Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: Kikecmereg-e a gödörből a Barcelona? – előzetes

A forduló nagy kérdése, hogy a címvédő megtöri-e rossz szériáját, vagy a madridiak feljönnek a katalánok nyakára.

messi

Nincs irigylésre méltó helyzetben Lius Enrique, aki az elmúlt hetekben szenved a Barcelonával. Hét közben az Atletico adott csattanós pofont a gránátvörös-kékeknek, akik így már a Bajnokok Ligájából is kipottyantak. Emellett a három hete még hétpontos előnnyel álló címvédő leadta tetemes előnyét, így akár az is előfordulhat, hogy a hétvége után még inkább kiéleződik a bajnoki címért folyó csata. Ráadásul a Messi-Suárez-Neymar trió látványosan mondott csődöt ezekben a hetekben. Csak egy adalék: Messi 452 perce, tehát 5 meccse nem talált a kapuba, a hétvége azonban jöhet az 500. gólja, amennyiben a magára találó Valencia ellen beveszi a kaput. Persze, nem lesz könnyű dolga az argentinnak, miután a „Denevérek” kezdenek kilábalni a saját maguk ásta mélységből, ehhez azonban kellett az újabb edzőmenesztés, merthogy Gary Neville-nek kicsit nagy falatnak bizonyult a Valencia irányítása. Hogy aztán mire megy a katalán gigász hazai pályán, nagy kérdés. Vasárnap este kiderül.

ronaldo

Ami pedig a madridi együttesekre vár hétvégén: győzelem után várhatják a hétvégét, elvégre mind a Real, mind az Atletico sikerrel vette a BL negyeddöntőjét, utóbbi éppen a Barcelonát kiejtve. Viszont a Real Madrid házirangadót játszik a legkisebb madridi együttessel, a Getaféval. Ennek az összecsapásnak külön érdekessége lehet, hogy sajtóhírek szerint Megyeri Balázs először léphet pályára a kékeknél. És mert a kiesés ellen hajtó Getafénak minden pontra szüksége lenne, talán a meglepetésre hajtanak, ám a királyiak formáját nézve nem tennénk nagy pénzt a kiesőjelölt sikerére, de a döntetlen is igencsak bravúr lenne. Ellenben Zinedine Zidane sakkozhat is, hiszen az elmúlt hetek eredményei azt sugallják, könnyed összecsapás elé néznek a lila-fehérek, ám a francia tréner aligha hagyja veszni a lehetőségét annak, hogy feljöjjenek a riválisok, főképp a Barca nyakára. És alighanem az is motiválhatja a királyi gárdát, hogy folytassa elképesztő sorozatát, ugyanis az elmúlt hat meccsét kivétel nélkül megnyerte Zidane együttese, imponáló 22-5-ös gólkülönbséggel, közte egy 7-1-es sikerrel a Celta Vigo-, 4-0 a Sevilla- és szintén 4-0 az Eibar ellen. Szóval nem lesz egyszerű dolga a Getafénak.

atletico

Ami az Atleticót illeti, Simeone csapata is egy kiesés elől menekülő együttessel, a Granada ellen játszik, így felértékelődhet a Barcelona esetleges pontvesztése. A „Matracosok” ugyanis pontszámban beérhetik a katalánokat, amennyiben nyernek, igaz a gólkülönbségük sokkalta rosszabb a listavezetőénél. Nem mellesleg, hátrányt sem jelent majd a piros-fehér-kékeknek a hétvége, hiszen hazai környezetben fogadják a Granadát. A Bl-siker egyértelműen lökést adott a madridiaknak, így a lendület nagy valószínűség szerint nem fogy el. Ám mindenképpen figyelnie kell közben a Getafe és a Real csörtéjére is Godínéknak, mert egy pontvesztés könnyen a harmadik helyen találhatja a fordulót követően az Atletit.

Röviden a többiekről

A kiesés elől tehát a Getafe és a Granada mellett a Levante, Gijon, Rayo trió is menekül, és papíron az Espanyol, Valencia, Betis, Depor négyesfogat sem lazíthat, utóbbiaknak lényegesen könnyebb a helyzete.

A sereghajtó Levante az Espanyollal, a Gijon a stabil középcsapattá váló Las Palmasszal, míg a Rayo Vallecano a Villarreallal találkozik. Leghamarabb, már péntek este a Levante kezdheti meg felzárkózását. A három bajnoki óta nyeretlen Levante a legutóbbi két mérkőzésén nem nyerő katalánokat fogadja, és aligha lesz motivációban hiány. Ugyanis a Levante győzelme esetén – szombat estig biztosan – beéri pontszámban az előtte állókat, míg az Espanyol sikerével a középmezőnybe léphet fel. Nem lesz könnyű dolga viszont a Sporting Gijonnak, amely, mint fentebb említettük, a Las Palmashoz látogat. A Sportingnak is égetően szüksége lenne a három pontra, ám a Las Palmas nem lesz gyerekjáték: sorozatban három sikernél járnak a „pálmák”, míg a Gijon ugyanezen időszak alatt négy pontot gyűjtött. A Vallecano pedig azzal a Villarreallal méri össze erejét, amely csütörtökön a Sparta Praha otthonában harcolta ki az Európa Liga elődöntőjét, míg a bajnokságban BL-selejtezőt érő helyen áll, ám a dobogóra már biztosan nem jut fel. A „Sárga tengeralattjáró” legutóbbi három találkozóján veretlen maradt, míg a Rayo mindössze egyet nyert meg ebben a szériában.

A középmezőny tagjai pedig jobbára egymással csapnak össze, így tehát mindössze az élbolyban, illetve a hátsó régióban lehet változás.

A program:
április 15., péntek
20.30 Levante – Espanyol

április 16., szombat
16.00 Getafe – Real Madrid – tv.: Sport1
18.15 Las Palmas – Sporting Gijon
20.30 Eibar – Real Sociedad – tv.: Sport1
22.05 Celta Vigo – Betis

április 17., vasárnap
12.00 Málaga – Bilbao –tv.: Sport1
16.00 Sevilla – Deportivo – tv.: Sport1
18.15 Atletico Madrid – Granada – tv.: Sport1
18.15 Rayo Vallecano – Villarreal
20.30 Barcelona – Valencia – tv.: Sport1

A bajnokság állása:

laliga

Gavalovits Sándor