Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2016: Az utóbbi évek legjobb angol válogatottja? – B csoport

Folytatjuk a 2016-os Eb felvezetősorozatunkat, most a B csoport papíron legnagyobb nevével, Angliával fogunk foglalkozni. A Három Oroszlánosok eddig sose tudták kihozni magukból azt, amire (a szurkolók szerint legalábbis) képesek, hiszen még egyszer sem nyertek Európa-bajnokságot. A keretre most se lehet panasz, talán megjön az áttörés?

Eb 2016 Anglia

Íme a keret, amit Roy Hodgson kijelölt a tornára:
Kapusok:
Joe Hart (Manchester City), Fraser Forster (Southampton), Tom Heaton (Burnley)

Védők: Nathaniel Clyne (Liverpool), Kyle Walker (Tottenham), Gary Cahill (Chelsea), Chris Smalling (Manchester United), John Stones (Everton), Ryan Bertrand (Southampton), Danny Rose (Tottenham)

Középpályások: Dele Alli (Tottenham), Ross Barkley (Everton), Eric Dier (Tottenham), Jordan Henderson (Liverpool), Adam Lallana (Liverpool), James Milner (Liverpool), Raheem Sterling (Manchester City), Jack Wilshere (Arsenal)

Támadók: Harry Kane (Tottenham), Marcus Rashford (Manchester United), Wayne Rooney (Manchester United), Daniel Sturridge (Liverpool), Jamie Vardy (Leicester City)

Szövetségi kapitány: Roy Hodgson

Az Eb-ről lemaradó játékosok

Egyfolytában lehet vitatkozni az angol keretről, ezt Alan Shearer is megtette ma, mindenesetre tény, hogy a bajnok Leicester Cityt mindössze egyetlen játékos képviseli majd, Jamie Vardy. Lássuk is csapatrészenként, hogy kik maradtak ki.

Danny Drinkwater

Kapus: Jack Butland a németek elleni felkészülési meccsen megsérült pár hónappal ezelőtt, ezért ő nem utazik, helyette a Burnley-t a másodosztályban bajnoki címhez segítő Tom Heaton megy a kerettel.

Védelem: Van egy-két komoly név, akik lemaradtak, ilyen például a Manchester United védője, Phil Jones, aki rengeteg sérüléssel bajlódott. Az Everton duója, Phil Jagielka és Leighton Baines egész egyszerűen gyenge szezont futott (John Stones viszont ott van), valamint a szintén a manchesteri vörösöket képviselő Luke Shaw sincs a keretben, aki még szeptemberben szenvedett lábtörést egy PSV elleni BL-meccsen.

Középpálya: Elég sokan kikeltek magukból, amikor megtudták, hogy az alig játszó Jack Wilshere fog elmenni az Eb-re Danny Drinkwater helyett. Drinkwater bajnoki címhez segítette a Leicester Cityt, nagyon sokan szívesen látták volna a keretben. Kikerült még Andros Townsend, aki a Newcastle Uniteddel kiesett a Premier League-ből, valamint Fabian Delph, aki megsérült, de egyébként is alig játszott a Manchester Cityben. Michael Carrick kimaradásán már nem lepődik meg senki, hiába volt idén is a jobbak között a Manchester Unitedben, Hodgson nem hívta meg, ahogy korábban sok másik szövetségi kapitány is keresztülnézett rajta.

Támadók: Az Arsenal mindkét csatára lemaradt, Danny Welbeck sérülés miatt, míg Theo Walcott csak szimplán gyenge forma miatt. Alex Oxlade-Chamberlain is hasonló okok miatt lesz kénytelen kihagyni az Eb-t, Andy Carroll pedig hiába lendült bele nagyon a szezon vége felé, ez sem volt elég, hogy meggyőzze a szövetségi kapitányt.

Az angolok mérkőzései:

2016. június 11. 21:00 – Anglia – Oroszország (Marseille, Stade Vélodrome) 
2016. június 15. 15:00 – Anglia – Wales (Lens, Stade Bollaert-Delelis) 
2016. június 20. 21:00 – Szlovákia – Anglia (Saint-Étienne, Stade Geoffroy Guichard)

Anglia az Európa-bajnokságokon

Az angolok eddig 8-szor szerepeltek Eb-n, olyan mély nyomot viszont nem hagytak. 1968-ban bronzérmesek voltak, valamint 1996-ben hazai pályán az elődöntőig jutottak, de általános igazság, hogy Anglia rendre leszerepel az Eb-ken. 4 évvel ezelőtt nem jártak messze egy újabb elődöntős szerepléstől, viszont ismételten azok a fránya tizenegyesek kibabráltak velük, akkor az olaszok mentek tovább (ki ne emlékezne Pirlo Panenkájára?).  A 27 megvívott mérkőzésen sikerült a tökéletes 50%-os mérleget produkálni, egyaránt 9 győzelemmel, döntetlennel és vereséggel rendelkeznek, a gólkülönbségük viszont pozitív: 36-31. Egyszer még a gólkirály is közülük került ki, 1996-ban a zseniális Alan Shearer 5 góllal zárta a tornát.

Alan Shearer

Tereh Balázs