Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

SCHALKE – DORTMUND: A REVIERDERBY MÚLTJA ÉS JELENE!

Futballünnep Németországban, futballünnep a világon, egy meccs, melyre minden futballszerető ember kíváncsi, s nem résztvevője a Bayern München. Nem másról van szó, mint a Revierderbyről, a Schalke 04 és a Borussia Dortmund ősi rivalizálásáról, mely 91 esztendős múltra tekint vissza. Múlt, jelen, számok, nézzük mit érdemes tudni a Ruhr-vidéki derbiről.

B-x9dssUUAAE7lp

Egy regionális derbi kezdete

Idestova 90 esztendővel ezelőtt 1925. május 3-án feszült egymásnak először a két együttes. A mérkőzés 4-2-es Schalke győzelmet hozott, s ekkor még senki nem sejtette, hogy egy világhírűvé váló párharc első morzsáját látta. Mindössze 35 kilóméret választja el egymástól a két bázist, Gelsenkirchen és Dortmund városát, a két csapat szurkolói pedig gyűlölik egymást. A kezdeti időszakban a kékek domináltak, majd fordult a kocka, ám a párharc 90 éves történetét nézve roppant kiegyenlített számokat láthatunk. Egy területi rangadóról beszélünk, mely szívügye a szurkolóknak, s a játékosoknak egyaránt, a teltház garantált minden egyes mérkőzésen.

A két helyszín

A Schalke 04, illetve a Borussia Dortmund is rendkívül szép és nagy stadionnal büszkélkedhet. A kékek otthona a Veltins Aréna immáron a 21. században, 2001-ben nyerte el jelenlegi formáját, s emelkedett ki a földből. Lelátóján 62271 néző foglalhat helyet. A sárga-feketék bázisa a Signal Iduna Park, avagy régi nevén Westfalenstadion, mely több mint egy építmény, a helynek lelke van, atmoszférája pedig lenyűgöző és legendás. Ódákat zengenek róla, ahogyan a kapu mögötti tribüntől a “sárga falról” is, mely egy nagy 25 ezer férőhelyes álló lelátó. Összességében ez Németország legnagyobb stadionja a maga 81359 fős befogadóképességével. A csapatok mérkőzésein a tömött lelátó garantált, a kékeknek több mint 40 ezer bérletesük van, míg dortmundi oldalon ez a szám még magasabb, a sárga-feketék rendelkeznek a világon a legtöbb bérletessel.

sadfg

Ruhr-vidéki derbi a számok nyelvén

A mai lesz a két csapat 148. egymás elleni tétmérkőzése, 51 dortmundi győzelem mellett 38 döntetlen és 58 gelsenkircheni siker ékesíti az eredménysort, 227-280-as gólarány a kékek javára. A Bundesliga alapítása óta 87 alkalommal találkoztak a felek az élvonalban, a mérleg pedig a BVB irányába billen, ugyanis 32 győzelem, 25 döntetlen és 30 vereség a mérleg az ő szempontjukból. A sárga-feketék 135 alkalommal találtak az ősi rivális kapujába, míg az ő hálójukat 123 alkalommal érte kék találat.

Első mérkőzés: 1925. május 3. (Schalke – Dortmund 4-2)
Első döntetlen: 1938. január 30. (Dortmund – Schalke 3-3)
A legnagyobb Schalke siker : 1940. október 20. (Schalke – Dortmund 10-0)
Első dortmundi győzelem: 1943. november 14. (Dortmund – Schalke 1-0)
Első gól nélküli mérkőzés: 1951. április 22. (Schalke – Dortmund 0-0)
A legnagyobb Dortmund siker: 1966. február 26. (Dortmund – Schalke 7-0)

A meccs, melyre minden Dortmund szurkoló piros betűs ünnepként emlékszik!
A Schalke bajnoki álmainak porba hullása: 2007. május 12. (Dortmund – Schalke 2-0)

Főszerkesztőnk a helyszínen élte át…

“Elképesztő hangulat, leírhatatlan atmoszféra, egy darabja, egy téglája lehettem 90 percen át a híres “Sárga Falnak”! Másfél év távlatában visszagondolva még mindig borsódzik a bőröm, hihetetlen, hogy ott lehettem. Gyakorlatilag az első negyed órában azt sem tudtam hol vagyok, felfoghatatlan volt az egész. Aki ismer, az tudja, hogy atmoszférafüggő vagyok, ezen párharc minden másodpercét érezni kell, legális drog…! Újra és újra részese akarok lenni a  Revierderbynek.” – tartott élménybeszámolót a FociClub.hu főszerkesztője Őszi Ádám

