Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EURO 2016: Furcsa ötlettel áll elő az egyik újonc

Bár a közhiedelem szerint csak nálunk vannak érdekes dolgok a nevekkel kapcsolatban (-né képző, fordított sorrend, stb…), úgy tűnik, hogy az Európa bajnoki újonc Izland futball válogatottja is érdekes helyzetbe került.

izland2015 logodatabasenet

Valószínűleg kevesen ismerik a tényt, miszerint az északi szigetországban apai elnevezési rendszer van. Ezt azt jelenti, hogy a megszületett gyermek vezetékneve, az apa keresztnevét tükrözi. Tehát hagyományos értelemben nem beszélhetünk családnevekről, ezért Izlandon mindenki a keresztneve alapján ismeri egymást. Bár van pár kivétel a hagyomány megszakításra (mint például a talán valaha volt legjobb izlandi játékos, Eidur Gudjohnsen), a helyiek ragaszkodnak a tradíciókhoz.

Íme, egy minta. Korábban a Tottenhamben is megfordult Gylfi Sigurdson. Nevének jelentése Gylfi, Sigurd fia. Ha a középpályásnak fia születik, annak a vezetékneve Gylfason lesz, lány esetében Gylfadottir.

Most pedig ugorjunk a lényegre! Az izlandi válogatott szurkolói indítottak egy petíciót, miszerint szeretnék elérni saját szövetségüknél, illetve a mezeket gyártó Errea cégnél, hogy a nyári EB trikókon a keresztnevek szerepeljenek. Mi természetesen tudjuk, hogy a végső szó úgyis az UEFA-é lesz, amely korábban mindig elutasító volt a törökök hagyományaival szemben is. Nyáron találkozunk!

Balogh József