Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: Sorozatterhelés, vagy “kipihentség”!? – előzetes videóval

Kedd este folytatódik a futballszurkolók legkedveltebb sorozata, Európa legrangosabb kupája, a Bajnokok Ligája. Véget ér a téli álom, megkezdődik a 2015/16-os kiírás egyenes kieséses szakasza. A végső győzelemre még 16 együttes pályázik, ám a nyolcaddöntős párharcokat követően a mezőny megfeleződik. A sorsolásnál szerencsés volt a Benfica és a Zenit, elkerülték a sztárgárdákat, így egymás ellenében mutathatják meg, hogy ki a jobb. Nézzük mit érdemes tudni a párharcról az odavágó előtt.

blslbzenit

Bajnokok Ligája
Nyolcaddöntő – odavágó
20:45 SL Benfica – Zenit Szentpétervár (Sport 1)
Helyszín: Estádio da Luz

SL Benfica 

Forma: Egy egészen zseniális sorozat zárult le a hétvégén, a Benfica ugyanis legutoljára még a Bajnokok Ligája csoportkörében szenvedett vereséget az Atletico Madrid ellenében. Azóta 12 győzelem és 1 döntetlen tarkította az eredménysort. Ez a sorozat azonban a Porto elleni idegenbéli rangadón a hétvégén megszakadt. A Benfica 2-1-es vereséget szenvedett, s ezáltal visszacsúszott a bajnoki dobogó második fokára, közvetlenül a Porto elé. Ezt leszámítva azonban mondhatjuk, hogy bombaformában van a portugál csapat. Kiemelendő, hogy roppant gólerős a gárda, mely legutóbbi tíz mérkőzésén 33 gólt szerzett. Egyre jobb és gólerősebb formában van Mitroglou, míg Jonas egyenesen szárnyal. A brazil harcban van az Aranycipőért 23 bajnoki góljával. A Benfica roppant egységes, s ellenfelével ellentétben folyamatosan meccshelyzetben volt az elmúlt hetekben, hónapokban.

Sérültek: Ha valamelyik csapatrészben gond lehet, az a védelem tengelye, a négy belső védőből ugyanis kettő sérüléssel bajlódik. A csapatkapitány, a hatalmas rutinnal bíró veterán Luisao és az argentin válogatott védő Lisandro López is a partvonalon kívülre szorul.

Játékosmozgás a télen: A keret nem alakult át, kölcsönszerződések szűntek meg, s köttettek újak. Kulcsjátékos azonban nem távozott és nem is érkezett. A csapatot erősíti Álex Grimaldo, az FC Barcelona 20 esztendős bal oldali védője kölcsönben, míg Belgiumba távozott Filip Djuricic szintén kölcsönbe az Anderlechthez.

Zenit Szentpétervár

Forma: Az orosz klubok vesszőparipája a holtszezon, mely roppant hosszúra nyúlik, így a tavaszi folytatáskor úgy szállnak versenybe, hogy nagyon régen nem játszottak tétmérkőzést. A honi liga konkrétan december legelején lezárult, ezt követően volt még egy Bajnokok Ligája csoportmeccs, a Zenit pedig több két hónapja nem játszott tétmeccset. Ez pedig hatalmas hátrány ilyenkor. Barátságos meccsekel és minitornával hangoltak. Ám nyilvánvalóan ez nem a legideálisabb. Ellenben a játékosok sokkal kipihentebbek mint a túloldalon, ahol szónet nélkül tart a sorozatterhelés. Meglátjuk, hogy ezt előnyére tudja-e fordítani a Zenit, vagy a meccshiány ütközik inkább majd ki.

Sérültek: Egy labdarúgó híján mindenki André Villas-Boas rendelkezésére áll. Viktor Faizuin azonban csak negyedik számú irányítónak számít, így hiánya nem fog megmutatkozni a pályán.

Játékosmozgás a télen: Legnagyobb sztárjait megtartotta a szentpétervári csapat, ez fontos tény, hiszen a kínaiak vitték volna a gólfelelőst Hulk személyében. Kerzhakov kölcsönadása mellett azonban orosz válogatott labdarúgók érkeztek Kokorin és Zhirkov személyében a Dinamo Moszkvától. Kijelenthetjük, tehát, hogy erősödött az orosz klub, ráadásul védekező középpályást is igazoltak. Mauríció a Terektől jött.

Egymás elleni múlt

Tétmérkőzés keretein belül négy alkalommal találkozott a két együttes, mindannyiszor a Bajnokok Ligájában. A 2011/12-es szezonban a sorozat ugyanezen szakaszában a nyolcaddöntőben mérkőztek meg a felek, s akkor a párharcból a portugálok jöttek ki jobban. Bár Szentpéterváron 3-2-es vereséget szenvedtek az odavágón, a visszavágót sikerült behúzni hazai környezetben 2-0-ra, úgy, hogy az első és a második játékrészben is a ráadásban esett a gól. Akkor Huszti Szabolcs személyében magyar érdekeltsége is volt a pérharcnak, igaz az akkor még válogatott középpályás nem kapott lehetőséget. A felek a tavalyi kiírásban is összefutottak, akkor a csoportkörben mindkétszer a Zenit tudott nyerni. Az oroszországi meccset egy portugál labdarúgó Danny döntötte el, s ő most is ott lesz majd a pályán minden bizonnyal, míg a Benfica otthonában Hulk és Witsel volt eredményes. Ők is a Zenit sorait erősítik még mindig.

A mérleg tehát:
4 mérkőzés, 3 Zenit győzelem, 0 döntetlen és 1 Benfica siker.
A gólarány 6:4 a Zenit javára

Végezetül pedig egy kedvcsináló, felvezető videó