Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bundesliga: Vargát kiállították, Bajner már pados a Dortmund-ban, tapad a két dobogós

Finoman szólva is remek meccseket hozott a Bundesliga 22. játéknapjának, szombati programja. Több magyar játékos számára is bizonyítási lehetőség volt adott, bár Bajner számára már a kispadmelegítés is felér egy bajnoki címmel. Sajnos az eddig a Stieber Zoltán fémjelezte Fürth nélküle volt kénytelen bizonyítani, ám helyette ott volt Varga József. A Bayern München két legfőbb üldözője ma lépett pályára, de óriási lemaradásuk ellenére is lelkesnek tűnik mint a Dortmund, mind a Leverkusen.

Fortuna DüsseldorfGreuther Fürth 1-0
Gólszerző: Bellinghausen (18. perc)
A találkozó lényegi kérdései már az első játékrészben eldőltek. A mérkőzés egyetlen gólja viszont szinte szenzációs módon, a Barcelona tiki-taka uralta világában, egy kapus adott gólpasszt. Ugye ez, utóbbi csapat játékában szinte kizárt, hiszen minden csapattag tíz totojázó labdaérintésével jut el a labda a szomszéd kapuig. Az U21-es válogatott hálóőr, Fabian Giefer remek indítását követően pedig Axel Bellinghausen vágta be a kapuba, már az első félidő derekán. A vendég fürth-iek a félidő végére még nehezebb helyzetbe kerültek, hiszen a pályán lévő egyetlen magyar, Varga József (Stieber Zoltán vállműtét miatt pihen) a kiállítás sorsára jutott. Bár német sajtó vélemények szerint is második sárgalapja kissé túlzó volt, a lényeg az, hogy ez a húzás végül megpecsételte a mérkőzés sorsának alakulását.

Hamburger SVBorussia Mönchengladbach 1-0
Gólszerző: Van der Vaart (24. perc)
Ezen a találkozón is egy gól döntött, szintén a hazai együttes javára. Még ha nem is játszott abszolút mezőnyfölényben a Hamburg, kijött a két együttes közti tudás különbség, amit leginkább egy holland középpályás testesített meg. Természetesen nem árulunk el nagy titkot azzal, ha megsúgjuk, ez nem más, mint Rafael Van der Vaart volt, aki újfent egy remek egyéni alakítás, egy majd 30 méteres lövés után bombázott a kapuba. Történt mindez a 24 percben, egy vendég Borussia támadási kísérletet követő kontrával. A halványabb szezon kezdet utána a HSV már a biztos, hogy a 6., azaz Európa Ligát érő helyen zárja a fordulót.

Bayer Leverkusen – Augsburg 2-1
Gólszerzők: Kießling (26. perc), L. Bender (75.), illetve Mölders (89.)
Mario Mandzukic tegnapi gólja után, Stefan Kießling lépéskényszerbe került, a gólkirályi címért folyó versenyben. Na jó, természetesen nem ez volt a mérkőzés fő kérdése, hanem az, hogy minimum a dobogón képes-e maradni a gyógyszergyári együttes. Nos, bár a 75. minutumban már 2-0-ra is vezetett a Leverkusen, a látogató bajor kiscsapat végig partiban volt a Hyypia-Lewandowski páros vezette hazaiakkal. Igazából a legnagyobb különbség a két csapat között csak a gólokban mutatkozott meg, ami azért mutatja a vendéglátók tapasztalatbeli fölényét, egyébként a kiesés ellen hajtó Augsburg szinte minden mutatóban hasonlóképpen teljesített, mint a 3. helyezett. Mindezek után azonban elmondható, hogy ilyen játékkal akár büszkén is kilehet esni, azonban látva mai játékát, az augsburg-iak megérdemelnék jövőre is az első osztályú tagságot.

FSV MainzSchalke 04 2-2
Gólszerzők: Ivanschitz (27. perc), Pospech (63.), illetve Bastos (41., 82.)
Szalai Ádám, mint a Mainz legfontosabb láncszeme nem meglepő módon a kezdőcsapat tagja volt, ám ma inkább éktársa, Nicolai Müller, illetve az osztrák Andreas Ivanschitz tett többet a sikerért. Ami végül nem jött össze, ugyanis a túloldalon, a gelsenkirchen-ieknél is volt egy remek produkciót bemutató játékos. Ő pedig nem volt más, mint a Schalke téli szerzeménye, a Lyon-tól kölcsönbe érkező Michel Bastos, aki már 3 gólnál jár a Ruhr-vidékieknél. A kék-fehérek a brazil játékos révén kétszer is egalizálni tudtak, bár az egy-egy megszerzett pont egyik csapatnak sem lottónyeremény, a vendégek még így is feljebb léptek két helyezést, bár még így is csak a 8. helyen vesztegelnek. Szalaiék visszacsúsztak a 7. pozícióba, ami nem is csoda, hiszen január 26. óta nem nyertek bajnokit.

Werder Bremen – Freiburg 2-3
Gólszerzők: Petersen (39., 64. perc), illetve M. Kruse (36.), Caligiuri (54., büntetőből), Ginter (71.)
Mozgalmas összecsapáson van túl a két gárda. A vendég Freiburg-on már az elején látszott a győzni akarás, így az első félidei hajrában a korábbi utánpótlás válogatott Max Kruse szerezte meg a vezetést. Ám a gól feletti örömük nem sokáig tartott, ugyanis a Bayern-től kölcsönben lévő Nils Petersen egalizált. Sőt, utóbbi játékos a második játékrészben újfent egyenlíteni volt kénytelen, hiszen Caligiuri az 54. percben ismét előnyhöz juttatta a látogatókat. Ekkor már sokan azt hihették, hogy az utolsó bő félóra akár a végén még Werder sikert is hozhat. Csakhogy mégsem jött a slusszpoén, hiszen az U19-es válogatott védő, Matthias Ginter olyan vezetéshez juttatta a Freiburg-ot, amit a Weser-partiak már nem tudtak semlegesíteni, így maradt a 71. minutumban kialakult 2-3.

Borussia Dortmund – Eintracht Frankfurt 3-0
Gólszerzők: Reus (8., 9., 65. perc)
Az általános közvéleménynek egyértelműen Marco Reus szenzációs alakítása, azaz mesterhármasa marad meg emlékezetében, ezzel a mérkőzéssel kapcsolatban. Számunkra, nekünk magyaroknak azonban az igazi hír az, hogy Bajner Bálint, aki eddig a harmadosztályú Dortmund II tagja volt, Robert Lewandowski eltiltása miatt a sárga-feketék kispadján foglalhatott helyet, bár a találkozón végül nem kapott lehetőséget. Ez azonban a következő körben megtörténhet, ugyanis ma Lewandowski helyettese, Julian Schieber is a kiállítás sorsára jutott. Kész szerencse a Borussia számára, hogy már akkor is 2-0-ra vezettek az Eintracht ellen. A vége 3-0 lett, Reus remekelt, reméljük jövő héten már egy esetleges Bajner Bálint féle szenzációról számolhatunk be!

Szerző: Balogh József