Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Magyar Kupa: Összejön –e a Fradi – Újpest döntő?

A héten kedden és szerdán rendezik az elődöntőket a Magyar Kupában, a szurkolók nagy része, azt szeretne, ha a két nagy, a Ferencváros és az Újpest jusson be, hisz az egy kiváló hangulatú és színvonalú csatát eredményezne. A döntőt a Groupama Arénában rendezik, tehát bejutása esetén a Ferencváros hazai pályán védené meg címét. Az előző két kiírás győztese mérhetné össze tudását a döntőben. De először jöjjenek az elődöntők.

Békéscsaba – Újpest kedd 18:00

www.m4sport.hu

www.m4sport.hu

A két csapat útja az elődöntőig:

Békéscsaba:

Csepel: 1-0
Mezőkövesd: 2-0
Kisvárda: 2-1
MTK: 0-0; 1-0
Kozármisleny: 2-1; 1-1

Amint látható, a békési lila – fehér játékosok, inkább NB III-as és NB II-es csapatokon át jutottak el az elődöntőig, de azért egy nagy skalpot, az MTK –t elejtették.

Újpest:

Vértessomló: 14-1
Celldömölk: 9-0
Velence: 2-1
Zalaegerszeg: 5-0; 1-1
Tiszaújváros: 8-1; 2-0

Az Újpest, csak alacsonyabb osztályú csapatokkal játszott. Azokat viszont elég szépen ki is tömte, egyedül a Velence ellen szenvedtek meg a tovább jutással.  A legmagasabban jegyzett NB II-es 2.helyen szereplő Zalaegerszeget is könnyedén „lökték el” az útból.

Az első meccsen történt:

Újpest – Békéscsaba: 2-0
gólszerzők: Lencse László (2)

Az Újpest  az első  meccsen jobb volt a Békéscsabánál. Érdekes módon utána hétvégén Békésben vendégeskedtek a pesti lila – fehérek, s 1-0-s vereséget szenvedtek a bajnokságban.  No most ez az amire senki nem számít, mármint, hogy vereséget szenvednének az újpestiek. A bajnoki formájukat nézve, nincsenek jó passzban, hisz a kiesés elől menekülő Békéscsaba után, a szintén kieséstől rettegő Vasastól is vereséget szenvedtek, a jó középcsapat Honvédot ugyan megverték, de a 3.osztályváltásra esélyes Puskás Akadémia ellen csak az utolsó utáni pillanatban sikerült pontot menteni. Ennek ellenére, azt mondjuk, hogy a párbaj toronymagas esélyese az Újpest.

Ferencváros – Debrecen szerda 18:00 (élőben a www.fociclub.hu oldalon)

www.rangado.hu

www.rangado.hu

Újabb Fradi – Debrecen, de most a tét nagyobb. A bajnokságban utoljára a Debrecen legyőzte a Ferencvárost, de az a meccs után, a zöld – fehérek is ünnepeltek, hisz 12 év után, újra bajnokok lettek. A Fradi a bajnokságban azóta játszi könnyedséggel legyőzte a Paksot, s egy jó meccsen, hátrányból fordított a Honvéd ellen. A Loki pedig azóta kikapott a Videotontól  idegenben, s szintén vendégként a Paksot egy öngóllal tudták legyőzni. Ha ezt nézzük, akkor egy jó formában lévő Ferencváros, egy kevésbé jól játszó Debrecen ellen, kötelező jelleggel tovább kell, hogy menjen. De… 2 hete a bajnoki előtt is a Fradi meccseket nyert, a Debrecen pedig nem tudott győzni. A különbség annyi, hogy most a fővárosban lesz a meccs, s azért hazai pályán, a kilátogató szurkolók támogatásával nagyobb esély van arra, hogy a zöld – fehérek ünnepeljenek.

Út az elődöntőig:

Ferencváros:

Nagyecsed: 10-0
Csákvár: 4-1; 3-4
Videoton: 0-1; 2-1

Debrecen:

Géderlak: 3-0
Szeged 2011: 0-0; 3-0
Nyíregyháza: 2-1; 5-0

A Ferencváros és a Debrecen erőnyerő volt, a másik párharc szereplőivel szemben, hisz ők nemzetközi kupában indulhattak a nyáron, így csak a 3. körben kapcsolódtak be a Magyar Kupa párharcaiba. Ez alapján láthatjuk, hogy a Debrecen könnyebb csapatok ellen jutott tovább, hisz nem volt élvonalbeli ellenfele, a Fradi pedig az alsóbb osztályú Nagyecsed után, az NB II-es Csákváron és a tavalyi kupadöntős Videotonon keresztül jutott el az elődöntőig.

Az első meccsen történt:

Debrecen – Ferencváros: 0-0

Egyik csapat sem talált a másik kapujába, holott a Debrecen közelebb állt a gólszerzéshez. Az eredmény a Fradinak annyiból jó, hogy csak nyernie kell, s megvan a tovább jutás, a Lokinak pedig annyiból, ha egy gólt lőnek, a Ferencvárosnak egyből 2-t kell.

Kupagyőzelmek:

kupa2

Ferencváros 21 (utoljára:2015)
Újpest: 9 (utoljára 2014)
Debrecen: 6 (utoljára: 2013)
Békéscsaba: 1 (1988)

Amennyiben összejön a Ferencváros–Újpest-döntő, akkor a két ősi rivális 83 év után játszhat egymással ismét kupafinálét. 1933-ban a Hungária körúton a Ferencváros könnyedén : 11-1-re verte az Újpestet, Takács József négy gólt lőtt, Sárosi György hármat, Táncos Mihály kettőt, Toldi Géza és Kohut Vilmos egyet-egyet. Az Újpest becsületgólját P. Szabó Gábor lőtte.

Endrődi Dávid