Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bajnokok Ligája: vajon győzni megy a Barca Milánóba?

A múlt heti bemelegítés után, illetve a tegnapi remek folytatás után, újabb világszínvonalú, rangos derbikkel folytatódik a Bajnokok Ligája nyolcad döntője. A cikkünk alanya pedig nem más, mint a nap csúcs meccse, sőt talán az egész hété, a Milan – Barcelona összecsapás.

A múlt heti Real – Man United szuperrangadó után ismét egy, korábbi sokszoros végső győztes csapatok csatája következik. Ám ellentétben az előzőleg emlegetett párosítással, itt sokkal egyértelműebbek az erőviszonyok. Ez a Milan már nem olyan, mint amikor még ment a dőzsölés az olasz futballban, amikor még nem esett nehezére Berlusconi úréknak megfizetni 5-6 brazil válogatott játékost, Sevcsenko-t, Crespo-t, az Squadra Azurra középpályájának két motorját, Gattuso-t, és Pirlo-t. Ez mára megváltozott, két éve még egy utolsó lehelettel, igazi ellenfél nélkül megnyerték a Rossonero-k a bajnoki címet, azonban nemzetközi sikerre, már még kicsivel régebb óta nincs reális esélyük. A Barcelona ellenben mindent vihet, a katalánok most, és még kitudja meddig élük fénykorukat, náluk egyelőre a pénz nem akadály, bár a sokat hangoztatott családias hangulat miatt akár Messi is ingyen játszana. Vagy mégsem? Régen, a brazil zsoldosok is mindig fennhangon szónokolták, hogy a piros-feketéknél milyen családias a hangulat, örökké ott játszanának. De hát változnak az idők, ahogy a foci erőviszonyai is.

Beharangozónk lényegi részét, a kis filozófiai kirándulás után kezdjük természetesen a hazai csapattal, Lombardia büszkeségével, az AC Milan-nal. Az olasz együttes viszonylag könnyű csoportból lépett tovább, legnagyobb riválisa a Zenit, illetve a Málaga volt, ahogy korábban is volt várható, az erősorrend alapján. Sőt, a végjátékban még Allegri-éknek kellett hajtani a továbbjutás kiharcolásáért, hiszen a spanyol együttes meglógott az élen. A 6. forduló után megszerzett második hely végül azt jelentette, hogy a milánóiak a nyolcad döntő sorsolásakor papíron nehéz ellenfelet kaphatnak, azaz egy másik csoport elsőjét. Hát persze ki is fogták a legnagyobb halat a lehetőségek közül, hiszen a Barcelonát kapták. A korábbi háromszoros győztes jelenlegi formája egyébként több mint bíztató, hiszen utóbbi 15 meccséből csak 3-szor kapott ki, bár a Barca ebből a szempontból még jobban áll, hiszen ugyanennyi fellépése alatt csak egyszer szenvedett vereséget. A hazaiak egyébként jól hangoltak a ma esti mérkőzésre, ugyanis bemelegítésként a hétvégén, 2-1-re győzték le a Parma-t. A meccs hőse többek közt ismét a januári szerzemény, Mario Balotelli volt, aki mindössze harmadik Serie A meccsén már a negyedik gólját szerezte. A Milan-t egyébként szokás szerint sérülések is gyengítik, hiszen két, igazán meghatározó játékosuk is sérüléssel bajlódik. A holland Nigel de Jong ebben az idényben már nem léphet pályára, ám az igazi húzónév, a szezon legjobb Milan játékosa, Stephan El Shaarawy egyelőre nem biztos, hogy az esti meccsen pályára léphet, ez csak az utolsó pillanatban fog eldőlni. Eltiltás nem gyengíti az együttest, bár a visszavágóra könnyen változhat a helyzet, ha mondjuk egy esetleges Barca henger esetén eldurran, mondjuk Balotelli agya.

A Barcelona a párharc igazi esélyese, igaz, aligha fognak izomból játszani a katalánok, bár nyílván nem lenne ellenükre, akár már az idegenbeli odavágón eldönteni a továbbjutás kérdését. Már az imént megpendítettük, hogy a Barca kiváló formában van, bár az utóbbi pár évben, egy-két hullámvölgytől eltekintve ez mindig elmondható Messi-ékről. A hétközi BL derbi felvezetéseként, a Blaugranas Granadában nyert, tartalék lángon, egy Messi duplával. Apropó a Bolha, a jó Lionel megszerezte 300., és 301. tétmérkőzésen lőtt gólját, ami szenzációs teljesítmény a mai modern futballban, mindössze 362 pályára lépés után. Persze nem felejtkezhetünk meg a gárda többi vezéréről is, akik egytől egyig a gyepen bizonyíthatnak a találkozón, ugyanis nem várható fontos hiányzó. No persze, a már a visszavonulással is kacérkodó Abidal már jó ideje nem játszhatott műtétei miatt, ám a vesekő problémákkal bajlódó David Villa játékára van esély, könnyen megeshet, hogy a végén még Ő lesz az igazi aduász a pakliban, bár ebből tudjuk, hogy nincs hiány a katalánok keretében.

Egyébként, ha már a kereteknél járunk: szinte hihetetlen adat, ám mégis tény, hiába beszélünk két olyan együttesről, amely a világ mondjuk top10-ében van, óriási minőségi különbség van köztük. A vendégek összértéke majdnem 620 millió euró, a transfermarkt.de becslése alapján, ami csaknem háromszorosa a milánóiak 210 milliójának. Ezt a tényt magyarázza a már a cikk elején felemlegetett pénzügyi visszaesés, hogy az olaszok már nem képesek annyi sztárt megfizetni, mint akár csak pár éve.

Kicsit révedjünk a múltba: a két sztárcsapat az utóbbi 20 évben tizenkét alkalommal csapott össze. Legutóbbi párharcuk során volt egyetlenegyszer 0-0 a végeredmény, még a tavalyi negyeddöntős csata során, bár a visszavágót már 3-1-re behúzta a Barca a Nou Camp-ban. A fenti időintervallumban apró katalán főlény mutatkozik: négy barcelonai siker mellett, három Milan győzelem mutatkozik meg, és öt döntetlen. A góltermésre szintén aligha lesz panasz, mert a vizsgált időszak gólátlaga majdnem három egész, így mindenképp jó meccsnek ígérkezik a holnapi randevú.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő 1. mérkőzés
AC Milan – FC Barcelona, szerda – 20:45 (tv: Digi Sport 1, 20:15 – élő)

Szerző: Balogh József