Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eljött Kovacic ideje?

Az AS Roma elleni mérkőzés után adja magát a kérdés: ki legyen Modric és Kroos mellett a harmadik tag a középpályán? Többen versengenek a pozícióért, íme az új esélyes.

Kép: inter.theoffside.com

Kép: inter.theoffside.com

Az utóbbi hetekben feltűnően jól teljesít Mateo Kovacic, a Real Madrid fiatal középpályása. Ez azért is látszik olyan jól, mert a többiek elég hullámzó teljesítményt nyújtanak. Talán csak Modric kivétel, hiszen ő az esetek többségében hozni tudja magát, ám Kroos már bele-bele szürkül a mezőnybe néha – ez is az oka annak, hogy a Real középpályája nem mindig tud úgy dominálni, ahogy kellene. Ez volt a helyzet a Roma elleni BL-meccsen is. James esete azért más, mert ő amolyan speciális jobbszélsőként kap lehetőséget Bale hiányában, viszont Isco esete tökéletesen megmutatja a problémákat. Isco a Malagában a csatárok mögött játszott támadó középpályást, a pálya közepén. Az események középpontjában volt, mindig meg tudták játszani és így – a kapuhoz közelebb – ő is veszélyesebb tudott lenni. Madridi karrierjének kezdetekor szintén hasonló pozícióban játszott, ám az évek során a különböző trénerek mindig új kihívásokat találtak neki. Egyre hátrébb került, egyre több védekező feladattal. Konstans, stabil játékot vártak tőle, sok passzal és minimális hibaszázalékkal – sikerült is fejlődnie ebben a tekintetben, de ez a terület egyáltalán nem neki való. Zidane jelenleg a 4-3-3-at játszatja a csapattal, ő pedig a három középpályás közül a bal szélen játszik.

Tud ő ott focizni, de mondjuk egy 4-2-3-1-ben talán még jobban érezné magát. Ezen felül pedig össze-vissza játszik: néha remekül megy neki és ez az eredményeken is érződik, néha pedig csak szenved (ez még inkább észrevehető). Ekkor jön be a képbe, a már említett Kovacic. Ahogy azt Eduardo Alvarez, az ESPN szakírója is megfogalmazta, ő most nagyon is berobbant ebbe a rendszerbe. Elképesztő lendülettel, energiával vetette magát munkába, a fent említett pozíció pedig (ami Iscónak nem ízlik) számára tökéletes. Habár a védőmunkáján és a passzpontosságán még volna mit csiszolni, fiatal kora ellenére elmondható: rohamos ütemben fejlődik. Valverde, a Bilbao edzője például kiemelte őt a Real elleni meccs után. Elmondása szerint csak rá nem voltak felkészülve. Isco semlegesítése meg lett oldva, egyedül Kovacic tudott váratlan húzásokkal szolgálni. Remekül köti össze Ronaldót, Benzemát és a többieket a támadósorban, olykor pedig saját maga is vállalkozik. Határtalan munkakedve már az Internél is jó pont volt sok szurkoló számára, most pedig szintén hasonló a helyzet. Ami pedig még különlegesebbé teszi: elképesztően szerény és tudja, hogy rengeteget kell tanulnia. Nyilatkozataiban olyan, mint egy kisiskolás, aki most lát először ekkora játékosokat egy helyen. Szinte levegőért kapkodva, fülig érő szájjal nyilatkozik az ott töltött időről, és hatalmas megtiszteltetés számára ez a lehetőség.

Zidane korábban elmondta, hogy a “nagyok” minden körülmények között a pályán lesznek. Érinthetetlen a Ronaldo-Benzema-Bale trió, illetve Modric és Kroos is. Eddig úgy tűnt, hogy Isco játéka is nagyon rokonszenves számára és akár ő is hamar bekerülhet a szűk elitbe. Vagy mégis Kovacic lesz a befutó?

Baranyai Balázs