Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

5 év alatt a bajnoki címig – 5. rész

Kubatov Gábor az elmúlt hetekben említette, hogy 5 év alatt sikerült a labdarúgó csapatot rendbe tenni, 5 év kellett ahhoz, hogy megnyerjék a bajnoki címet.

www.fradi.hu

www.fradi.hu

5 év alatt a bajnoki címig – 1. rész (2011-12-es szezon)
5 év alatt a bajnoki címig – 2.rész (2012-13-as szezon)

5 év alatt a bajnoki címig – 3.rész (2013-14-es szezon)
5 év alatt a bajnoki címig – 4.rész (2014-15-ös szezon)

Az elmúlt részekben felidéztük a kezdetektől fogva, miként alakult át a csapat játékoskerete. Minden nyáron új edző jött, s így minden nyáron lecserélték az előző garnitúrát. Ez alól kivételt jelentett 2015 nyara, már 1,5 éve Thomas Doll a vezetőedző. Az előző nyáron kicserélték a csapatot, most azok a játékosok akik csalódást keltettek távoztak, viszont a mag egyben volt, egy kiváló tavasz után úgy kezdték a szezont, hogy az első 11 fordulóban egyetlen egy döntetlen csúszott be. Igaz a nemzetközi kupában a nálánál gyengébb Zeljeznicar ellen búcsúzott a csapat, de a bajnokságban torony magasan vezettek. Marco Rossi az elmúlt hetekben úgy fogalmazta meg: a Ferencváros kinyírta a bajnokságot. Valahol ez igaz is, hisz könnyedén 21 ponttal nyerték meg a bajnoki címet.

Nézzük ki azok a játékosok, akik tavaly nyáron elhagyták a Groupama Arénát:

www.nso.hu

www.nso.hu

Somália, a brazil csatár, aki egy időben balhátvéd volt, majd védekező középpályásként meghódította a magyar bajnokságot. Ő pályára lépett a szezonban, tehát bajnoknak is mondhatja magát. Nagyon gyors, hosszú lábaival pedig nincs az a játékos aki elvigye mellette a labdát. Barátságos, mindenki nagyon szerette. Mai napig visszajár a Fradihoz, hisz rengeteg barátot szerzett itt. A szurkolók is nagyon szeretik. Mindenki reméli, hogy a lila mezt, majd egyszer visszacseréli zöld –fehérre. Nem epizód szereplőnek szerződött Franciaországba, hisz 27 meccsen pályára a Toulouse csapatában. 300.000 Euróért vette a Fradi, s a hírek szerint 2,4 millióért sikerült eladni. Tényleg jó üzletet kötöttek vele.

www.nso.hu

www.nso.hu

David Mateos a korábbi Real Madrid hátvédet szintén nagyon kedvelték a Fradi szurkolóik, egészen a tavaly nyári kirohanásáig. A fontos El meccsek előtt bejelentette, hogy távozni akar, úgyhogy engedjék el. Ezek után Thomas Doll nem is küldte pályára a Go Ahead Eagles elleni visszavágón és a Zeljeznicar ellen sem. Jegeltette, tartalékok közé küldte. Biztosra lehetett venni, hogy nem lesz maradása. Orosz Pálék ekkor kijelentették, hogy rendben távozhat, de nem ingyen. Az Orlando City végül kifizette a Fradi által kért összeget, mely a hírek szerint 200.000 Euró volt. Mateos azóta 7-szer lépett pályára az MLS-ben.

www.tempofradi.hu

www.tempofradi.hu

Mateo Pavlovic volt Mateos „ikertestvére”, a két torony középen. Egy időszakban a folyamatos szabálytalanságai, illetve felesleges sárgalapjai miatt figyeltek rá a nézők, de a bajnokság végére, mikorra kikerült a csapatból, észhez tért, s a szezon végén újra ugyanazt a horvát játékost láthattuk a pályán, aki az előző télen szerződtettek. Tavaly nyáron a Werder nem akart hallani az újra kölcsönadásáról, végleg szerette volna értékesíteni. A Fradi viszont azt az árat, melyet a németek kértek, nem tudta kifizetni. Így visszatért a Werderhez, ahol az egész szezonba összesen 4-szer lépett pályára, azt is a második csapatban. Idén nyáron lejár a szerződése. Tegnap Kubatov Gábor azt nyilatkozta, hogy valakivel előszerződést kötöttek a télen… Csak nem a derék Mateoval? (semmi hivatalos info, de sokan örülnének, ha újra zöld – fehérben látnák a hátvédet)

