Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bonyolult képlet: Everton vs Lukaku vs kérők vs Everton

Nincsen könnyű helyzetben az Everton labdarúgócsapat. A liverpooli kékek idén sem teljesítenek jól a Premier Leagueben, így a nemzetközi porond  a következő szezonban csak álom marad. Hogy mi motivál egy jelenkori modern labdarúgót? A pénz mellett vannak akik a szakmai szempontokat is figyelembe veszik, s bizony a Bajnokok Ligája egy nagyon vonzó és fontos szakmai szegmens. Nos, ebből a szegmensből az Everton nem tud adni a futballistáinak, így hatalmas hátrányt élvez a sorozatban érdekelt elitklubokkal szemben. Az átigazolási piac nyitása előtt a kérdés roppant egyszerű! Vajon a liverpooli kékek meg tudják tartani legnagyobb értéküket Romelu Lukaku személyben?

romelu-lukaku_2871023b

A még mindig csak 22 esztendős belga válogatott csatár roppant sokat köszönhet jelenlegi klubjának. Miattuk lett az aki jelenleg, ugyanis Londonban a Chelsea színeiben aligha teljesedhetett volna ki. Egy örök életre azonban nem szólhat a hála, s noha 2019 nyaráig szerződés van a felek között, a kékeknek fel kell készülniük minden eshetőségre. Nem kis összeget, 35 millió eurót tett le az asztalra 2014 nyarán az Everton, ezt pedig Lukaku meg is hálálta. Idei produktuma azonban az egész futballvilág figyelmét felkeltette. A Premier League hajrájára kanyarodva 18 góljával harcban van a gólkirályi címért, s úgy fest, hogy napjai meg vannak számlálva Everton mezben.

A klubvezetés igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy Lukaku jövőre is az Everton címerét viselje, kiakasztották a nem eladó árcédulát, ám kiskapu mindig van, avagy 60 millió euró felett az ajánlatok meghallgattatnak. Szokás mondani, hogy van az a pénz…! Nyilvánvalóan van olyan ajánlat, melyre gazdasági szempontból az Everton sem tud nemet mondani, ezáltal pedig körvonalazódik egy igen szép nyári játszma a klub, a játékos és a kérők között. Nyilvánvalóan mindenkinek egyességre kell jutnia mindenkivel, csak akkor köttethet meg egy esetleges klubváltás. Vajon Lukaku váltani akar? Vajon lesz olyan klub, aki hajlandó ekkora összeggel dobálózni. Netán licitháborúba bocsátkoznak a sztárklubok. Sok a kérdőjel, válaszokkal pedig nem állunk túl jól.

Végezetül pedig nézzük, hogy mely klubok háza táján merült fel Lukaku neve, s melyek lehetnek azok, akik képesek eleget tenni az Everton elvárásainak. Ha utóbbit vesszük figyelembe, akkor egyből kiesik két csapat, az olasz Napoli és a német Borussia Dortmund. Egyikre sem jellemző az ésszerűtlen költekezés, gazdaságilag nem érnek fel Európa elitjéhez.

Van azonban három együttes, melyből bármikor kitelik egy ilyen horderejű transzfer. Az egyik Lukaku ex-csapata a Chelsea, a Stamford Bridgen már nagyon bánják a liverpooli kékekkel között üzletet, ám kapaszkodnának a múltba és szeretnék visszacsábítani a gólfelelőst. Roman Abramovic pénztárcáját ismerve ennek anyagi akadálya nincsen, amennyiben az orosz úriember és a Chelsea jelenkori edzője is úgy szeretné majd.

Aztán ott van a Bayern München, mely stílus és edzőváltás elébe néz. Carlo Ancelotti a nyáron saját elképzelésére formálhatja a játékoskeretet, persze bizonyos keretek között.

Végül pedig a Real Madrid, a spanyol gigász neve nem először fonódik össze a sajtóban a belga gólfelelősével.

Őszi Ádám