Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

OTP Bank Liga: Örökrangadó kétszáztizenegyedszer – előzetes

Nem vitás, a magyar futball legnagyobb múltra visszatekintő összecsapása következik a hétvégén. Egyéniségek, történelem, mert a múlt kötelez.

ftc-mtk1

Megannyi parádés mérkőzés, feszültségtől sem mentes közelmúlt. Nem lehet legyinteni az MTK – Ferencváros találkozóra, hiszen amióta kiírták az első hivatalos bajnokságot, immár 210 találkozót játszottak a felek, ráadásul 1902 és 1930 között e két együttes szerezte a legtöbb bajnoki címet (a Ferencváros 11, az MTK 13-szor örülhetett).

Schaffer Alfréd - fotó: Tempófradi

Schaffer Alfréd – fotó: Tempófradi

Az első rangadóra 1903. március 3-án, a Millenárison került sor, ahol az akkori kornak megfelelően Ferenczvárosi TC-nek nevezett zöldek 3-1-re diadalmaskodtak. Az azóta lejátszott bajnoki mérkőzésen 84-szer ferencvárosi, 78 MTK sikert regisztráltak a krónikások, 48 döntetlen mellett. 335-328-as gólkülönbség mellett a Fradi javára.

zsiboras

De nem csak a mérkőzések, hanem több játékos sorsai is összeköti a két egyesületet. A fiatalon elhunyt Zsiborás Gábor, majd a szintén igen korán meghalt Zavadszky Gábor is népszerű volt mindkét klub szurkolói között. Rajtuk kívül is megannyi labdarúgó megfordult minkét együttesben. Korábban dr. Füzi Ákos, Hajdu Attila, Végh Zoltán – utóbbi rövid ideig volt a Fradi labdarúgója – mellett a jelen játékosai közül Dragan Vukmir a Fradiban mutatkozott be a honi élvonalban, hogy aztán Debrecen és Kispest érintésével kössön ki a Hungária körúton, hasonló utat járt be Kriston Attila is, aki a Fehérvár FC, a skót Livingston, Zalaegerszeg és Kaposvár után igazolt Garami József együtteséhez. Pintér Ádám és Leandro pedig korábban szerepelt a kék-fehéreknél. Pintér ezer szállal kötődik az MTK-hoz, hiszen ott nevelkedett s lett élvonalbeli futballista, mi több 2008-ban bajnokcsapat tagja volt, amelyet 2016-ban a Fradival is átélhetett.

Ferenczi István ma már a Vasas sikereiért dolgozik, de letette névjegyét mindkét együttesnél.

Ferenczi István ma már a Vasas sikereiért dolgozik, de letette névjegyét mindkét együttesnél.

Rajtuk kívül Ferenczi István – aki jelenleg a Vasas erőnléti edzője és játékosa – fordult meg mindkét együttesben (2003-ban az MTK játékosaként élvonalbeli, a Fradival 2009-ben az NB II-ben szerzett bajnoki címet). Említhetjük Szekeres Tamást is, aki 164 alkalommal öltötte magára összesen a két klub mezét (82-szer a Fradi, 86-szor az MTK színeiban futballozott, tizenhárom góllal segítette aktuális csapatát – hat, illetve hét találattal). Rajtuk kívül is több jelenlegi, vagy korábbi játékos fordult meg a két csapatban, igaz, vannak akik csak egyik klubnál léptek pályára az élvonalban.

Mindkét klubnál szerették Zavadszky Gábort. Jobbra Végh Zoltán, aki védte a közelmúltban a Fradi kapuját is.

Mindkét klubnál szerették Zavadszky Gábort. Jobbra Végh Zoltán, aki védte a közelmúltban a Fradi kapuját is.

Fraditól az MTK-ba:
Bese Barnabás – ma már Le Havre (francia)
Batik Bence
Csiki Norbert
Hegedüs Lajos
Pölöskei Gábor
Scaffer Alfréd
Tímár Krisztián
Weisz Ferenc
Rafe Wolfe
Schlosser Imre

MTK-tól a Fradiba:
Busai Attila
Buzsáky Ákos
Varga Roland

ftc-mtk5

Az edzők között is akadt, aki szolgálta mindkét egyesületet, így Garami József, aki másfél esztendeig irányította a 2003-ban a bajnoki címről kevéssel lemaradó IX. kerületieket, majd az MTK hívta, ahol viszont éveket töltött – többek között a második vonalban is. Mellette érdemes kiemelni László Csabát, aki 2004-ben UEFA-kupa csoportkörbe vezette a Ferencvárost, a közelmúltban pedig az MTK sikereiért dolgozott.

ftc-mtk6

A két klubban az is közös, hogy rövid ideig Várszegi Gábor volt mindkét együttes mecénása a 2000-es évek elején, ám az emlékezetes 2003. május végi botrány után a Ferencváros kezét elengedte.

ftc-mtk4

Aki megkerülhetetlen figurája az újkori Örökrangadóknak, az Torghelle Sándor. A kispesti nevelésű támadó megannyi bosszúságot okozott már a zöld-fehéreknek, mást ne említsünk, a 2004-es emlékezetes afférját Lipcsei Péterrel, aki ma már a Fradi II. edzője. De nemcsak a verbális, illetve olykor tettleges fellépése miatt nem zárták szívükbe a zöldek drukkerei, hanem góljai is okot adtak erre.

A két együttes jelenlegi formája alapján háromesélyes az összecsapás, miután az MTK a kiesés elől menekül, a zöldek pedig a dobogóra hajtanak, ám mindkét csapat hullámzó teljesítményt nyújt. Az sem mellékes, hogy erre a találkozóra az MTK rendre felszívja magát, és megfricskázza erősebb ellenfelét. Legutóbbi tíz – a Ferencváros pályaválasztása mellett lejátszott – bajnokiból kilencet a házigazda nyert meg, mindössze egy végződött döntetlennel. Az összesített gólkülönbség is a Fradinak kedvez ebből kifolyólag (20-5). Ellenben ha minden mérkőzést figyelembe veszünk, jobban állnak a kék-fehérek. A mérlegük 5-1-4, 14-16-ös gólkülönbség mellett.

Egy kép a múltból...

Egy kép a múltból…

S ha az idei teljesítményt nézzük, leginkább az utolsó öt fordulót, akkor bizony az MTK félhet, hiszen három döntetlen mellett kétszer vesztesen hagyta el a pályát (3-6), a Fradi ugyanezen időszakban 2-1-2-es mérleget tud felmutatni (8-8).

december 10., szombat
 18.00 Ferencváros – MTK – tv.: M4 Sport
Groupama Aréna , vezeti: Andó-Szabó Sándor

Gavalovits Sándor