www.csakfoci.hu

www.csakfoci.hu

Ugrai Roland, Thomas Doll egyik első igazolása Ugrai volt, akinek a 1,5 év alatt nem jött ki a lépés a Fradinál. Többször látható volt rajta, hogy a nagy akarás a teljesítmény rovására megy. Szélvészgyors játékos, aki ráadásul még kiválóan is cselez. Nagy erőssége lehetett volna a Ferencvárosnak, de végül nem lett. Tavaly nyáron a Radó üzletbe vonták bele a játékjogát, így visszatért Szombathelyre.

www.fradi.hu

www.fradi.hu

Nagy Dániel, többet várta mindenki a szélsőtől. Doll jól ismerte, hisz Nagy 2007 óta Németországban játszott. A Hamburg neveltje, ahol egy ideig Besiccsel is együtt pallérozódott. De a bosnyákkal ellentétben a magyar, nem lett közönség kedvenc. Ugye Nagynak volt még egy „nagy hibája”, Újpesten nevelkedett. Igaz miután már 7 éve elhagyta a Megyeri utat, valahogy ezt megbocsájtották neki a szurkolók, de a folyamatos gyenge teljesítményt nem, így 1 év után visszatért Németországba, ahol a 3. osztályú Würzburger Kickers labdarúgója lett. Az elmúlt egy évben 24 pályára lépésén, 1 gólpasszt adott….

www.ulloi129.hu

www.ulloi129.hu

Philipp Bönig, egy csupaszív balhátvéd, akit igazából tartaléknak igazolt anno a Fradi, de mindig megnyerte a harcot az ellenfelével szemben. Előbb Svábot, majd Hídvégit, utána Bosnjakot is kiszorította a kezdőcsapatból, de 2015 telén érkezett Cristian Ramirez, s nem volt kérdés kié a balhátvéd posztja. Az ecuadori kiválóan játszott. Ennek ellenére Bönig nem sértődött meg, tette a dolgát. Egészen tavaly nyárig, amikor is már nem kapott új szerződést a vezetőségtől, hisz érkezett balhátvédnek Leandro. Bönig ezek után próbálkozott még otthon amatőr csapatoknál, de végül befejezte pályafutását.

www.futbol.com

www.futbol.com

Benjamin Lauth, a korábbi német válogatott csatár is nagy reményekkel érkezett egy évvel korábban a Ferencvároshoz, de végül az őszi 6 góljánál leszobrozott. Igaz ő csatárnak jött, végül szélsőt játszattak vele. Ősszel még rendszeresen pályára lépett, tavasszal viszont már ritkábban kapott lehetőséget. Nyáron hazatért, s Bönighez hasonlóan ő is szögre akasztotta a stoplist.

Buzsáky Ákos, az egyik legnagyobb tehetség volt a 90 –es évek végén. Nem véletlenül szerződtette a portugál Porto. Ezek után megfordult jó pár angol csapatnál is. 2013 nyarán, több sérülés után, 31 évesen úgy gondolta, megérett az idő a hazatérésre, talán itthon már nem fog többet megsérülni. Tévedett. Hivatalosan két évig tartozott a Fradi keretéhez, de összesen 4 NB I –es meccsen húzta magára a zöld – fehér mezt. Tavaly nyáron úgy döntött, elég volt a sérülésekből, 33 évesen ő is abbahagyta a profi sportot.

www.fradi.hu

www.fradi.hu

Stjepan Kukuruzovic, ugye róla is írtuk, hogy a svájci focit ismerők, sokkal jobb véleménnyel vannak róla, mint amit a Fradinál mutatott az egy éve alatt. Nehezen tudott beilleszkedni. Télen a posztjára érkezett Hajnal Tamás, így onnantól kezdve még nehezebb volt a csapatba verekednie magát, végül tavaly nyáron távozott, s „hazatért” Svájcba. A liechtensteini FC Vaduz játékosa lett. Ugye ez a csapat a svájci élvonalban szerepel, s Kukuruzovic az idei bajnokságban 30 meccsen 4 gól mellett 8 gólpasszt is kiosztott.

