Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Újabb randevú, immár harmadszor – beharangozó

Nem oly rég találkozott már egymással a két együttes, igaz az még a csoportkörben történt, akkor a Dortmund négy pontot rabolt a Madridtól. Ezúttal már jóval nagyobb a tét.

Hosszú úton jó néhány akadályt legyőzve érkezett mindkét csapat a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. Mind a Real, mind pedig a Dortmund magának köszönheti, hogy itt lehet, igaz a német és a spanyol klub is részese volt hihetetlen izgalmaknak, elég csak a közelmúltig visszamenni, hogy egy „apró” adag szerencsét tudhasson magáénak (Nani vitatott kiállítása a visszavágón, illetve a Galatasaray ellni visszavágóig), a Dortmundnak pedig az előző körben a Málaga elleni drámája (fordítás a ráadás utolsó két percében).

Mindazonáltal kijelenthető, hogy ismerheti egymást a két csapat, hiszen a csoportkörben már találkozott egymással a két együttes, akkor a sárga-feketék egy győzelemmel és egy döntetlennel szomorították mostani ellenfelüket. A két csapat útját nézve a madridi tűnik rögösebbnek, ezt mutatja a csoportbeli vereség a Dortmundtól, valamint a Galatasaray elleni negyeddöntőben elszenvedett blama. Mindkettő idegenben. Ez alapján a német iparváros együttese valamivel jobb helyzetben van. Jürgen Klopp csapata nem szenvedett vereséget saját pályáján ebben a BL-szezonban. Sőt! Csak győzelmei vannak a Signal Iduna Parkban. A Madrid idegenben viszont kétszer is.  A csoportfázisban a Dortmund többek között a Real elleni négy megszerzett pontnak köszönhetően csoportelsőként jutott tovább, míg értelemszerűen a „Blancók” másodikként vették a csoportküzdelmek jelentette akadályt.

A formát elnézve egyik csapat sem panaszkodhat. Hazája bajnokságában mindkét együttes második, de micsoda különbséggel. A Real 71, a Dortmund 61 pontot gyűjtött eddig. De a spanyoloknak matematikailag még van esélyük a Barcelona ellen, addig a dortmundiaknak már csak magukra, és a feltörekvőkre kell figyelniük, miután a Bayern már behozhatatlan előnnyel megnyerte a salátástálat a Bundesligában.

A kereteket illetően a Madrid idén mintha Cristiano Ronaldo függőségben szenvedne. A portugál zseni a Real 22 BL góljának majdnem felét jegyzi, míg a második helyen mindössze 4 találattal Benzema található, a Klopp-legénység ezzel szemben elosztotta az eddigi gólokat, igaz a Ruhr-vidékiek a csapatjátékban erősek.  A kulcsemberek hiánya leginkább a Realt sújtja: Marcelo súlyos sérülést szenvedett a hétvégén, ezen kívül Luka Modrić játéka is kétséges, míg Arbeloa eltiltás miatt nem léphet pályára. Friss hírek szerint Diego Lopez kisebb bordasérülést szenvedett a hétvégén, így kérdéses a játéka az esti mérkőzésen. A másik oldalon Błaszczykovski már bevethető állapotban van, míg Lewandowski kisebb combsérülést szedett össze a hétvégi Mainz elleni bajnokin és csak a találkozó előtt derül ki pályára léphet-e.

A két csapat útja az elődöntőig:
Borussia Dortmund: (csoportkör) Ajax (1-0; 4-1), Manchester Cćity (1-1; 1-0), Real Madrid (2-1; 2-2), (nyolcaddöntő) Shakhtar Doneck (2-2; 3-0) (negyeddöntő) Málaga (0-0; 3-2)

A házi góllista: Lewandowski 6 gól; Reus 4 gól; Götze, Santana 2-2 gól; Schmelzer, Schieber, Hummels, Błaszczykovski 1-1 gól + Arbeloa (RM, öngól)

Real Madrid: (csoportkör) Manchester City (3-2; 1-1), Ajax (4-1;4-1), Dortmund (1-2; 2-2), (nyolcaddöntő) Manchester United (1-1; 2-1), (negyeddöntő) Galatasaray (3-0; 2-3)

Házi góllista: C. Ronaldo 10 gól; Benzema 4 gól; Callejon 2 gól; Mrcelo, Pepe, Varane, Özil, Kaká, Modrić, Higuaín 1-1 gól

A várható kezdőcsapatok:
Dortmund:  Weidenfeller – Piszczek, Subotic, Hummels, Santana – Bender, Gündogan – Kuba, Götze, Reus – Schieber
Real: Casillas – Ramos, Varane, Pepe, Coentrao – Khedira, X. Alonso – Di Maria, Özil, C. Ronaldo – Benzema

A találkozót a holland Björn Kuipers dirigálja majd.

Kezdés: 20:45, Digi Sport 1.

Gavalovits Sándor