Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Európai selejtező zóna: rangadó-rangadó hátán; hét tévés meccs is a programban!

Ma este megkezdődik a világbajnoki selejtező sorozat második félideje, ugyanis az együttesek többsége már a hatodik mérkőzését játssza a nap folyamán. Mi magyarok (most is) sorsdöntő csatára készülhetünk a törökök ellen, ám rendeznek még olyan finomságokat is még, mint a francia – spanyol csúcsderbi, a csoportelsőségről is döntő Montenegró – Anglia meccs, vagy a szintén D csoportos összecsapás, amin riválisunk, Románia látogat Amszterdamba. Következzen a keddi játéknap összes párosítása!

A csoport:
Belgium – Macedónia 20:45
Szerbia – Skócia 20:30
Wales – Horvátország 20:45 (tv: SportKlub, felvételről, 22:55)
A múlt heti ,,véres” rangadó után, ismét nem vár könnyű feladat az egyik éllovasra, Horvátországra. Luka Modric-ék most Wales-be, a korábbi csapattárshoz, Gareth Bale-ékhez látogatnak, alighanem a forduló egyik legjobb meccsére. A másik csoportelső, Belgium talán egy kicsit könnyebb ellenfél, a macedón válogatott ellen lesz kénytelen bizonyítani, majd esetleg átvenni a vezetést az élen, némi pontelőnnyel társítva. Szerbia alighanem lemondhat a továbbjutásról, főleg ha a szintén gyengélkedő skótok meglepetés eredményt érnek el Belgrádban.
A csoport állása: 1. Belgium 13 pont, 2. Horvátország 13 pont, 3. Wales 6 pont, 4. Szerbia 4 pont, 5. Macedónia 4 pont, 6. Skócia 2 pont.

B csoport:
Málta – Olaszország 20:45
Örményország – Csehország 17:00
Dánia – Bulgária 20:15
Az olasz válogatott pénteken pihent, ennek megfelelően most már biztosan szeretné tovább növelni előnyét az élen, hiszen Bulgária lőtávolon belülre ért, ám a másik kettő, korábban továbbjutásra szintén esélyesnek ítélt együttes is éledezik. Ez főként Dániára igaz, akik legutóbb simán, 0-3-ra nyertek a csehek otthonában. Morten Olsen-ék most pedig a második bolgárokat fogadják, ami akár sorsdöntő is lehet a továbbiakra nézve. Rosicky-ék jereváni látogatása pedig az utolsó szalmaszál lehet, a csak 5 ponttal rendelkező Csehországnak.
A csoport állása: 1. Olaszország 10 pont, 2. Bulgária 9 pont, 3. Dánia 5 pont, 4. Csehország 5 pont, 5. Örményország 3 pont, 6. Málta 0 pont.

C csoport:
Írország – Ausztria 20:45 (tv: SportKlub, felvételről, 01:05)
Németország – Kazahsztán 20:45 (tv: Sport 1, élő, 20:45)
A bő hazai kínálatnak köszönhetően a hatos mai két meccséből mindkettőt láthatják a magyar tévénézők. A német válogatott könnyű estére számíthat, a nem túl veretes kazahokkal szemben, és egy esetleges győzelem esetén, már-már páholyban érezheti magát a Joachim Löw vezette Nationalelf. A másik mérkőzésen a dublini Aviva Stadionba látgatnak a sógorok, akik régen álltak ilyen jól egy selejtező sorozatban, hiszen csak egy ponttal vannak lemaradva a második svédektől, igaz, a házigazda írek is ugyanekkor hatékonysággal gyűjtögették az egységeket, öt játéknap elteltével.
A csoport állása: 1. Németország 13 pont, 2. Svédország 8 pont, 3. Ausztria 7 pont, 4. Írország 7 pont, 5. Kazahsztán 1 pont, 6. Feröer-szigetek 0 pont.

