Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

OTP Bank Liga beharangozó: Újpest – MTK – videókkal

Hétvégén folytatódik a labdarúgó OTP Bank Liga a 21. fordulóval, melynek legnagyobb múltra visszatekintő csatáját a Megyeri úton rendezik, ahol is az MTK vendégszerepel

rangado.hu

Kálnoki Kis Dávid legfelül itt még az MTK mezében (fotó:rangado.huÖ

Újpest (2.)- MTK (7.) 17:00

Hány és hány nagy csatát megélt ez a két együttes a történelem során. A 210.mérkőzés lesz egymás ellen a két csapat történelemében.  Eddig 82 újpesti győzelem és 50 döntetlen mellett 77-szer az MTK nyerte a csatát.

Kezdjük mindjárt a sort, egy nagyobb arányú MTK győzelemmel az újpesti pályán, hisz most ugye a Megyeri úton lesz a mérkőzés, ezért csak olyanokból válogattam. Felismerünk mindenkit? Ezen időkben jó pár mostanában visszavonult játékos volt még pályája elején.

Az újpesti szurkolótábor kitett magáért, hogy buzdítsa kedvenceit:

Újpest – MTK gólgazdag mérkőzés 2009-ből:

Az utóbbi 5 évek össze csapásai:

 

2011-12
MTK NB II-ben szerepelt

2012-13
MTK – Újpest: 2-1; Újpest – MTK: 1-1
bajnokság végén: MTK (4.), Újpest (9.)

2013-14
MTK-Újpest: 0-1; Újpest – MTK: 0-4
bajnokság végén: MTK (8.), Újpest (13.)

2014-15
MTK – Újpest: 0-1; Újpest – MTK: 1-0bajnokság végén: MTK (3.), Újpest (6.)

2015-16
MTK – Újpest: 2-2

Az MTK csapatának most kezdődik a tavaszi idény, hisz az előző mérkőzése elmaradt a paksi bakteriális fertőzés miatt. Teodoru Vaszilisz így egy presztízsmeccsel indíthatja vezetőedzői pályafutását. A várható kezdő csapat: Hegedűs – Bese, Poór, Grgic, Vadnai – Vass Á., Thiam – Gera, Kanta, Strestik – Torghelle. Várhatóan így kispadra kerül a télen igazolt Nikac, aki a montenegrói bajnokságban vezette a góllövő listát.  Kanta József várakozásait a hétvégi mérkőzés előtt az mtkbudapest.hu oldalnak adott interjújából tudhatjuk meg: – “Nehéz lesz, az biztos. Az Újpest nem kis skalpokat gyűjtött legutóbbi mérkőzésein, a magyar mezőny talán legstílusosabban játszó csapata. Mindig látványos és szórakoztató meccseket szoktunk játszani a lilákkal, most is így lesz.”

Az Újpest várható kezdője: Balajcza – Nagy T., Kálnoki Kis, Litauszki, Mohl – Windecker, Balogh B. – Andric, Bardhi, Hazard – Lencse, itt annyi változás történhet az előző fordulóhoz képest, hogy az 5.sárgalapját begyűjtő Heris kimarad az Videoton elleni győztes kezdőből. Ami még biztos, hogy Vignjevicet a bíró a Videoton ellen kiállította az MLSZ 2 meccsre eltiltotta, így ezen a hétvégén nem irányíthatja csapatát a kispad mellől.

Mind a két csapat támadó focit játszik, annak ellenére, hogy egy előre tolt csatárral kezdenek. Az MTK-nál ez Torghelle Sándor lesz, míg az Újpestnél Lencse. Ami érdekes viszont, hogy váltótársaik mind a két klubnál külföldi csatárok. MTK: Nikac, Bouard, Újpest: Perovic, Angelov.

Házi gólkirályok: Torghelle 9 gólnál jár, őt a 6 gólos támadó középpályás Kanta József követi. Majd egy nagyobb űr, s jönnek a csatárok: Ramos és Hrepka 2-2 találattal.
A liláknál a legeredményesebb játékos Diagne távozott a télen, Perovic és Hazarda 2. ők 3 gólt szereztek, Balogh Balázs pedig 2-vel zárja a sort az 1 gólosok előtt. így az az érdekes szituáció állt elő, hogy a 4 gólos Lencse lett a listavezető aki eddig újpestiként még nem talált a kapuba.

ujpestfc.hu

Tavaly nyáron igazolt Kálnoki Kis az MTK-tól Újpestre (fotó:ujpestfc.hu)