www.csakfoci.hu

www.csakfoci.hu

Haraszti Zsolt, az második tavaly nyári szerzemény, s az első téli távozó. Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ősszel 5 meccsen csereként vetette be Doll, nem volt meglepő a téli távozása. Az már annál inkább, hogy a Videoton lett a következő klubja.

Bosnjak Predrag, visszatért a nyíregyházi kölcsönből, igaz sokáig nem maradt a Fradinál, hisz pár nappal később értékesítették a játékjogát, s visszavásárolta a Haladás.

Tarczy Pál a korábbi soroksári kapus, nyáron Kisvárdára, télen pedig Mosonmagyaróvárra szerződött. Ő az előző szezonban a Fradi 3.számú kapusa volt.

Kurucz Péter, 2013 nyarán szerződtették, 2 évig a tartalékok kenyerét ette, már amikor nem volt sérült. Korábban a West Ham United kapusa volt, a Premier League-ben 1 meccsen sikerült is pályára lépnie, de a Fradinál élvonalbeli meccsen nem. Megsérült, érkezett Dibusz, így onnantól kezdve már csak 3.-4. számú kapus volt. Fél évig a fiókcsapatnál is tartalék volt Soroksáron. Tavaly nyáron távozott, azóta sincs csapata.

Jack Tuyp, róla már az előző részben írtunk. Hivatalosan tavaly nyáron váltak el útjai a Fradival.

Holman Dávid, róla is írtunk már korábban, télen vissza tért Lengyelországból, Thomas Doll nem számított rá, a Debrecen pedig megvette a játékjogát.

Hídvégi Sándor MTK és Dunaújváros csapatainál töltötte az előző szezont kölcsönben, ezen a nyáron végül elváltak útjai a Fradival. Ősszel Szigetszentmiklósnál 1 meccsen lépett pályára, azóta nincs hír róla.

Csilus Tamás, a korábbi pápai kölcsönt most kisvárdai követte.

Kunsági Roland, Valencsik Dávid, Haris Attila, Csilus Ádám, Zsivóczky Péter Soroksárra kerültek kölcsönbe.

 

Az előző nyáron érkező játékosok, akik a bajnokcsapat tagjai:

www.nso.hu

www.nso.hu

Radó András, tavaly nyáron úgy döntött, hogy karrierjében, meg kell lépni az első fontos átigazolást, ideje elhagyni Szombathelyt. Végül nyár közepére a Ferencvárosnak sikerült nyélbe ütnie a transzfert. A transfermarkt, szerint 400.000 Euró és Ugrai Roland játékjogáért cserébe váltott. Annyi biztos, hogy a Fradi vezetői nem hozták nyilvánosságra az átigazolás részleteit. Radó az őszt többnyire csereként töltötte, általában beküldte Doll, de többször a padról volt kénytelen végignézni a meccset. A Debrecen ellen ősszel idegenben meglőtte első Fradista gólját. A szezonban összesen 25 meccsen 6 gólig jutott.

www.csakfoci.hu

www.csakfoci.hu

Stanislav Sesták, szlovák válogatott csatár, aki egyből az első meccsén gólt lőtt a Haladásnak. Az egész szezont nézve 24 mérkőzésen 9 gól a termése, ami nem rossz, főleg, hogy végül nem centerként, hanem szélső támadóként szerepelt. Bödének hozták vetélytársnak, de sokszor voltak együtt a pályán. Nem futott rossz szezont, nem véletlenül került vissza a válogatott keretbe.

