Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2016: Bemutatjuk a svájci válogatottat! – A-csoport

Napról napra közeledik az első sípszó, mely a 2016-os Labdarúgó Európa-bajnokság kezdetét jelzi majd.  Futballszurkolók milliói várják az eseményt világszerte, s végre számunkra magyarok számára is téttel bír a kontinenstorna. A FociClub.hu szerkesztősége azon dolgozik, hogy ne csak a torna alatt, de az azt megelőző időszakban is elkényeztesse olvasóit. Különféle cikksorozatokkal jelentkezünk, igyekszünk mindenről beszámolni, a következő napokban az egyes csoportok csapatait mutatjuk be és azt, hogy mit érdemes tudni róluk.  Következzék: A-csoport (Svájc)

svájc

Íme Svájc 23 fős kerete:

Kapusok: Yann Sommer (Mönchengladbach), Roman Bürki (Borussia Dortmund), Marwin Hitz (Augsburg)

Védők: Stephan Lichtsteiner (Juventus), Nico Elvedi (Mönchengladbach), Michael Lang (Basel), Johan Djourou (Hamburg), Steve von Bergen (Young Boys), Fabian Schär (Hoffenheim), Francois Moubandje (Toulouse), Ricardo Rodríguez (Wolfsburg)

Középpályások: Valon Behrami (Watford), Blerim Dzemaili (Genoa), Gelson Fernandes (Rennes), Fabian Frei (Mainz), Granit Xhaka (Arsenal), Xherdan Shaqiri (Stoke City), Denis Zakaria (Young Boys),

Támadók: Breel Embolo (Basel), Haris Seferovic (Eintracht Frankfurt), Admir Mehmedi (Bayer Leverkusen), Eren Derdiyok (Kasimpasa), Shani Tarashaj (Everton)

Fiatal játékoknak is bizalmat szavazott a mester, gondolhatunk itt, a még csak 19 esztendős Breel Embolot, Nico Elvedit és Denis Zakariat trióra. Valamint új csapatkapitánya lesz az együttesnek Stephan Lichtsteiner személyében.

Az Eb-ről lemaradó játékosok

 

A svájci keret nagy részét a Bundesligában pallérozódó játékosok adják, mi több 23 főből 11 olyan játékos van aki a német topfociban játszik és keresi a kenyerét.

A legnagyobb hiányzónak mindenképpen a Leicester City játékosa és a korábbi csapatkapitány Gokhan Inler számít. Rajta kívül még Philippe Senderos, Silvan Widmer és Luca Zuffi is kikerült az utazó keretből.

Inler kihagyása nem meglepetés, hiszen a kapitány elmondta, hogy csak olyan játékosokat akar a keretben, akik év közben játékban voltak és mint ismeretes Inler nem sok vizet zavart az angol bajnok Leicester Citynél, már a bő keretbe és a felkészülési meccsekre sem hívták meg a korábban megbecsült rutinos játékost.

A svájci csapat mérkőzései

2016. június 11. 15:00 – Albánia – Svájc (Lens, Stade Félix-Bollaert)
2016. június 15. 18:00 – Románia – Svájc (Párizs, Parc des Princes)
2016. június 19. 21:00 – Svájc – Franciaország (Lille, Stade Pierre-Mauroy)
Nyolcaddöntő: ??

Svájc az Európa-bajnokságokon

Svájc futballtörténelmének 4. Eb-szereplésére készül. Az 1996, 2004 és 2008-as kontinenstornákra kvalifikálta eddig magát. Az 1996-os angliai EB már a csoportkörben elvéreztek, 1 pontot szereztek és csoportutolsók lettek. 2000-ben már a selejtezős csoportkör nagy falat volt nekik, így nem mentek a tornára. 2004-ben ismét kint voltak, az akkor Portugáliában tartandó tornán, ám itt is a csoportkör volt nekik a végállomás. 2008-ban aztán már társrendezőként indultak az osztrákokkal, ám itt is megakadtak a csoportkörben és kiestek. Elmerülve a statisztikákban egy kicsit: A svájci nemzeti csapat története során ezidáig 9 Eb-mérkőzést vívott, ebből 1 győzelemmel, 2 döntetlennel és 6 vereséggel zárul. A gólarány sem túl impozáns 5-13, tehát van mit javítani a svájci csapatnak, ám erre az idén minden esély megvan.

Az A-csoport csapatbemutatásainak első része itt. (Franciaország)