Az Újpestnél több olyan játékost is találunk, akik az MTK együttesénél nevelkedtek, vagy eltöltöttek valamennyi időt a Hungária körúton. Kovács Zoltán, a tartalék kapus, békéscsabai legény, de a Sándor Károly Akadémián letöltött jó pár éve után 2003-04 tavaszán az NB I-ben az MTK-ban mutatkozott be. Innen szerződött anno Kaposvárra, ahol az élvonalbeli rutinját szerezte. Megfordult még Diósgyőrben és Cipruson. Ősszel 2 meccsen védte a lilák kapuját.
Várhatóan Heris eltiltása miatt Nagy Tibor kezd az újpestieknél jobb hátvéd poszton. Korábban az MTK-ban, 40-szer játszott, majd nyáron kölcsönbe került a Megyeri útra. Ősszel 7-szer küldte be a pályára Vignjevic mester. Mellette Kálnoki Kis Dávid lesz a középhátvéd, akinek szintén a Sándor Károly Akadémia volt a nevelőhelye. Miután felkerült Pestre 55-ször játszatta Garami József, majd tavaly tavasszal, mikor kiderült, hogy nem hosszabbítja meg lejáró szerződését, a tartalék csapathoz száműzték. Nyáron végül aláírt Újpestre, ahol ősszel 14-szer vetették be. Nagy Gábor Szombathelyen nevelkedett, de 1 évet az MTK keretéhez tartozott. Kötelékébe hosszabb ideig, mielőtt visszavásárolta a Haladás, kölcsön is volt nevelőklubjánál. Ő hosszú ideje sérült már. Cseke Benjámin a Vasastól szerződött 2014 nyarán a Hidegkúti stadionba. Sokszor pályára nem lépett, hiszen 4 NB I-es meccsel a háta mögött került kölcsönbe az újpestiekhez, ahol ősszel 8-szor léphetett pályára. A Videoton ellen az előző fordulóban is növelhette élvonalbeli meccseinek számát. Valószínűleg most is a kispadon kap helyet.
2007-ben mutatkozott be a felnőtt válogatottban Filkor Attila, aki akkor 18 éves múlt, s az Internationale játékosa volt. Előtte az MTK korosztályos együtteseiben járta végig a szamárlétrát, de nem akart maradni. Egy trükkel (Máltára igazolt s onnan tovább) lett az Inter játékosa. 12 klubváltással később 2015 nyarán tért haza, igaz köztük többször inkább kölcsönből ment kölcsönbe, hisz az Inter után az AC Milan játékos volt, s onnan is mindig másik csapathoz került.
Diagne távozása után kezdett az Újpest támadót keresni, s meglepőre először Lázok Jánost szerződtették. Ő is megfordult az MTK-nál egyszer 1 évet kölcsönben, majd németországi hazatérése után pár meccsig, míg Paksra nem igazolt.

nso.hu

Lencse László fiatalon, az MTK mezében (kép:nso.hu)

A másik Diagne utód pedig Lencse László, aki múlt héten kezdett is már új csapatában. Lencse kölcsönbe érkezett a Puskás Akadémiától, de ha így játszik, mint a múlt héten, valószínű véglegesítik szerződését.
Lencse László várakozása a mérkőzésről: “Sajnos elmaradt az előző fordulóban a bajnoki mérkőzésük, így nem láttuk őket a pályán. De nem szabad leírni az MTK csapatát, én is játszottam a kék-fehérekkel, tudom, hogy képesek akárki ellen győzni, ugyanakkor benne van a zsákban, hogy bárkitől ki is kapjanak. Most is kicsit jellemző ez rájuk, de tudjuk, milyen futballt játszanak, és oda kell nagyon figyelni, nehogy meglepetést okozzanak. Ha koncentrálunk és megtartjuk a labdát, akkor nem lesz baj. Ott leszünk a kapujuk előtt, én mindenféleképp!” – mondta az ujpestfc.hu weboldalnak.

Ennél a meccsnél így Lencse Lászlót mutatnánk be kicsit részletesebben. 2007 őszén mutatkozott be a magyar élvonalban az akkor 19 éves csatár. Rá egy évre szerezte meg első találatát. 2009 ősze olyan jól sikerült a tehetséges támadónak, hogy télen ajánlatokkal bombázták nevelőklubját. Az MTK sokáig állta a sarat, mire nagy meglepetésre bejelentették, hogy 800.000 Euróért megvette a Videoton. A Vidinél viszont csak szenvedett a csatár, ezért 1,5 után kölcsön adták Kecskemétre. Ahol újra megtalálta a góllövő cipőjét s 15 gólt szerzett. A 2012-13-as bajnokságban légiósnak állt. Először Izraelben a Kiryat Shmona gárdájában szerepelt, de fél év után haza tért, majd január végén újra kölcsönbe került, akkor a görög Asteras Tripolis csapatához. 2013 nyarán a Vidi újra kölcsön adta, most a Puskás Akadémia volt a szerencsés, ahol újból 15 találattal zárta a szezont. Ez a bajnokság után a Puskás Akadémia végleg szerződtette. Most pedig ideiglenes elhagyta Felcsútot s Újpesten próbálja az ellenfelek hálójába lőni a labdát.

Lencse László magyarországi élvonalbeli pályafutása:

2007-08 ősz MTK 1
2007-08 tavasz MTK 2
2008-09 ősz MTK 9 2
2008-09 tavasz MTK 13 1
2009-10 ősz MTK 14 9
2009-10 tavasz Videoton FC 9
2010-11 ősz Videoton FC 2
2010-11 tavasz Videoton FC 12 3
2011-12 ősz Kecskeméti TE 9 5
2011-12 tavasz Kecskeméti TE 12 10
2013-14 ősz Puskás Akadémia FC 12 9
2013-14 tavasz Puskás Akadémia FC 11 6
2014-15 ősz Puskás Akadémia FC 16 3
2014-15 tavasz Puskás Akadémia FC 13 6
2015-16 ősz Puskás Akadémia FC 17 4
2015-16 tavasz Újpest FC 1
Összesen: 153 58

Pontos program (az összes meccs beharangozóját keresse a honlapon)

Február 20., szombat
15.00 DVTK–Bp. Honvéd (Tv: M4 Sport)
15.30 Vasas–Haladás
15.30 FTC–Puskás Akadémia
15.30 Videoton–Békéscsaba
15.30 DVSC–Paks
17.00 Újpest–MTK (Tv: M4 Sport)

Endrődi Dávid