Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: megbotlott a Barca baszkföldön! – Videóval!

A Barcelona 1-0-ás vereséget szenvedett a mumusának számító Real Sociedad otthonában a spanyol bajnokság 32. fordulójának szombat esti mérkőzésén. Így a bajnokság ami pár hete még eldőltnek látszott újra nyílt lett, hiszen hat körrel a vége előtt négy ponton belül van egymáshoz a három nagy: A Barca, az Atleti illetve a Real Madrid.

02

Real Sociedad – FC Barcelona 1-0 (1-0)
San Sebastian, Anoeta, 27 895 néző, Vezette: Ignacio Iglesias Villanueva
Gólszerző: Oyarzabal (5.)
Sárga lap: Illarramendi (25.) ill. Turan (43.), Mascherano (68.), Pique (92.)

Real Sociedad: Rulli – Elustondo (Zaldua 76.), Gonzalez, Reyes, De La Bella – Illarramendi, Granero, Zurutuza (Pardo 80.) – Prieto, Vela, Oyarzabal (Litri 88.), Vezetőedző: Eusebio Sacristán

FC Barcelona: Bravo – Alves, Pique, Mascherano, Sergi Roberto (Rakitic 70.) – Turan (Jordi Alba 59.), Busquets, Rafinha (Iniesta 46.) – Messi, El Haddadi, Neymar, Vezetőedző: Luis Enrique

Eső áztatta pályán kezdődött a Sociedad-Barca mérkőzés, mely találkozótól joggal várhattak sikert a hazai szurkolók, hiszen a Barcelona ellen nagyon jól megy a baszk csapatnak. A san sebastianiak a legutóbbi hét mérkőzésüket nem vesztették el a katalánok ellen, két döntetlen mellett, öt hazai siker született ezen időszak alatt. Ráadásul a vendégek formája miatt is bizakodhattak a Sociedad hívei, mert az elmúlt két fordulóban mindössze egy pontot tudtak gyűjteni a gránát-vörösek, arról nem is beszélve, hogy hétközben egy nyögvenyelős mérkőzésen sikerült fordítania Suárez duplájával a Barcának az Atleti elleni Bl-negyeddöntőben. Tehát mindenképpen fáradtabban érkeztek a szombati bajnokira Messiék. A találkozó harmadik percében vezetéshez juthatott volna a Barca, de a Suárez helyetteseként szolgáló Munir El Haddadi kihagyta nagy helyzetét. Nem sokkal később Xabi Prieto jobb oldali beadás után Mikel Oyarzabal fejelte be a hazaiak vezető gólját (1-0). A fiatal, mindössze 18 éves támadó az idei szezonra került fel az ifiből a nagy csapatba, de csak elvétve kapott csereként lehetőséget a nagyoknál. Egészen addig amíg a baszk csapat első számú ásza és gólfelelőse Imanol Agirretxe meg nem sérült a Real Madrid elleni december végi bajnoki alkalmával. Sacristán mester több verziót is kipróbált házi gólkirálya pótlására, de Oyarzabal választása bizonyult telitalálatnak. A fiatal támadót napra pontosan egy hónappal Agirretxe sérülése után tette először kezdőbe, és már a második meccsén meghálálta a bizalmat a fiatal játékos az Espanyol elleni idegenbeli 5-0-ás találkozón szerezte első gólját, majd a következő Granada elleni 3-0 alkalmával már a duplázás is összejött. A 28-as mezszámmal játszó eibari születésű labdarúgónak a Barca elleni volt a negyedik, de minden bizonnyal élete eddigi legfontosabb gólja. Lehet már is meg van az új Agirretxe?
A vendégek a bekapott gól után természetesen vehemens támadásokba kezdtek és a szünet előtt 75 százalékában birtokolták a labdátde a jól szervezett hazai védelmet kevésszer tudták zavarba hozni.
Ráadásul se Neymar, se Messi nem találták önmagukat. Az argentin zseni egy alkalommal a 16-os jobb oldaláról messze a kapu fölé lőtt, majd kimaradt az első félidő legnagyobb lehetősége is: Neymar gyönyörűen visszatett labdájából Arda Turan laposan lőtt, azonban Gerónimo Rulli kapus egy védője segítségével hárított. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a hazaiak is megduplázhatták volna előnyüket, Alberto De La Bella pontos passzt kapott és egy gyönyörű csel után megcélozta a kapu jobb alsó sarkát, de az egyik védő belelépet a lövésbe.
A szünet után sem volt kellően attraktív a vendégek támadójátéka, nyomtak ugyan a katalánok de ötlettelen volt a támadásuk, érezhető volt Suárez hiánya, és ha adódott is gólszerzési lehetőségük azt Rulli kapus hárítani tudta. A 23 éves argentin kapus a második félidőre beálló Andrés Iniesta távoli bombáját és közeli lövését éppúgy védte, mint Messi egészen közeli próbálkozását a 74. percben. Az eredmény már nem változott, így maradt az egy gólos hazai siker.

04

A Barca utoljára 2007 május 5-én tudott nyerni az Anoetában, akkor Iniesta és Eto’o góljaival sikerült 2-0-ra nyerni a katalánoknak. Érdekesség, hogy a Barca tavaly is egy gyors gól után kapott ki 1-0-ra a Sociedad vendégeként, ekkor Jordi Alba öngólja döntött a második percben. A tabellán éllovas katalánok három forduló óta nem győztek: egy hete hazai pályán 2–1-re kikaptak a Real Madridtól, azt megelőzően pedig 2–2-re végeztek a Villarreal otthonában, ez pedig azt jelenti, hogy a két fordulóval ezelőtti Atleti elleni kilenc, és az ősi rivális Real elleni tíz pont, a matracosokkal szemben háromra, míg a blancokkal szemben négyre olvadt. Tehát kijelenthető, hogy a bajnokság ismét nyílt, ráadásul egyből három esélyes lett. A Sociedad győzelmével a kilencedik 41 ponttal.

https://www.youtube.com/watch?v=Ab3Q-8aMet8

Fotó: laliga.es

Becz Tamás