D csoport:
Törökország – Magyarország 19:30 (tv: M1, élő, 19:15)
Észtország – Andorra 18:00
Hollandia – Románia 20:30 (tv: Digi Sport 1, élő, 20:10)
Nincs fontosabb grupp magyar ember számára, mint a D jelű. Itt lenne az esély az Egervári-legénység előtt, ugyanis Románia aligha fog akár csak egyetlen pontot is megszerezni Hollandiában. Persze mi sem mehetünk biztosra, az isztambuli túrán, hiszen gyanítható, hogy a törökök majd megpróbálnak pszichológiai hadviselést alkalmazni Dzsudzsákék ellen. Ha mégis sikerülne pontot, pontokat szereznünk, óriási lépést tennénk a pótselejtező felé. Észtország, és Andorra ki-ki mérkőzést vív Tallin-ban, ott azért bátran megrakható hazai siker várható.
A csoport állása: 1. Hollandia 15 pont, 2. Magyarország 10 pont, 3. Románia 10 pont, 4. Törökország 6 pont, 5. Észtország 3 pont, 6. Andorra 0 pont.

F csoport:
Azerbajdzsán – Portugália 18:00
Észak-Írország – Izrael 20.45
Első olvasatra nagy meglepetésnek tűnhetett, hogy Cristiano Ronaldo-ék, csak 3-3-ra voltak képesek Izrael ellen, ám látva korábbi formájukat, a pénteki eredmény aligha volt meglepő. A portugálok most Azerbajdzsánba látogatnak, ahol viszont tényleg muszáj nyerniük, amint azt a Real Madrid ikonja is megjegyezte a minap. A pillanatnyilag második helyen álló izraeliek Belfastba látogatnak, hátha sikerül megrendezni a nagyon fontos derbit. És hogy mi ez talány? Az észak-írek oroszok elleni selejtezőjét pénteken már egyszer áttették egy nappal, ám az időjárás miatt végül szombaton sem sikerült lejátszani a találkozót, így Fabio Capello-ék most kér kört is kihagynak. Ugyanis a Szbornaja kedden sem lép pályára, helyette hétfőn játszott felkészülési mérkőzést a brazil válogatottal.
A csoport állása: 1. Oroszország 12 pont, 2. Izrael 8 pont, 3. Portugália 8 pont, 4. Észak-Írország 3 pont, 5. Azerbajdzsán 3 pont, 6. Luxemburg 2 pont.

H csoport:
Lengyelország – San Marino 20:45
Montenegró – Anglia 21:00 (tv: SportKlub, élő, 20:25)
Ukrajna – Moldávia 20:00
Az előző EB két házigazdája, akik egyaránt rosszul állnak a jelenlegi kvalifikációs sorozatban, egyaránt otthon fogadják soros ellenfelüket. A lengyeleknek lesz a legkönnyebb dolga, hiszen a jószerivel amatőrökből álló San Marino-t, míg az ukránok Moldáviát fogadják. A csoport rangadóján, az első helyen büszkén loholó Montenegró, és a második pozíciót elfoglaló Anglia csap össze. Egy simán elképzelhető hazai bravúrral Jovetic-ék akár már féllábbal ott érezhetik magukat, a párás melegben, egy brazil medence partján. A mérkőzés esélyese természetesen még így is az angol válogatott lesz, amely még egyszer sem tudta legyőzni Európa legfiatalabb, és teljesen önálló nemzetét. Korábban kétszer találkoztak, és mindkét alkalommal döntetlen született.
A csoport állása: 1. Montenegró 13 pont, 2. Anglia 11 pont, 3. Ukrajna 5 pont, 4. Lengyelország 5 pont, 5. Moldávia 4 pont, 6. San Marino 0 pont.

I Csoport:
Franciaország – Spanyolország 21:00 (tv: Digi Sport 2, élő, 20:55)
Csak a csoport szuperrangadója kerül megrendezésre ebben a kis tömörülésben. Ám amíg a többiek pihennek, a gall, és a spanyol válogatottra nagyon fontos meccs vár, egymás ellen. A franciák viszonylag simán verték a grúzokat, addig a címvédő, egy előzetesen lesajnált találkozón, csak 1-1-re volt képes, a feltörekvő finn válogatottal szemben.
Ha az este folyamán, a sokat szapult franciák megnyernék a derbit, ötpontos előnyre tennének szert az élen, míg a spanyolokkal az a szégyen eshetne meg, hogy az előző VB-n elért végsősikerük ellenére mégis pótselejtezőzniük kell.
A csoport állása: 1. Franciaország 10 pont, 2. Spanyolország 8 pont, 3. Grúzia 4 pont, 4. Fehéroroszország 3 pont, 5. Finnország 2 pont.

Balogh József