Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2016: Saint-Étienne – Stadion és városmustra

Napról napra közeledik az első sípszó, mely a 2016-os Labdarúgó Európa-bajnokság kezdetét jelzi majd.  Futballszurkolók milliói várják az eseményt világszerte, s végre számunkra magyarok számára is téttel bír a kontinenstorna. A FociClub.hu szerkesztősége azon dolgozik, hogy ne csak a torna alatt, de az azt megelőző időszakban is elkényeztesse olvasóit. Különféle cikksorozatokkal jelentkezünk, igyekszünk mindenről beszámolni, ezáltal pedig a stadionokat és a rendező városokat bemutató cikksorozatunk sem maradhat el. Ötödik állomásunk Saint-Étienne és a Stade Geoffroy Guichard.

gg

Eddigi helyszíneink:
Első állomás: Toulouse
Második állomás: Lens
Harmadik állomás: Nice
Negyedik állomás: Bordeaux
Következik: Parc des Princes (Párizs)

A stadionról:

Szintén egy multifunkcionális stadionhoz érkeztünk, melyben a futball mellett a rögbi is jelen van. Jelenlgi befogadóképessége 42 ezer néző. A korábbi nagy események közül rendeztek meccset a 1984-es Eb-n, az 1998-as világbajnokságon, valamint a 2003-as Konföderációs kupán is. Rögbiben a 2007-es világkupának szolgált egyik helyszínéül. Az elnevezése is találó lehet, hiszen vagy „Üst” vagy „Zöld pokol” néven emlegetik az arénát. S a lensi létesítményhez hasonlóan angol stílusban épült, azaz a sarkai nem zártak. A négy lelátót a klub legendáiról nevezték el: Charles Paret: 8541 hely, Jean Snella: 8767 hely, Pierre Faurand: 7993 hely, ebből 18 boksz, és 1200 VIP, Henri Point: 10315 hely, ebből 1200 a vendégszurkolóké. Több alkalommal került sor renoválásra, leginkább kapacitásnövelés céljából, 1931, 1935, 1938, 1957, 1968, 1984, 1998 és 2015-ben bővítették az arénát. Eleinte 1800 embert fogadott be a stadion, míg az első bajnoki cím alkalmával (1957) már 30 ezer fő befogadására volt alkalmas. 2007-ben már az egész stadiont befedték, energia megtakarítás céljából 2600 m2 napelemet telepítettek.

stade-geoffroy-guichard-saint-etienne

Ugyanakkor nagyon valószínű, hogy a létesítményt utoljára használják világversenyen, lévén az ASSE vezetői korábban nagyobb stadionba költöztek volna, mert sokszor kevés a kapacitása. Ezt a stadiontól északra fekvő tizenöt hektáros zöldterületen tervezik megvalósítani, ami komoly ellenállást szült, így maradtak a felújításnál, és a bővítésnél.

geoffroyguichard2

Mérkőzések a 2016-os Eb-n:
június 14.: Portugália – Izland
június 17.: Csehország – Horvátország
június 20.: Szlovákia – Anglia
július 2.: Nyolcaddöntő

saint-etienne-14625_w600

A városról:

A város az egyik legnagyobb iparvárosa Franciaországnak, amely leginkább szénbányászatból élt, ekkor kezdték meg a fegyvergyártást is, először csak kardokat, késeket, majd egyre modernebb fegyvereket gyártottak. Igen sok magyar kötödése van a városnak, lévén maga a neve is Szent Istvánra utal. A francia forradalom alatt rövid ideig Armelville névre hallgatott.

saint-etienne-07

Érdekességek, látnivalók:
– d’Armes de Saint-Etienne kiállítás
– Saint-Étienne katedrális
– Saint-Étienne – Gorges de la Loire Nature Reserve
– André César Vermare szobrász porosz-francia háborús emlékműve
– Creative Cities Network

Gavalovits Sándor