Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EL: Szárnyalhatnak Isztambulban a „Szupersasok”?

A második számú európai kupasorozat is az elődöntőinél jár. A török Fenerbache, amely gyakorlatilag lemondhat hazája bajnoki címéről, az EL-ben még kiteljesedhet. A Benfica ellenben meggyőzően vezeti a portugál pontvadászatot, és idén aligha akar megtorpanni ismét az elődöntőben a nemzetközi porondon.

A bevezetőben vázoltak tehát már előre is kemény, és komoly csatát ígérnek a két együttes között. Tekintve, hogy a két klub, két, igazán magas vérmérsékletű országot képvisel, még inkább biztosak lehetünk a látványos, paprikás hangulatú találkozó létrejöttében.

Most pedig következzen a szokásos esélylatolgatásunk. A hazai pályán bizonyítani vágyó Fener kerete ugyan kevésbé értékes, mint a luzitánok-é, korántsem szabad leírni őket. Ennek ellenére a lisszaboni sajtó mégis cinikusan, már-már lesajnálóan írt a török gárdáról a napokban, persze ismerve a törökök habitusát ez aligha hatotta meg Aykut Kocaman legényeit. Sőt, maga a csapat egyik húzóembere, a holland Dirk Kuyt árulta el, hogy nincs félni valójuk, és magabiztosnak érzik magukat, az azért korántsem világverő Benfica ellen, hiszen mégsem a Barcelona (vagy a Bayern) együttesével szemben kell bizonyítaniuk.

A Fenerbache-tól egyetlen játékos fog csak hiányozni, ami ezt a fárasztó, kiélezett idényt követően nagyon is meglepő. Sőt, ha hozzátesszük, hogy az egyetlen maródi sem sérülés miatt fog a lelátón ülni, az már maga a csoda. Ez a játékos pedig nem más, mint az isztambuliak csapatkapitánya, Emre Belözoglu. A középpályás pedig azért nem lehet ott társaival az elődöntőben, mert az ősszel még egy másik klub színeiben, az Atlético Madridéban már pályára lépett a sorozatban.

Még mielőtt elfelejtkeznénk a Benfica-ról: a portugál egyletnél sincs oka a panaszra, hiszen náluk aztán tényleg nincs egyetlen hiányzó tag sem. Se sérülés, se eltiltás, így mindenki Jorge Jesus, illetve a csapat rendelkezésére állhat.

A pillanatnyi formát átnézve rá kell jönnünk, hogy a Benfica tétmeccsen, rendes játékidőben még utoljára tavaly októberben, a Szpartak Moszkvától kapott ki, a Bajnokok Ligája csoportkörében. A „Szupersasok” az azóta lejátszott 36, tétre menő csatájukon egyszer véreztek el a hosszabbításban, még a Braga elleni ligakupa meccsen, emellett pedig hét döntetlen sorakozik, a többi pedig már csak matematika.

A Fener formája már jóval ingadozóbb, a Süper Lig-ben elfoglalt második helye ellenére is. Ugyan legutóbb az Európa Ligában viszonylag könnyen búcsúztatták a Lazio-t, hazai fronton legutóbb megégették magukat, a Genclerbirligi otthonában.

A csütörtök esti két fél, még sosem találkozott egymással hivatalos mérkőzésen, ám ahogy a magyar válogatott ezen sorozata is megszakad, a „híres” kuvaiti nemzeti csapattal szemben, úgy fog ez is. Sejtésünk szerint pedig egy roppant érdekes, és a két klub sikeréhsége miatt nagyon is emlékezetes összecsapás elé nézünk. Reméljük a legjobbakat, és jó szurkolást!

Európa Liga, elődöntő, első mérkőzés
FenerbacheSL Benfica 21:05 (tv: Digisport 1, élő, 20:30)

Balogh József