Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb: Győzelemmel kezdtek a németek! – VIDEÓVAL

Ma este már a világbajnok is a pályán, ellenfele Ukrajna nemzeti csapata volt. Miután a világ trónján ők ülnek, mindenki alig várta már, hogy már a pályán láthassák az egyik favoritot.  Igaz idei eredményei miatt a kritikusok azt várták, már az első meccsen lebőgnek a németek.

melegíteneke(fotó: uefa.com)

A németektől hiányzott Hummels, hiszen ő a német kupadöntőben sérülést szenvedett, de Lőw kapitány kihozta az Eb-re, hisz már edzésbe tudott állni, talán az utolsó csoportmeccsen, már pályára is tud lépni. Az első nagyobb védés Neuer nevéhez köthető, Konopljanka 18 méteres lövését vetődve szögletre ütötte a kapus. A 12.percben a németek előtt adódott óriási gólhelyzet, de Hector megcsúszott a fűben, s nem találta el jól a labdát félfordulattal. Nyomtak a németek, de eddig különösebb nagyobb helyzet nélkül. Vagyis fogalmazhatunk úgy is, Pjatovnak nem kellett védenie. A 19.percben megszerezték a vezetést a németek, Kroos szabadrúgása után Mustafi fejelt a kapuba! Gyönyörű védhetetlen gól volt. S ugye az elején emlegetett Hummelshez visszakanyarodva, Mustafi nem biztos, hogy játszott volna, ha védőtársa, nem sérült.

mustafi uefaMustafi fejese után a kapuban kötött ki a labda (uefa.com)

A 26.percben ukrán szöglet után Hacseridi fejelt, Neuer pedig óriási védett. A 29.minutumban a túloldalon is megmutatkozott, hogy kapus áll a kapuban, hisz Khedira kapott kiváló labdát, meglódult a 16-oson belülre, de lövését a kapus hárította. Jó meccset láthattunk, helyzetek mind a két oldalon lettek. A meccs eleji tapogatózások után, mind a két csapat a győzelemre játszott. 38.percben óriási mentés a német kapu előtt. Albán származású játékos rúgta a gólt, most pedig ghánai származású játékos mentett nagyot, a gólvonalról kanalazta ki Jarmolenko helyzetét. Nagyon szépen csinálták az ukránok, a helyzetnél szebb, már csak Boateng mentése volt. A 40.percben Jarmolenko lesről talált a németek kapujába. Viszont ezek a heyzetek mutatták, az ukránok is a pályán vannak. Sőt a későbbiekben is szép játékot mutattak be, de a focit gólra játsszák, nem csak szépségre. A 45.percben megint Boateng mentett a saját 16-osán belül. Valahogy a német védelem gyengébben teljesített. Boateng ugye középen volt, Lahm pedig visszavonult a válogatottságtól, s két szélső védő, pedig nem ugyanazt a teljesítményt nyújtotta. (Höwedes, Hector) A középpályáról is hiányzott a motor (Schweinsteiger). De nem gyengén játszottak, hanem nem a saját tudásuknak megfelelően. A szünetre így is 1-0-ás előnnyel mehetett a Nationalelf. Két nagyobb védés volt Neuertől, egyszer Boateng mentett a gólvonalról, tehát mutatta, hogy az ukránok játékában bármikor ott lehet a gól.

boateng mentes uefaBoateng mentése a gólvonalról (uefa.com)

Gyorsan elrepült a szünet, s már itt is voltak a csapatok, hogy folytassák azt, amit az első félidőben abbahagytak. A 48.percben Draxler lőtt, Pjatov bedobásra mentett. Ezután inkább mezőnyjáték folyt egy ideig. Még az ukrán segédedző Shevchenko is felállt párszor a kispadról, biztatva honfitársait. Apropó Shevchenko, eleddig csak ő szerzett gólt Európa – bajnokságon ukrán mezben, igaz mindjárt kettőt is. Ez már 4 éve volt, azóta már segédedző, s nem labdarúgó, az egykori Milán klasszis. 57.percben Rakickij volt közel ahhoz, hogy mesterét kövesse a gólgyártásban, szabadrúgását Neuer ütötte szögletre. 61.percben Khedira unta meg a passzolgatást, 20 – 22 méteres lövését Pjatov védte. A Shaktar kapusa, mindent védett eddig amit lehetett, a gólról nem tehetett. A 66.percben az ukránok cseréltek először, s mily meglepő csatárposzton történt a váltás. Továbbra is német helyzetek, igaz a 74.percig Götze lövéséig nem kellett Pjatovnak védeni. S ennél a lövésnél sem kellett magát megerőltetnie. 75.percben Götze cselezgetett, lepasszolta Müllernek, ő pedig 20 méterről lőtt, Pjatov pedig szögletre mentett. A 76.percben a német védelem majdnem összehozott egy helyzetet az ukránoknak, miután a félpályán hosszan passzolgattak egymásnak. De az ukránok nem voltak elég határozottak. Ebben az időszakban nyugdotan passzolgattak a németek. Az ukránok csak nyomozták a labdát. 78.percben cserélt először Lőw, Draxler helyett Schürrle a pályán. 82.percben gyönyörű cselt mutatott be az új fiú, de lövése elkerülte a kaput. Majd Schürrle a 84.percben kiváló passzt kapott, de a passznál már csak az ukrán kapus kifutása volt szebb, így nem lett belőle helyzet. A 87.percben Özil nagyszerű labdát kapott, s egy az egyben vezette Pjatovra, aki nagyot védett. Majd a kirúgásból, Mustafi átfejelte a labdát a kifutó Neueren, majdnem öngól lett belőle. 88.percben újra nyomtak az ukránok, de a lövésbe Neuer belevetődött, így szögelt következett. A 90.percben a nemzet Bastija is pályára léphetett, Götzét váltotta Schweinsteiger. Ha már Schweini a páláyra lépett, a 93.percben bebiztosította a német győzelmet. Ukrán helyzetből indultak a németek, Özil kapott a bal oldalon labdát, elfutott a szélen, beadta középre Schweinsteiger pedig bevágta a kapuba.

Jó meccset láthattunk, a németek és az ukránok is nyerni akartak. A csoportban a lengyelek és az északírek szerepelnek, ha az ukránok azokon a találkozókon is így játszanak, akkor továbbmehetnek a csoportjukból.

Németország – Ukrajna: 2-0 (1-0)
Helyszín: Stade Pierre-Mauroy, Lille Játékvezető: Atkinson (angol)
Gólszerzők: Mustafi (19.), Schweinsteiger (90+2.) ill.
Sárga lap: – ill. Konopljanka
Piros lap: – ill.

Németország: Neuer – Höwedes, Boateng, Mustafi, Hector – Khedira, Kroos – Müller, Özil, Draxler (Schürrle 78.) – Götze (Schweinsteiger 90.) Szövetségi kapitány: Joachim Löw

Ukrajna: Pjatov – Fedeckij, Hacseridi, Rakickij, Sevcsuk – Sztepanenko, Szidorcsuk – Jarmolenko, Kovalenko (Zincsenko 74.), Konopljanka – Zozulja (Szeleznyov 66.) Szövetségi kapitány:  Mihajlo Fomenko

Mustafi gólja az első félidőben:

https://www.youtube.com/watch?v=Ly0DK3zG-s0

https://www.youtube.com/watch?v=HIPHFkLeSTE

 

Endrődi Dávid