Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bajnokok Ligája: vajon a Valencia megállítja a remek formában lévő PSG-t?

Végre folytatódik a Bajnokok Ligája, kezdésnek pedig egy remek párosítás előzetesét olvashatjátok át, egyfajta kedvcsinálóként: a Zlatan Ibrahimovic fémjelezte Paris Saint-Germain vendégeskedik a Mestalla-ban.

Jó kéthónapnyi pihenője után kedden már a nyolcad döntők csatái következnek, nem csak Európa, hanem a világ legjobb klubsorozatában. A Celtic – Juventus találkozónál jóval rangosabb, erősebb ellenfelek csatájának ígérkezik a Túria partján megrendezendő derbi.

Kezdésként mutassuk be a Valenciát. A spanyol (katalán?) együttes a Bayern München uralta csoportból jutott tovább, meglehetősen könnyedén. A francia Lille egyáltalán nem volt ellenfél, s a fehérorosz BATE is csak ideig-óráig volt képes feltartóztatni a két nagyot. Az igazi verseny Soldado-ék, és a bajorok között zajlott, hogy kivégez az első helyen, és kinek kell ,,csak” egy csoport másodikkal megküzdenie kezdésként, 2013-ban. Végül az egymás elleni eredmény Schweinsteiger-éknek kedvezett, a két, egyaránt 13 pontos együttes között. A Valencia egyébként, bár a nemzetközi porondon másik arcát mutatja, nem él meg könnyű idényt. A Denevérek csak szenvednek hazájuk bajnokságában, mindössze a hatodik helyen állnak, bár lemaradásuk már nem is olyan nagy az előttük lévőkhöz képest. Amióta a rutinos, ám még mindig csak 49 éves mester, Ernesto Valverde átvette az irányítást, legalább hozza a kötelezőket a csapat, a legutóbbi fordulóban Vigo-ban nyertek a Celta ellen, 0-1 arányban. Apropó, a már emlegetett Soldado. A Real Madrid korábbi nevelése igazi otthonában az egyik legjobb spanyol támadóvá nőtte ki magát. Ő a gárda abszolút csapatkapitánya, idénybeli 11 góljával, ebből pedig 4-et BL-ben vágott. Ami a hiányzókat illeti, a hazaiaknak nem kell sem eltiltott, sem sérült csapattag miatt aggódniuk, így elvben a legjobb csapatukkal állhatnak ki a PSG ellen.

Az ellen a PSG ellen, amely legutóbbi 13 tétmeccsén veretlen maradt, és ez idő alatt is csak egyetlen döntetlen játszott, így a korábbi hármas(!) holtverseny után már egyedüliként, hat pont előnnyel szökik a Lyon elől, hogy a Marseille nyolcegységnyi lemaradásáról már ne is beszéljünk. No, de ez a cikk a párizsiakról szól, így ne is fecséreljük a szót holmi legnépszerűbb francia csapatra, meg egy zsinórban hétszeres bajnokra. A PSG januárban tovább erősödött, megszerezték a brazil tehetséget, Lucas Moura-t, illetve egy időszaki megoldást, a veterán David Beckham-et, aki egyelőre még nem áll Carlo Ancelotti rendelkezésére, erőnléti problémák miatt. A PSG szintén nem volt nehéz helyzetben, hiszen a kemény dió Porto mellett a két Dinamo jutott a fővárosiaknak. A horvát Zagreb végül, az előzetes várakozásoknak megfelelően a csoport pofozógépe lett, könnyed 14 gólt kapva. Bár a Dinamo Kijev se sokat izmozhatott a négyesben, azért több ellenállást fejtett ki, mint déli szomszédunk bajnoka. A versenyfutást végül a PSG nyerte a portugálokkal szemben, így ,,könnyű” ellenfelet várhattak a sorsoláskor, csakhogy a legjobb 16 között már kevés a simán verhető ellenfél. A vendégektől egyébként szintén nem várható, hogy bárkit is nélkülözni kéne, a már emlegetett Becks-en kívül. Bár a francia együttes kerete, majdnem kétszer olyan értékes, mint a Vaelnciáé, azért már most leszögezzük, hogy kár lenne leírni a spanyolokat.

A két gárda eddig egyszer csapott össze, egy fél-komoly találkozón, az egyébként meglehetősen rangos nyári felkészülési tornán, az Emirates-Cup-on. Még 2007 nyarán, akkor azonban a PSG messze volt mai állapotától, sőt akkoriban kisebb válságot élt meg, akárcsak a Valencia, amely még éppen csak túl volt a korábbi nagyok, mint például Canizares kiebrudalásán.

Valencia CFParis-Saint Germain 20:45 (tv: Digi Sport 1, 20:15 élő)
Bajnokok Ligája, Nyolcad döntő, 1. mérkőzés
Mestalla Stadion, Valencia

Szerző: Balogh József