Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ma ünnepli születésnapját a Barca brazil zsenije!

A mai nap folyamán töltött be 25. életévét a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (La Liga) szereplő Barcelona brazil zsenije, nevezetesen Neymar da Silva Santos Júnior. Nos, születésnapjának alkalmából bemutatjuk Neymar karrierjének eddigi szakaszát, azon belül pedig milyen trófeákat is gyűjtött be illetve természetesen az egyéni elismerései sem maradnak majd ki a sorból… 

maxresdefault

Neymar mindössze 17 esztendős volt, amikor is 2009-ben bemutatkozhatott a Santos felnőtt csapatában. Nos, az ifjú támadó gyorsan a neves brazil klub egyik meghatározó emberévé nőtte ki magát, remek technikai képességeinek hála pedig gyakorlatilag az egész világ megismerte a nevét. Gyakorlatilag minden évben összeboronálták Európa legnagyobb csapataival, mint például a Real Madriddal vagy éppen Barcelonával. Nos, az évek múltával természetesen egyre jobb és érettebb játékkal rukkolt elő a fiatal Neymar, így tényleg már csak idők kérdése volt, hogy mikor is jön el számára az a bizonyos váltás. A transzfer 2013 nyarán következett be, a Barcelona orbitális összeget pengetett ki a brazil csillag játékjogáért cserébe. A Santost remek egyéni mutatóval hagyta el, hiszen 225 mérkőzésen 136 gólt szerzett a különböző kupasorozatokat figyelembe véve. 

transfert-douteux-fin-des-poursuites-contre-neymar-et-son-pere-iconsport_bag_080516_08_16,148382

Nos, természetesen nemcsak a Barcelona szimpatizánsai, hanem az egész világ kíváncsian várta azt, hogy Neymar vajon megfogja-e állni a helyét egy top bajnokságban. A válasz pedig egyértelműen az volt, igen. Bár az első idényében nyújtott teljesítménye során látszódott, bőven van még hová fejlődnie, de egyáltalán nem érhette komolyabb kritika. A kiemeltebb meccseken gyakorlatilag nem vallott kudarcot, sőt kiválóan futballozott például az El Classicócon vagy éppen bármely nagyobb klub elleni találkozón. A következő szezonja kifogástalanra sikeredett, ahogyan csak a Barcáé is. A katalán alakulat mindent megnyert, melyben természetesen Neymarnak is komoly érdemei voltak. A bajnokságban, a Bajnokok Ligájában és a Spanyol Kupában is valósággal ontotta a gólokat. A 2015/2016-os kiírás során sem érhette különösebb kritika, hiszen rengeteg találatot jegyzett, illetve a fontosabb párharcokon ekkor is jól teljesített. Az aktuális szezonban eddig valamelyest hátrébb szorította a gólok számát és inkább az előkészítésekben jeleskedik. A Barcelona színeiben ezidáig minden frontot egybe véve 168 mérkőzésen jutott szóhoz, melyek során 94 alkalommal volt eredményes illetve 70 gólpasszt osztott ki a társai között. 

GettyImages-468017314.0

A brazil labdarúgó-válogatottban szintén rendkívül fiatalon, mindössze 19 esztendősen mutatkozhatott be, ráadásul első mérkőzésén rögtön gólt is szerzett. A nemzeti csapatban szintén gyorsan alapemberré nőtte ki magát, ahol egyértelműen ő számított az első számú gólfelelősnek. A brazil válogatottban eddig 75 meccsen lépett pályára, ezeken pedig 50 alkalommal volt eredményes. 

Neymar eddigi sikerei klubszinten:

Santosban elnyert trófeái:

Háromszoros Campeonato Paulista-győztes
Egyszeres Brazil Kupa-győztes
Egyszeres Libertadores Kupa-győztes

Barcelonában elnyert trófeái:

Kétszeres spanyol bajnok
Kétszeres Spanyol Kupa-győztes

Egyszer Bajnokok Ligája-győztes
Egyszeres Klub vb-győztes
Egyszeres Spanyol Szuperkupa-győztes

A brazil válogatottban elnyert trófeái:

Egyszeres Konföderációs Kupa-győztes
Egyszeres Olimpiai-bajnok

Neymar eddigi sikerei egyénileg:

2011-ben az év játékosának választották meg Brazíliában
2011-ben és 2012-ben az év játékosának választották meg Dél-Amerikában
2011-ben elnyert a legszebb gólért járó Puskás-díjat
2012-ben a Libertadores Kupa legeredményesebb játékosa lett
2011-ben a legjobb játékosnak bizonyult a Libertadores Kupában

2013-ban a legjobb játékosnak választották meg a Konföderációs Kupában
A 2014/2015-ös BL-kiírás gólkirálya (Ronaldoval és Messivel holtversenyben)

Németh Boldizsár