Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2016: Titkos esélyes vagy gyenge középcsapat? – Oroszország, B csoport

Az orosz válogatott 2008-ban elég sokakat meglepett azzal, hogy az elődöntőig menetelt, utoljára viszont a csoportból sem jutott tovább. Felvezető cikksorozatunkban velük foglalkozunk legközelebb, megnézzük, hogy idén mire lehet számítani tőlük. 

Eb 2016 Oroszország

Az oroszok 23 fős kerete:

Kapusok: Igor Akinfejev (CSZKA Moszkva), Guilherme (Lokomotiv Moszkva), Jurij Logyigin (Zenit)

Védők: Alekszej Berezuckij (CSZKA Moszkva), Vaszilij Berezuckij (CSZKA Moszkva), Szergej Ignasevics (CSZKA Moszkva), Dmitrij Kombarov (Szpartak Moszkva), Roman Neustädter (Schalke 04), Georgij Sjennyikov (CSZKA Moszkva), Roman Siskin (Lokomotiv Moszkva), Igor Szmolnyikov (Zenit)

Középpályások: Igor Gyenyiszov (Dinamo Moszkva), Dmitrij Torbinszkij (FC Krasznodar), Gyenyisz Glusakov (Szpartak Moszkva), Alekszandr Golovin (CSZKA Moszkva), Oleg Ivanov (Terek Groznij), Pavel Mamajev (FC Krasznodar), Alekszandr Szamedov (Lokomotiv Moszkva), Oleg Satov (Zenit), Roman Sirokov (CSZKA Moszkva)

Támadók: Artyem Dzjuba (Zenit), Alekszandr Kokorin (Zenit), Fjedor Szmolov (FC Krasznodar)

Szövetségi kapitány: Leonyid Szluckij

A keret öregecskének mondható, mindenki a 20-as évei végén vagy harmincas évei elején jár egy-két kivételtől eltekintve. Érdekesség, hogy behívták a keretbe azt a Roman Neustädtert, aki orosz és német állampolgársággal is rendelkezik, azonban még egyik válogatottban sem lépett pályára korábban, a lehetőség most adott. Figyelemre méltó, hogy ő az egyetlen légiós az egész keretben. Érdemes lesz figyelni Alekszandr Golovinra, a CSZKA Moszkva 20 esztendős középpályása eddigi 3 válogatott meccsén két gólt szerzett, és nagyon nagy becsben tartják, ez akár az ő tornája lehet.

Az Eb-ről lemaradó játékosok

Alan Dzagojev

Leonyid Szluckij kénytelen vol megválni néhány nagynevű játékostól, ilyen például a Zenitben játszó Jurij Zsirkov. A korábban a Chelsea-nél is megforduló balhátvéd 68-szor ölthette magára a címeres mezt, a torna előtt azonban megsérült. Még nagyobb érvágás Alan Dzagojev hiánya, a középpályás bajnoki címhez segítette Szluckij klubcsapatát, a CSZKA Moszkvát, az utolsó bajnokin viszont – ahol az ő góljának köszönhetően bajnoki címet ünnepelhettek – törést szenvedett a lábfejcsontjában, ezért nem utazhat a múltkori Eb társgólkirálya. Denisz Cserisev szintén a maródiak listáját erősíti, ő sem lesz ott Franciaországban, valamint szintén nem a keret tagja Oroszország történelmének legeredményesebb játékosa, Alekszandr Kerzsakov. A Zürich csatára formán kívül van, így nem került be az utazókeretbe.

Az oroszok mérkőzései

2016. június 11. 21:00 – Anglia – Oroszország (Marseille, Stade Vélodrome)
2016. június 15. 15:00 – Oroszország – Szlovákia (Lille, Pierre-Mauroy)
2016. június 20. 21:00 – Oroszország – Wales (Toulouse, Stadium Municipal)  

Oroszország az Európa-bajnokságokon

1960-tól 1992-ig Szovjetunió néven szerepeltek, ezért az általuk elért eredményeket most nem vesszük figyelembe. Amióta Oroszország néven indulnak, az eddigi 5 Eb-n 4-en ott voltak, csak 2000-ben maradtak le. Általában a csoportkör jelentette a végállomást számukra, 2008-ban azonban egészen az elődöntőig meneteltek úgy, hogy közben a hollandokat is kiütötték. Akkor a spanyolok állították meg őket, de belopták magukat mindenki szívébe. 4 évvel ezelőtt nem alkottak maradandót, bár az első mérkőzésen a földbe döngölték a cseh válogatottat (4-1), sem a lengyeleket, sem a görögöket nem tudták legyőzni, így búcsúztak. Ahogy azt már korábban említettük, ekkor Alan Dzagojev a maga 3 góljával a torna társgólkirálya volt. A számok nyelvén, eddig lejátszott 14 meccséből 5-öt nyert, 2-öt döntetlenre adott és 7-et elveszített az orosz válogatott, és a gólkülönbségük sem túlzottan imponáló, 18-23.

A B csoport első csapatának bemutatása itt (Anglia).

Tereh Balázs