Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

FA-kupa: Barkley továbblőtte az Evertont – videóval

Az FA-kupa nyolcaddöntőjének szombati játéknapja két elsőosztályú gárda összecsapásával zárult. Az újonc Bournemouth hazai pályán fogadta az Everton együttesét. 

12744662_10153240905421277_3278512211515114563_n

Bournemouth – Everton 0-2 (0-1)
Helyszín: Dean Court (Bournemouth)  Vezette: Atkinson
Gólszerzők: Barkley (56.), Lukaku (76.)
Sárga lap: Gosling (45.), Iturbe (66.), King (68.)  ill. McCarthy (18.)

Kiállítva: –

Bournemouth: Federici – Daniels, Distin, Elphick, Francis  – Gosling (Smith 77.) – Iturbe (Murray 71.), O’Kane, MacDonald (Ritchie 64.), Stanislas– King  Vezetőedző: Howe

Everton: Robles – Coleman, Mori, Jagielka, Oviedo – McCarthy, Barry – Lennon, Barkley (Mirallas 81.), Cleverley – Lukaku (Niasse 81.). Vezetőedző: Roberto Martinez

Mint az várható volt a hazaiak erősen tartalékos összeállításban léptek pályára. A Bournemouth számára fontosabb, hogy bentmaradjanak a PL-ben mint az FA-kupa továbbjutás. A vendégek a legerősebb összeállításukban léptek pályára, hiszen nincs miért tartalélkolniuk a nemzetközi porondon nem szerepelnek és a bajnokságban is mindössze a 11. helyen állnak. A találkozó első helyzete a hazaiak előtt adódott, Iturbe lőtt kapura a 8. percben. Az első komoly lehetőségre a 28. percig kellett várni, ekkor Lukaku kapott egy remek labdát a bal szélen, becselezte magát  a tizenhatoson belülre azonban lövését óriási bravúrral hárította Federici. A 37. percben óriási lehetőséghez jutottak a hazaiak, a vendégek egyik játékosa kézzel ért a labdához és Atkinson játékvezető büntetőt ítélt a hazaiak javára. A büntetőt a hazaiak védője Daniels végezte el, azonban nagyon bizonytalan volt. A jobb sarok irányába tartó lövést az Everton kapusa Robles könnyedén hárította a hazai közönség nagy bánatára. Erre szokták mondani büntetőt nem lehet védeni csak rosszul rúgni. A kihagyott tizenegyes érezhetően megfogta a Bournemouth gárdáját, az Everton teljesen átvette a játék irányítását és sorra dolgozta ki a helyzeteket, azonban gólt nem sikerült szerezniük az első félidőben. A kaput eltaláló lövések aránya az első félidőben 1:3 volt a vendégek javára. A labdabirtoklás aránya 43:57 % arányban oszlott el.

A második játékrészt is aktívabban kezdte az Everton. A nagy fölényüknek az 55. percben lett meg a gyümölcse. Barkley a tizenhatoson kívülről eresztett meg egy bombát, amit a hazaiak kapusa csúnyán benézett és a hálóba kötött ki a játékszer. 0-1 ! A 61. percben kis híján szabadrugásból kiegyenlítettek a hazaiak, de Stanislas lövése éppenhogy mellé ment. A gólt követően az Everton nagyon visszavett, és a hazaiaknak voltak komoly egyenlítési lehetőségeik. A 72. percben egy beadást követően Gosling fejelhetett tisztán kapura, azonban pont középre tartó fejesét könnyedén fogta a kapus. Egy kontrát követően Barkley ordító helyzetben eldönthette volna a továbbjutás sorsát, azonban ezt Federici másképp gondolta. A szögletet követően azonban már nem volt aki megmentse a hazaiakat, egy védőről levágodott a labda éppen Lukaku elé aki közelről a hálóba bombázott ezzel eldöntve a továbbjutást. 0-2 ! Ezzel simán jutott be az Everton a legjobb 8 csapat közé az FA-kupában.

https://www.youtube.com/watch?v=PXKXzrhImWY

https://www.youtube.com/watch?v=_ppwXBvY5Qw

Kép forrása: Everton hivatalos oldala

Ondik Gábor