Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Hollandia: Továbbra is élen a PSV, a Twente leszakadni látszik, csak Babos a pályán a mieink közül

Túl vagyunk a holland bajnokság 23. fordulóján is, így egyre fokozódik a verseny az éllovasok között. Kezd körvonalazódni, hogy a PSV-Ajax párosból fog kikerülni az Eredivisie jelenlegi kiírásának győztese. Szomorú, de többségében sérülés miatt, mindössze a veterán Babos Gábor volt pályán a magyar légiósok közül ezen a játéknapon. Rövidke felvezetőnk után pedig következzék a hétvége összefoglalója!

NEC Nijmegen – VVV-Venlo 1-2
Gólszerzők: Van der Velden (6. perc), illetve Nwofor (11.), Linssen (72.)
Hiába kerültek hamar előnybe Babos Gáborék, alig öt perccel később már érkezett is a válasz, a kiesés elől iszkoló venlo-iaktól. Sőt, bár a mérkőzés egészét tekintve a NEc volt a meghatározóbb együttes, a csattanót a vendégek szolgáltatták. Előbb a 65. percben Nathaniel Will jutott a kiállítás sorsára, majd nem sokra rá már a látogatóknál volt az előny, a gólok számában is. Sikere ellenére bár továbbra is utolsó előtti a Venlo, már jócskán kezdi leszakítani magáról a Willem gárdáját.

Twente – Willem II 1-1
Gólszerzők: Douglas (43. perc), illetve Ippel (90.)
Azt a Willem-et, amely óriási meglepetésre egy ponttal távozott Enschede-ből. Ellenfele, az a Twente volt, amely eddig a bajnoki címért volt versenyben, ám egy ilyen buktával könnyen akár le is mondhat arról Steve McClaren legénysége. A vendég tilburg-iak egyébként csak az utolsó pillanatban tudtak egalizálni, a holland Ricardo Ippel révén, akinek ez volt idénybeli második találata. Újabb betlijével továbbra is nyeretlen a Twente, így jogos a kérdés, kiszálltak a piros mezesek a versenyfutásból?

Roda JC – AZ Alkmaar 2-2
Gólszerzők: Malki (1. perc), Demouge (64.), illetve Altidore (34.), Overtoom (52.)
Egyrészt a két együttes remek kis összecsapáson van túl, másrészt egy szenzációs egyéni teljesítményről is beszámolhatunk. A Roda csapatkapitánya, a szíriai Sanharib Malki, már az első percben betalált, ez már önmagában dicséretes, de az, hogy ebben az idényben már harmadjára teszi ezt, ráadásul alig egy hónap alatt, az minden bizonnyal páratlan esemény eddig, a profi futballtörténelemben. Ezt a találatot az amerikai Jozy Altidore egyenlítette ki, sőt Overtoom még a vezetést is megszerezte a szebb napokat is megélt AZ-nek, ám végül az egy pontot otthon tarthatta a Roda, Demouge találatának köszönhetően. Németh Krisztián sérülés miatt nem lehetett tagja a hazai együttesnek, amely újra osztályozós helyre süllyedt.

NAC Breda – Heracles Almelo 1-1
Gólszerzők: ten Voorde (56. perc), illetve Everton (11.)
A brazil Everton góljával még a középmezőnyhöz tartozó Heracles jutott előnyhöz, ám végül meg kellett elégednie a döntetlennel az almelo-iaknak, ugyanis a NAC friss szerzeménye, az U21-es válogatott Rick ten Voorde zsinórban második meccsén talált be, így mentve meg a Breda idei hazai veretlenségét. Sőt a sárga-fekete együttes már a 12. helyen áll, ami nagyon is jó teljesítmény ahhoz képest, hogy korábban kiesésre esélyesnek mutatkoztak.

