Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Átadták a Debreceni Akadémia edzőbázisát

A miniszterelnök jelenlétében Pallagon felavatták és átadták a Debreceni Labdarúgó Akadémia edzőközpontját. A kormányfő szerint minden nagyvárosban kellene hasonló létesítmény.

„Ahhoz, hogy a fiatalok naggyá tudják tenni Magyarországot, iskolák és sportlétesítmények, ezekben pedig jó pedagógusok és edzők kellenek, valamint az, hogy a szülők neveljék, iskoláztassák és sportoltassák a gyerekeket. Bár sokan megkérdőjelezik az akadémiák és stadionok építésének helyességét a mostani nehéz gazdasági helyzetben, én szeretném, hogyha a nemzeti önbecsülés azért ilyenkor megszólalna bennünk” – jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök beszélt a környező országok stadionfejlesztéseiről is: „Miért csak mi, magyarok vagyunk képtelenek arra – ilyen futballtörténelemmel a hátunk mögött -, hogy rendbe tegyük a saját sportlétesítményeinket?” Reményét fejezte ki, hogy nem a gáncsoskodók lesznek fölényben: „Akik a jót keresik, akik alkotni akarnak, akik keresik az együttműködést és elhiszik, hogy együtt sokra, magasra juthatunk. Debrecen olyan város, ahol az ilyen emberek elsöprő többségben vannak.” Ezután felkérte az MLSZ-t, hogy folytassa pályaépítési projektjét, és szorgalmazta, hogy minden nagyvárosban szülessen legalább egy hasonlóan világszínvonalú létesítmény a gyermekek sportolására.

„A Debreceni Labdarúgó Akadémia edzőközpontja a Debrecenhez közeli Pallagon 13 hektáron épült fel 1,5 milliárd forintból. A nyolc füves és egy műfüves nagypályán, illetve a további öt kisebb méretű pályán egyidejűleg hatszázan tudnak edzeni. A csaknem egy évig tartó munkálatok finanszírozásához több mint egymilliárd forint TAO-támogatást tudtak felhasználni.” – ezt már Szima Gábor, a DVSC elnöke jelentette ki.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere szerint a nemzetközi porondon – elsősorban a BL-ben – keresett pénzt az edzőkomplexumba fektették: „Azt a pénzt, amit a BL-ben kerestünk, itt látják. Nem vittük haza, nem költöttük el, itt van.” A városvezető visszatekintett a kezdetekre, amikor megálmodták a DVSC modern utánpótlásbázisát, illetve az új stadionját: „Tíz éve álmodtuk meg az utánpótlásbázist, és a modern stadiont, ezek mára valósággá váltak, válnak. Csak a lécet a legmagasabbra téve szabad bármibe is belefogni, mert a sportban is csak az lehet első, aki elhiszi magáról, hogy győzhet.” Köszönetet mondott a kormányfőnek, hogy „a TAO-rendszert – amely nélkül nem lennének komoly sportfejlesztések – a komplett frakción verte át és megküzdött érte az Európai Unióval is.” Hozzátette, hogy további 16 sportág szakszövetsége is bekapcsolódhat a 2020-ig tartó sportlétesítmény- és utánpótlás-fejlesztési programba. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem gazdasági főigazgatója reményei szerint a labdarúgó-akadémia és az egyetem együtt komoly perspektívát nyújthat a szülőknek és a gyermekeknek. Az átadó után egész napos focitorna helyszíne a Debrecen-Pallagon található edzőközpont.

Gavalovits Sándor