Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

UEFA: 40. kongresszus Budapesten

Tíz éve volt utoljára nagy európai futballgyűlés a magyar fővárosban, amit később a FIFA kongresszusa követett. A hétfő esti állófogadás után az érdemi munka kedden kezdődik.

fotó: mlsz.hu

fotó: mlsz.hu

A hivatalos program a hétfői állófogadással kezdődött, melyen Pedro Pinto, az UEFA kommunikációs-, és médiaigazgatója köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően Csányi Sándor, MLSZ elnök, egyben végrehajtó bizottsági tag tartotta meg beszédét.

Csányi mindenekelőtt megköszönte, hogy az UEFA tíz év után ismét a magyar fővárosban tartja kongresszusát, majd kiemelte, az elmúlt évtizedben Magyarország és a magyar futball is sokat változott. Utóbbi főleg infrastruktúrában és az utánpótlás-nevelésben lépett előre, de nem ment el szó nélkül az Eb-re negyvennégy év után kijutó válogatott teljesítménye mellett sem. Csányi Sándor köszönetet mondott a magyar miniszterelnöknek, kiemelve, hogy Orbán Viktor futballszeretetének nagy szerepe volt ezen sikerek elérésében.

Ezután Ángel Maria Villar, a spanyol szövetség első embere, egyben az európai szövetség első alelnöke szólalt fel. Elsősorban megköszönte a magyaros vendégszeretetet, majd rátért a lényegi dolgokra. Többek között hazánk futballjára, amelyet úgy jellemzett, hogy igazi labdarúgóország, ahol a miniszterelnök is szereti a futballt. Emiatt nem véletlen, hogy az elmúlt években két UEFA-, és egy FIFA kongresszust is Budapesten rendeztek. „Hiszen a futball egyik bölcsőjében érezhetik magukat a sportvezetők.” Reményét fejezte ki a spanyol szövetség első embere, hogy Michel Platini hamarosan visszatérhet pozíciójába.

Villar után Orbán Viktor zárta a hivatalos felszólalók sorát. A miniszterelnök szerint kis százalékát teszi ki hazánk a futballvilágnak, de ez nem kell, kishitűséget okozzon, amit bizonyít, hogy kitartással el lehet érni győzelmeket. „A mi sportágunkban éppen az a csodálatos, hogy ha elég a kitartásod, és van benned szellemi zsenialitás, feljuthatsz a világ tetejére, és meghódíthatod a világot. Nem dominálhatjuk a világot, túl kicsik vagyunk ahhoz, de egy döntő pillanatban mutatott bravúrral győztesek lehetünk. A labdarúgásról, különösen a magyar labdarúgásról szóló viták olyan természetesek, mint a levegővétel. Nálunk ugyanis két dologhoz mindenki ért, és ebből egyik a foci..” Hangsúlyozta, hogy futballunk arany-, ezüst-, és bronzkorszaka után elsüllyedtünk, most pedig példátlan összefogás jellemzi a hazai sportéletet. „A második világbajnoki ezüstéremre mind a mai napig úgy emlékszünk, mint a nemzetet ért sorscsapásra. És ez nem túlzás. A magyar futball aranykorát azonban egy ezüst-, majd egy bronzkorszak követte, és végül 1986 után, amikor a utoljára vettük részt világbajnokságon, elsüllyedtünk a teljes kilátástalanságban.” Példának hozta fel az infrastrukturális fejlesztéseket, melynek során stadionok épülnek, megduplázódtak a látványsportágakban a sportolók létszámai, amik eredményekben is megmutatkoznak. Így labdarúgó-válogatottunk Eb-re jutása negyvennégy esztendő után. „Mi számon tartjuk eredményeinket és sikereinket, és megbecsüljük azokat, akik megajándékoztak azokkal. Megajándékoztak bennünket a golyóstollal, a presszókávéfőző géppel (…) vagy éppen a Rubik-kockával – fogalmazott a magyar kormányfő. – Ha nem állna mögöttünk ez a gazdag tudományos, kulturális vagy sportteljesítmény, talán a világnak nem is lenne szüksége ránk, magyarokra. Mi minden egyes sikerünkkel, minden találmányunkkal azt akarjuk bizonyítani a világnak is és önmagunknak is, hogy nekünk, magyaroknak igenis van helyünk a pályán. Ezért teljesítünk kiemelkedően a világ sporteseményein.”