34f9f635db6e8584d9488a1a385eae2c

Így látja a derbit egy ízig vérig BVB-fanatikus…

A mérkőzés előtt Dirk Thunigal egy Magyarországon élő törzsgyökeres Dortmund szurkolóval beszélgettünk a derbiről és arról, mit jelent számára ez a meccs –Egy héttel a kezdő sípszó előtt már feszült vagyok, és várom a meccset. Egy meccs, melyen kiderül, hogy ki a Rhur-vidék ura. Két hatalmas szurkolótábor, relatíve kis területen, így van átfedés ismerősök és barátok között, van akiket kék betegség fertőzött meg, ez ilyenkor egészséges vitákat szül. Ez egy olyan meccs, mely rendbe hozhat egy rossz szezont – Dirk pontosan azt a 2007-es meccset említette, melyet fentebb már megemlítettünk, a BVB győzött a Schalke ellen és elütötte fő riválisát a bajnoki cím elől – “Nekem a derbi a legfontosabb meccs a szezonban, egy győzelem a Schalke ellen többet ér, mint egy bajnokság!”

Játékosok, akik szentségtörést követtek el

A labdarúgás történetében 25 olyan labdarúgó van, aki mindkét klub címeres mezét magára öltötte. Vannak akik kitérőt követően választották a másik oldalt, de akadnak olyan labdarúgók is, akik közvetlenül követték el a szentségtörést, mondani sem kell, hogy ez a szurkolók szemében mit jelent. Felsorakoztatunk pár ismertebb nevet. Ilyen volt Kevin-Prince Boateng, Jens LehmanChristoph Metzelder, vagy éppen Hajnal Tamás, igaz ők nem közvetlenül váltottak. Ellenben a német legenda, a magyar válogatottnál nemrégiben szerepet kapó Andreas Möller ezt a tettet hajtotta végre. A legutóbbi ilyen esete 2013-ban történt, a BVB-t öt éven át erősítő brazil Felipe Santana az ősi riválishoz igazolt.

1600_moeller

Jelen, forma, játékosok és edzők

Mind Thomas Tuchel, mind pedig André Breitenreiter számára a két csapat őszi összecsapása volt az első Revierderby, melyet a sárga-feketék nyertek meg 3-2-re. A két csapat ellenkező célokért küzd a bajnokságban, a BVB-nek még élnek a bajnoki álmai, ám egy mai vereséggel ez könnyen tovaillanhat, míg a gelsenkircheniek a 7. helyet foglalják el jelen állás szerint a tabellán, s a roppant szoros mezőnyben a Bajnokok Ligája indulást érő helyekért küzdenek. A két együttes között 23 pontos különbség van és míg a Dortmund 67 alkalommal vette be az ellenfelek kapuját, addig a kékek támadógépezete “csak” 39 alkalommal ért célt. A védelem is jobban szuperál Thomas Tuchel csapatánál, a 28 meccsen kapott 28 gól a túloldalon 28/38-as számot mutat. A Dortmund 17 meccs óta nem talált legyőzőre minden sorozatot figyelembe véve, míg a Schalke igen hullámzó teljesítményt nyújt. Múlt héten például az Ingolstadt ütötte ki őket, de a Hertha sem kegyelmezett nekik nemrégiben. A két vezetőedző gyakorlatilag a legjobb csapatát küldheti a pályára, csupán Breitenreitner nem számíthat Höwedes játékára. A Schalke legeredményesebb játékosa idén Huntelaar 8 bajnoki találattal, míg dortmundi oldalon Aubameyang már 23-nál tart és Lewandowski ellenében harcol a gólkirályi címért. A RAM (Reus-Aubameyang-Mkhitaryan) trió 43 bajnoki találatnál jár, nagy kérdés, hogy a kékek miként tudják semlegesíteni ezt a triót. Mindenképpen meg kell említeni, hogy a Schalke a kipihentebb csapat, Thomas Tuchelék ugyanis csütörtökön még Europa-liga mérkőzést játszottak a Liverpool ellenében.

CVe6cMNWIAA-BUZ

Végezetül pedig egy kis videó-összeállítás, egy kis kedvcsinálás a meccshez

Bundesliga 29. forduló
2016.04.10. 15:30
Schalke 04 – Borussia Dortmund
Helyszín: Gelsenkirchen, Veltins Aréna
Tv: Eurospoet 2

Őszi