Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Botrányok után: Itt kiterelés, ott be nem engedés

Két helyszín is szerepel a hétvége negatív hírei között. Újpesten a szövetségi kapitány és segítője maradt hoppon, míg Békéscsabán a helyi B-közép vonult ki szektorából.

629bcsaba

Békéscsaba. Kisebb inzultus miatt döntött a kivonulás mellett a viharsarki alakulat szurkolótábora a Ferencváros elleni találkozón. Az első hírek szerint a szurkolók a gyér látogatottságot kifogásolták, de mint azt Haba László elmondta, előbb egy Fradi-biztonságival kerültek konfliktusba a drukkerek, emiatt döntött a kiürítés mellett. „A hazai táborban a második félidőben kialakult egy konfliktus, a szurkolók egymást kezdték lökdösni, ami miatt, megelőzve a helyzet elmérgesedését, a szektor kiürítése mellett döntöttem. A konfliktus abból alakult ki, hogy a Ferencváros biztonsági szolgálatától átjött egy személy, aki azt kérte a hazai szurkolóktól, hogy ne szidalmazzák az FTC elnökét, Kubatov Gábort. A tábor egy része ezt a ferencvárosi biztonsági munkatársat inzultálta, és ebből adódott aztán egy nagyobb vita a békéscsabai szurkolók között is.” – nyilatkozta Haba.

629csaba

Hozzátette, a hazaiak többször is szidalmazták Kubatov Gábor, FTC elnököt, de szólásszabadság okán nem lett volna döntési kényszerben, ha az említett biztonsági személy nem megy át. „Való igaz, hogy a Ferencváros elnökét többször is szidalmazták a mérkőzés során a békéscsabaiak, akik között több, Békéscsabán élő Ferencváros-drukker is volt. Úgy gondolom azonban, hogy szólásszabadság van, a száját senkinek nem lehet befogni, ezért nem léptünk fel ezekkel a szurkolókkal szemben. Ha a Fradi biztonsági szolgálatának a tagja nem megy át a hazai szektorhoz, akkor nem alakul ki ez az egész konfliktus. Nem értem, mit keresett ott.” – fogalmazott. Ugyanakkor elismerte, jó viszonyban vannak a csabai ultrákkal, akikkel a jövőben megtárgyalják a történteket. A drukkerek végül minden balhétól mentesen elhagyták a szektorukat.

bernd-storck2-e1445358264106

Újpest. Egy másik eset, ami talán még kellemetlenebb, hiszen egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot Bernd Storck szövetségi kapitány, és Andreas Möller kapcsán. Eleinte a lila-fehérek tagadták, hogy a biztonsági szolgálat emberei nem engedték be a német szakembert és segítőjét a találkozóra, mondván a rendőrségi kordonon sem jutottak át. Ezt cáfolva a rendőrség a police.hu-n kiadott közleményben jelezte, Storckot és Möllert átengedte a rendőrség, ellenben a rendezői gárda nem engedte be a VIP részlegbe a két németet, akik így kénytelenek voltak televízión nézni az összecsapást. „Nem a klub vagy a rendezők hibáztak, a rendőrkordonon nem tudott átmenni a szövetségi kapitány. Ott még rendező sem volt a klubtól. Ez az eset kellemetlen számunkra, és sajnáljuk a történteket, de nem érezzük magunkat hibásnak.” – reagált az eset után Ágai Kis András, a lilák kommunikációs igazgatója. Majd jött a rendőrségi cáfolat: „Tévesen jelentek meg több internetes hírportálon azok az információk, melyek szerint a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Bernd Storck és segítője 2016. február 13-án a Szusza Ferenc Stadion biztosításakor nem jutott át a rendőrkordonon, így nem tudott részt venni az Újpest–Videoton labdarúgó mérkőzésen. A valóság ezzel szemben az, hogy a szövetségi kapitány a rendőri biztosításon áthaladt, azonban a civil biztonsági szolgálat munkatársai nem engedték be gépjárművével a VIP-kapunál.”

A második újpesti közlemény már belső vizsgálatról írt: „Nekünk más információink voltak, mint a rendőrségnek. A klub részéről senki nem volt jelen az esetnél. Ezért lefolytatunk egy belső vizsgálatot a rendőrség és a belső biztonsági szolgálat bevonásával. Részünkről ezzel lezártnak tekintjük az ügyet. A kapitánytól elnézést kérünk!”

Erre jött egy kommüniké az MLSZ-től, melyben leírják mi vezethetett a kavarodáshoz: „A szövetségi kapitány a rendőrségi záráson – ahol rendkívül udvariasak és segítőkészek voltak vele – átjutott, a Szusza Ferenc Stadion kapujánál azonban a biztonsági szolgálat megakadályozta a stadionba való bejutását. Ez azért is különösen sajnálatos, mert Bernd Storck így épp a szaksajtó által a mostani szezon eddigi legjobb mérkőzésének nevezett találkozót nem láthatta élőben. A Magyar Labdarúgó-szövetség azonban semmiképp sem a sajtón keresztül szeretné tisztázni a történteket, így a jövő héten levélben fogjuk tájékoztatni az Újpest FC-t annak érdekében, hogy a jövőben hasonló ne fordulhasson elő.”

S erre adott ki újabb, valószínűleg utolsó közleményt az Újpest: „Klubunk vezetősége belső vizsgálatot rendelt el azok után, hogy kiderült: Bernd Storckot, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát és segítőjét, Andreas Möllert nem engedték be az Újpest FC–Videoton bajnoki mérkőzésre, holott érvényes jeggyel és parkolási engedéllyel rendelkezett.

A térfigyelő kamerák felvételének megtekintetése után kiderült, hogy a Szusza Ferenc Stadion bejáratánál szolgálatot teljesítő rendező követett el mulasztást, aki nem találta Storck autójának rendszámát a nála lévő listán. Mindez azt is jelenti, hogy első közleményünkben – az akkor rendelkezésünkre álló információk alapján – tévesen állítottuk, hogy a kapitány már a rendőrkordonon sem jutott át.

Az ügy részletes kivizsgálása még tart, igyekszünk megtalálni a konkrét felelősöket, ezt követően pedig haladéktalanul megtesszük a szükséges lépéseket. Addig is elnézést kérünk az érintettektől, Bernd Storcktól, Andreas Möllertől, valamint a rendőrségtől, és mindent elkövetünk annak érdekében, hogy hasonló eset a jövőben ne fordulhasson elő.”

A tanulságok levonása az illetékesek feladata, így mélyebben nem mennénk bele, azonban valóban kínos, hogy előre bejelentett érkezést hiúsított meg a kommunikációs zavar a klub részéről.

(fotók: nso.hu, 24.hu)

Gavalovits Sándor