Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Felkészülés: Izlandon sem lehetnek nyugodtak – videóval!

Ahogy a legtöbb csapat, úgy északi csoportellenfelünk is javában hangolódik már a hamarosan startoló Európa-bajnokságra.

Kép: icelandmag.visir.is

Kép: icelandmag.visir.is

Tegnap Ausztria Máltával csapott össze és a végkifejlet nem volt túl szívderítő a sógorok szempontjából. A házigazdák összességében simán nyertek ugyan, de a látottak alapján azért elég sok gyenge pont körvonalazódott a játékukban – most Izland is valami hasonlót mutatott be. Igaz, a szigetlakók azért egy komolyabb ellenfelet választottak partnerül így két héttel a kezdés előtt, ám a jelek szerint ez most visszafelé sült el számukra. Persze ha a norvégok nem kerülnek előnybe már az első percben, akkor valószínűleg az egész találkozó egészen más irányba ment volna el – így viszont az Eb-t általunk elbukó északiak felbátorodtak és elkezdték élvezni a játékot. Érthetetlen, hogy mégis mi módon lehetett ekkora fölényben Norvégia, elvégre ez a találkozó egyértelműen az ellenfelüknek lett volna fontosabb. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy az edzőtáborozó izlandiak – a többi felkészülő gárdához hasonlóan – most közel sincsenek még csúcsformában és meglehetősen fáradtnak tűntek.

Ellentétben a norvégokkal, akiknél már megy a bajnokság, így a keret nagy része már nem a strandra gondol a labda kergetése közben, hanem jó erőnlétben, többnyire jó formában álltak ki. Egy szó mint száz, gondjai voltak a kék mezes csapatnak, amely ugyan egy egyenlítőgólt össze tudott hozni még az első félidőben, de a szünetre már újból hátrányban mehettek el.Folyamatosan a hazaiaknál volt a labda, az Izlandiak pedig e-mellé szinte felkínálták a lehetőséget a pocsék védekezésükkel. Hátul nagyon szellősek voltak, nem értek vissza, plusz a hátul lévők sokszor eleve rosszul helyezkedtek – mindent elkövettek, hogy a norvég csatárok kényelmesen szövögethessék az akciókat. A második játékrészben aztán folytatódott a gólgyártás, továbbra is a piros mezesek vezényletével. Valamiért ezen az estén nagyon ráéreztek a pontrúgásokra, mert a legtöbb gól vagy szabadrúgásból, vagy ahhoz hasonló szituációból született – meg lehet jegyezni, hogy ezeknek a levédekezése lehet az izlandi csapat egyik gyenge pontja. Úgy nézett ki, hogy egy kirívóan csúf vereség lehet ebből, ám a végén Sigurdsson büntetőből visszahozta az egygólos különbséget, ami valamivel emészthetőbbé teszi ezt a szégyenteljes eredményt.

Ahogy tegnap az osztákok kapcsán, úgy most itt is le kell szögezni, hogy az eredmény nem minden. Habár most nem ment jól a játék és ezt az eredmény is mutatja, attól még nem kell temetni, vagy lekezelni egyik csapatot sem. Németország is kikapott 3-1-re Szlovákiától a múlt héten, de ettől még ugyanúgy a torna egyik legnagyobb esélyese marad – a jó eredményre ugyanis a tétmeccseken van szükség, márpedig ezek nem azok. Nem kell leírni tehát Ausztriát és Izlandot sem, bár az kétségtelen: ebből a két meccsből kiindulva nem feltétlenül kell világraszóló dolgokat várni egyik csapattól sem.

http://www.dailymotion.com/video/x4dx4zq_stefan-johansen-goal-hd-norway-1-0-iceland-01-06-2016_news

http://www.dailymotion.com/video/x4dxbpi_sverrir-ingi-ingason-goal-hd-norway-1-1-iceland-01-06-2016_sport

http://www.dailymotion.com/video/x4dxcqx_pal-andre-heland-goal-norway-2-1-iceland-01-06-2016_news

http://www.dailymotion.com/video/x4dxlpk_alexander-sorloth-goal-hd-norway-3-1-iceland-01-06-2016_sport

Norvégia – Izland 3-2
G.: Johansen (1.), Ingason (36.), Helland (41.), Sorloth (67.), Sigurdsson (81. – büntető)

Baranyai Balázs