Palotai Károly (balra) egykori labdarúgó és játékvezető Életműdíjat vehetett át. - fotó: mlsz.hu

Palotai Károly (balra) egykori labdarúgó és játékvezető Életműdíjat vehetett át. – fotó: mlsz.hu

A hivatalos megnyitó után életműdíjakat adtak át, köztük Palotai Károlynak, aki az ETO igazolt labdarúgójaként, majd játékvezetőként ért el szép sikereket. „Nagy meglepetés számomra ez a díj, ami újra bizonyítja számomra, hogy a futballnál nincs szebb dolog a világon. Rengeteget kaptam a focitól, és különösen jó érzés, hogy ugyan én csak egy közkatona voltam a futballban, mégis ekkora megtiszteltetés érhet, hogy átvehetem ezt a díjat. Ezért nagyon hálás vagyok.” – mondta a meghatódott egykori kiválóság, aki az UEFA Gyémánt-díját vehette át.

Koszovó, szolidaritás

A kongresszus hivatalos napirendje szerint kedden Gianni Infantino, a FIFA frissen megválasztott elnöke kezdte az ülést. A svájci sportvezető többek között szolidáris és korrekt FIFA-t ígért. „Új korszakot kell nyitni a labdarúgásban és szakszerűen kell dolgoznunk. Ez nagy felelősséggel jár. Az a fontos, hogy ismét a futballról szóljon a munkánk.” – fogalmazott nyitóbeszédében Infantino. Köszönetet mondott Lennart Johanssonnak és Platininek, akikkel megtisztelő volt együtt dolgozni az európai konföderációban. „A befolyó összegeket a labdarúgásba fekteti a FIFA, azzal, hogy a nemzeti szövetségeket ámogatja, mivel azok így megvalósíthatják fejlesztési programjaikat.

Minden négyéves periódusban a 209 tagország öt-ötmillió dollárt kap a FIFA-tól, a hat kontinentális szövetség pedig 40-40 milliót. Ha nektek Európában nincs szükségetek erre a pénzre, akkor juttassátok el más szövetségeknek, fektessetek be ottani projektekbe, hogy az új FIFA a szolidaritás FIFA-ja legyen.” – hangsúlyozta.

fotó: channelnewsasia.com

fotó: channelnewsasia.com

Ángel Maria Villar ismét köszöntötte a megjelenteket, majd ezúttal is hangsúlyozta, reménykedik, hogy a Nemzetközi Sportdöntőbíróság a hűtlenkezeléssel és összeférhetetlenséggel vádolt Michel Platinira nézve kedvező döntést hoz, és a francia sportvezető visszatérhet az UEFA élére. „keserű pillanatokat kellett átélniük az elmúlt hónapokban, de történtek pozitív dolgok is, így például Infantino FIFA-elnökké választása:” – emelte ki Villar.

Házigazdaként Szabó Tünde sportállamtitkár köszöntötte elsőként a kongresszus résztvevőit. „Egyedülálló összefogásnak köszönhető a magyar labdarúgás fejlődése, amelyet a magyar kormány teljes mellszélességgel támogat. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Budapest pályázik a 2024-es nyári olimpia megrendezésére.” – fogalmazott beszédében Szabó.

Az MLSZ első embere hangsúlyozta, örömmel ad otthont Budapest 2006 után ismét az UEFA kongresszusának. Kiemelte, vissza kell szerezni a labdarúgás megbecsülését és tekintélyét, ami nagy felelősséget ró rájuk, sportvezetőkre.

A kongresszus keretében a végrehajtó bizottság megválasztja első női tagját, valamint szavaznak Koszovó UEFA-tagságáról is.

Gavalovits Sándor