www.fradi.hu

www.fradi.hu

Pintér Ádám, hosszú légióskodás után tért vissza tavaly nyáron az NB I-be. Többek között azért is, mert sokat volt sérült az elmúlt időszakban, s gondolta, itthon játékba lehet. De, ha már hazatér, akkor olyan csapatba, ahol célok is vannak. Mire a Fradihoz aláírt, nemzetközi kupaszereplésnek vége lett. Igaz ősszel még többnyire csereként vette számításba Doll, hisz jól muzsikált a védelem. Visszakerült a válogatottba is. Az egész szezont nézve, 18 pályára lépése alatt két gólt szerzett, viszont 6-szor csak becserélték, 5-ször pedig le. Az egyik legjobb magyar védő, igazából ő a következő szezonban lehet a Fradi erőssége. (feltéve, ha marad, s nem igazol vissza külföldre)

www.tempofradi.hu

www.tempofradi.hu

Leandro de Almeida, a brazil származású, de magyar válogatott balhátvéd, aki a szezont középhátvédként játszotta végig. Majd a bajnokság végén belekóstolhatott a jobbhátvédek életébe is. Jól játszott az egész szezonban, igaz a gólvonalról többször fölé fejelte a helyzeteket. A Zeljeznicar elleni hazai meccsen is a kapu torkából fejelte fölé az ordító helyzetet. A védőfeladatát megoldotta. 30-szor lépett pályára, 2 gólt szerzett. Amit sajnál, hogy Bernd Storck pár héttel ezelőtt kijelentette, a továbbiakban a fiatalítás jegyében, nem számít a 16-szoros válogatott játékosra.

www.ulloi129.hu

www.ulloi129.hu

Florian Trinks télen érkezett, már a Bl selejtezők jegyében. Német utánpótlás válogatott játékos, aki hosszú időt hagyott ki az elmúlt években, s ez látszódott is a játékán. A Honvéd elleni hazai meccsen, viszont már megmutatta, hogy képes jó játékra, ha azt a formáját fogja tudni tartani, akkor sok örömet okozhat még a Fradistáknak. Posztját tekintve Hajnal Tamásnak vetélytárs, hisz a németet már pont az ő pótlására igazolták, ha egyszer esetleg úgy dönt Hajnal, hogy befejezi a pályafutását.

Lakatos István, meghatározó tagja nem volt a csapatnak, viszont ősszel a Puskás Akadémia ellen pár percre lehetőséget kapott az 1999-ben született középpályás, így az ő nyakában is szépen csillog az arany. Ő inkább a következő szezonokban lehet majd az a játékos, akiért kijárnak a szurkolók a stadionba. Tehetséges, technikás, gyors játékos.

Haraszti Zsolt, tagja a bajnokcsapatnak, hisz pályára lépett, de az ő nyakába az ezüstérmet is akaszthatják, hisz a tavaszt már a Videotonnál töltötte.

 A bajnokcsapat névsora, ki mikor érkezett, s ki volt az edző:

Kapusok
Dibusz Dénes 2013-14 Thomas Doll
Jova Levente 2011-12 Prukner László
Kunsági Roland 2011-12 Détári Lajos
védők:
Batik Bence 2011-12 Détári Lajos
Dilaver, Emir 2014-15 Thomas Doll
Leandro de Almeida 2015-16 Thomas Doll
Nalepa, Michal 2014-15 Thomas Doll
Pintér Ádám 2015-16 Thomas Doll
Ramirez, Cristian 2014-15 Thomas Doll
középpályások:
Busai Attila 2011-12 Détári Lajos
Cukic, Vladan 2012-13 Détári Lajos
Gera Zoltán 2014-15 Thomas Doll
Gyömbér Gábor 2012-13 Détári Lajos
Hajnal Tamás 2014-15 Thomas Doll
Haraszti Zsolt 2015-16 Thomas Doll
Lakatos István 2015-16 Thomas Doll
Nagy Ádám 2013-14 Ricardo Moniz
Nagy Dominik 2013-14 Ricardo Moniz
Somália 2011-12 Prukner László
Trinks, Florian 2015-16 Thomas Doll
csatárok
Böde Dániel 2012-13 Détári Lajos
Lamah, Roland 2014-15 Thomas Doll
Radó András 2015-16 Thomas Doll
Sestak, Stanislav 2015-16 Thomas Doll
Varga Roland 2014-15 Thomas Doll

 

Endrődi Dávid