Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Euro2016: Tényleg veszélyben a torna? – sajtóhír

Francia lapok számoltak be arról, hogy a nyári kontinensviadalon csaphat le az IS, azaz az Iszlám Állam. A Libération arról ír, hogy rendőrségi kihallgatásán az egyik brüsszeli merénylő igencsak bőbeszédű volt.

abrini

Nem múlik el nap, hogy ne kerülne szóba a nyári franciaországi Európa bajnokság és a terrorfenyegetettség kérdése. Mint ismert, novemberben Párizst, majd márciusban Brüsszelt rázta meg robbantásos merénylet, néhány nappal a belgiumi események után Törökországot is öngyilkos merénylet borította gyászba.

„A terroristák le akarnak csapni a nyáron megrendezett Európa-bajnokságon Párizsban” – idézi a Libéretion című francia napilap Mohamed Abrini kihallgatásán elhangzottakat. Abrini ott volt Brüsszelben, amikor előbb a repülőtéren, majd a metróban is felrobbantották magukat szélsőséges iszlamisták. Abrini végül nem tette meg. A férfi arról is beszélt, hogy eredetileg ismét a francia főváros volt a célpont, ám Salah Abdeslam elfogása miatt változtattak a terveken, és Brüsszelben robbantottak.

france-paris-shootings

Emellett a francia hatóságok ismét megerősítették, fokozottan figyelnek a stadionok, szurkolói zónák és a csapatok bázisának biztonságára, ennek ellenére a legrosszabbtól tartanak a szakértők, és a rendőrség illetékesei, lévén az esemény kiváló terepet kínál az Iszlám Államnak. Egy, az antiterrorista szolgálathoz tartozó személy az AFP-nek nyilatkozva feltette azt a költői kérdést, melyet a szervezők tettek fel nekik minap egy biztonsági tanácskozáson: „Egy esetleges merénylet másnapján meg tudják-e rendezni az elmaradt mérkőzéseket? Átvettem a szót és visszakérdeztem: pontosan hány halott kellene ahhoz, hogy az egészet leállítsák?”

Gavalovits Sándor