PEC Zwolle – Feyenoord 3-2
Gólszerzők: Pellé (3. perc, öngól), Lachman (7.), Avdic (76.), illetve Pellé (33., 34.)
Valószínűleg a 23. forduló legjobb meccsét láthatták a zwolle-i IJsseldelta Stadionba kilátogató szurkolók. A legendás korábbi védő, Jaap Stam vezette hazaiak méltó ellenfelei voltak a most már kijelenthetően, akár végső győzelemre is hajtó Feyenoord-nak. A rotterdamiak idei legjobb gólvágója, az olasz Graziano Pellé szokásától eltérően, a 3. minutumban nem a számára kijelölt., hanem a saját kapujába jutatta a bőrgolyót. A góllövőlista második helyezettjének javára írhatjuk viszont, hogy eztán ő tett a leginkább a változásért. Ugyan a Zwolle 7 perc elteltével már ráadásul 2-0-ra elhúzott, Pellé fantasztikus módon a bő fél óra után, alig két perc alatt egalizált. A döntés végül a 76. percre maradt, amikor a svéd (és bosnyák) Denni Avdic vette be a vendégek kapuját, kialakítva a 3-2-es végeredményt. Bár ezzel, és a PSV későbbi eredményének is köszönhetően Ronald Koeman és csapata 6 pontos hátrányba került a tabellán, még semmi sincs elveszve, a 14 éve már bajnoki cím nélkül tétlenkedő kikötővárosiaknak.

PSV Eindhoven – Utrecht 2-1
Gólszerzők: Mertens (29. perc), Wijnaldum (65.), illetve Mulenga (10.)
Rangadót nyert az éllovas PSV, és a várakozásoknak megfelelően, nem a szezon legegyszerűbb mérkőzésén. A 7 sárgalappal is tarkított derbin a 10. minutumban még a zambiai Mulenga szerzett vezetést a vendégeknek. Az első félidőben jött még válasz, az egyik legjobb formában lévő eindhoven-itől, a belga Dries Mertens-től. A győztes gólt pedig a Georginio Wijnaldum szerezte, az ekkor még egyenlőlétszámú csapatok csatájában. A 75. percben azonban a kanadai Atiba Hutchinson a kiállítás sorsára jutott, ám az emberelőnnyel semmit sem tudott kezdeni az Utrecht, így a Philips-gyáriak megérdemelten gyűjtötték be a három pontot, és vezetik továbbra is az Eredivisie táblázatát.

Vitesse Arnhem – Groningen 2-0
Gólszerzők: Havenaar (53. perc), Bony (63., büntetőből)
Zsinórban, három nyeretlenül megvívott meccs után újra sikerült győzedelmeskednie a Vitesse-nek, amelynek így sikerült megállítania egyre növekvő lemaradását, bár hátránya már így is 8 pont az éllovas eindhoven-iekkel szemben. A vendég Groningen két győzelem után kapott ki ismét, ám még így is a 10 helyen áll, aligha lesz gondja a szezon végén.

ADO Den Haag – Heerenveen 2-1
Gólszerzők: Holla (24. perc), Kolk (37.), illetve Kums (13.)
Sajnos ma sem került a Heerenveen meccs keretébe Otigba Kenneth. A magyar sportsajtónak azonban elárulta a fiatal magyar hátvéd, hogy mellőzése hátterében egy makacs hátsérülés van. A hazaiaknál szintén sérülés miatt kereten kívüli egy védőnk, mégpedig Horváth Gábor. A találkozót végül az esélyesebb ADO nyerte meg, amely sikerével kezdi bebiztosítani legjobb nyolcbeli tagságát. Otigba Heerenveen-je viszont kezd egyre közelebb sodródni az osztályozós zóna felé.

RKC Waalwijk – Ajax 0-2
Gólszerzők: Moisander (22. perc), Eriksen (40.)
Az abszolút pocsék formába lévő, már több mint két hónapja nyeretlen Waalwijk otthonában szerezte meg a három pontot a de Boer-gárda, amely még úgy ahogy, de tartja a lépést a PSV-vel, az élen. Az amszterdamiak már az első félidőben elrendezték a meccs sorsát, a két északi, a finn Moisander, és a dán Eriksen egy-egy találatával.

Szerző: Balogh József