Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Aston Villa: Út a sötétségbe!

A rengeteg pozitívan teljesítő csapat mellett van egy rendkívül csalódást keltő együttes is a 2015/2016-os kiírás folyamán, amely nem más, mint az Aston Villa. A nagy múlttal bíró birminghami alakulat egy 6:0-ás pofonba szaladt bele a hétvégén, ami komoly intőjel számukra. Ebben a cikkben bemutatjuk a klub legnagyobb siker korszakait és azt is, hogy vajon mi vezethetett a teljes reménytelenségig. 

0,,10265-10896331,00

Az Aston Villa legnagyobb siker korszakai:

Az Aston Villa 1874-ben történő megalakulása négy személyhez köthető, nevezetesen Jack Hugheshoz, Frederick Matthewshoz, Walter Pricehoz és William Scattergoodhoz. A csapat első siker korszakához nem kellett sok idő, mivel az 1890-es években mondhatni egyeduralkodónak számítottak Angliában, hiszen négyszer nyerték meg a bajnokságot, míg az FA-kupát három alkalommal hódították el. A klub akkori edzője George Ramsay volt, aki 1894-1926-ig töltötte be ezt a pozíciót. A skót szakember irányításával még kétszer gyűjtötték be a bajnoki címet, a hazai kupasorozatot pedig háromszor. Ezt követően az újabb trófea özönig hosszabb ideig kellett várni a csapat drukkereinek. A birminghami alakulat az 1970-1990-ig terjedő időszakban ért el ismét komoly eredményeket. Az angol gárda honi földön ezalatt egyszer hódította el a bajnokságot és a Szuperkupát,  míg kétszer a Ligakupát. Az Aston Villa nemzetközi szinten is komoly hírnévre tett szert, miután 1982-ben bezsebelték a Csernai Pál vezette Bayern München ellen a BEK-t, majd ugyan ebben az évben az UEFA Szuperkupát is. A csapat összességében hétszer hódította el a bajnokságot és az FA-kupát, ötször a Ligakupát illetve egyszer a BEK-et, az UEFA Szuperkupát és az Angol Szuperkupát. A nagy múlttal bíró együttes 1996 óta nem nyert semmit, de azóta többször is játszottak döntött. 

Malaga+v+Aston+Villa+Peace+Cup+CH456_SqbAdl

A Martin O’Neill időszak és az utána következő űr…:

Az észak-ír szakember a Celticet hagyta ott az Aston Villa kedvéért, még 2006-ban, aki négy esztendőn át volt a csapat menedzsere. A skót klubnál komoly hírnevet szerző tréner a birminghamieknél is olyan játékossokkal dolgozhatott együtt, mint például James Milner, Olof Mellberg, Ashley Young, Brad Friedel, John Carew vagy éppen Wifred Bouma. Ezen labdarúgók többsége időközben távozott, amelyet O’Neill szóvá is tett a vezetőségnél. A Villa többször oda ért a legjobb nyolcba, de játszhattak FA-kupa döntőt is, viszont a sok húzóember eladás miatt egyre lejjebb csúsztak a lejtőn. Az edző 2010 nyarán való távozása után Rémi Garde az ötödik, akit kineveztek az edzői posztra. Eddig csupán Paul Lambert tudott egy évnél tovább a kispadon ragadni. A csapat tehát több sebből is vérzik. Martin O’Neill korszak lezárta mellett a vezetőség sorban adta el a kiemelkedő játékosokat, azonban a helyükre nem tudtak megfelelő utódokat hozni, illetve nem tudnak hosszabb távra trénert találni. Habár Sherwood a tavalyi kiírás folyamán döntőig vezette őket és megmentette a klubbot a kieséstől, de idén tényként lehet már közölni a kudarcot. Az Aston Villa egyébként először eshet ki, amióta az angol bajnokság a Premier League néven fut. 

Képek forrása: www.avfc.co.uk, www.zimbio.com

Németh Boldizsár