Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

120 millió euróból erősíthetnek Dortmundban – íme, a kiszemeltek!

A sikeres Bajnokok Ligája szereplésnek köszönhetőn sok pénz folyik majd be a dortmundi kasszába. Szüksége is van Jürgen Kloppnak erre az összegre, hiszen Götze személyében egyik kulcsjátékosát veszíti el a nyáron, valamint Lewandowski helyzete is kérdéses. A szezonból már csak néhány mérkőzés van hátra, aztán a játékosok és a szakmai stáb jól megérdemelt szabadságukat töltik majd. Ám a háttérben folyamatosan zajlik a kiszemeltek klubhoz csábítása. Lássuk, kik is viselhetik a következő szezontól a sárga-fekete mezt.

120 millió euró – egy átlagember számára elképzelhetetlenül sok pénz. Ennyi lesz az az összeg, amiből Jürgen Klopp megerősítheti csapatát a következő szezonra. Sokakban felvetődhet a kérdés, vajon honnan lesz ennyi pénze a csapatnak. A kérdésre a válasz nagyon egyszerű: a sikeres Bajnokok Ligája szereplés már eddig is 55 millió eurót hozott házhoz, Götze eladásából pedig újabb 37 millió érkezik a számlára. Ez eddig összesen 92 millió, plusz nem számoltunk az egyéb bevételekkel. Lewandowskiért is érkeznek szépen sorban az ajánlatok, egy meg nem nevezett csapat például legutóbb 25 millió eurót kínált a lengyelért – az ajánlatot természetesen elutasították. A kívánságlistán szereplő játékosok közül néhányan már ismertek a focirajongók számára, néhányan azonban még most kezdik megismertetni nevüket a labdarúgás szerelmeseivel. Most igyekszünk egy kicsit bemutatni a potenciális jelölteket.

A lista első helyén Julian Draxler áll, aki a nagy rivális Schalke játékosa. Különösebben véleményünk szerint nem kell bemutatni a játékost, hiszen stabil kezdő a királykékeknél. Szerződése 2016-ig köti őt Gelsenkirchenbe, a mindössze 19 éves Draxler kivásárlási ára a klubhoz közel állók szerint 20 millió euró körül mozog. A Borussia malmára hajthatja a vizet az is, hogy a nagy rivális kisebb adósságból próbál kimászni, amihez jól jönne nekik a játékosért kapható pénz.

A következő jelölt a jelenleg a Werder Bremen csapatát erősítő Kevin de Bruyne. A fiatal belga a Chelsea csapatának tulajdona, a német csapatnál kölcsönben szerepel. Korábban írtunk már róla, hogy jövőre ismét Bundesliga csapatnál folytatja pályafutását, ám nagyon valószínű, hogy ez a csapat a Leverkusen lesz. A londoni kékekhez érkezik ugyanis Schürrle, cserébe némi készpénz és a belga játékjoga érkezne. Meglátjuk, a nyáron lesz-e változás az ügyben. Értéke a transfermarkt.de alapján 10 millió euró, szerződése 2017-ben jár le Londonban.

Szóba került a japán Kagawa neve is, ám Sir Alex Ferguson nem szeretne megválni középpályásától, aki marketing szempontból is sokat jelent a Manchesternek. Keveset játszott ugyan a szezonban, ám az elmúlt találkozókon egyre inkább számol vele az öreg skót. Az is biztosan maradásra ösztönzi, hogy idén bajnok lett a vörös ördögökkel. Szerződése 2016-ban jár le, visszatérését korábbi csapatához egyelőre nem tartjuk reálisnak.

Csatár poszton Lewandowski távozása esetén Dzeko érkezhet, akinek nem lennének problémái a német közegbe való beilleszkedéssel, hiszen korábban már a Wolfsburg csapatának is tagja volt. A bosnyák is többször kifejezte az iránti vágyát, hogy visszatérjen a Bundesligába, amiért hajlandó lenne akár fizetési igényeiből is lejjebb adni. Szintén a támadó szekciót erősítendő nézte ki magának Klopp Szalai Ádámot, akit azonban nem szívesen engedne el a Mainz, hiszen jövőre köré szeretnék építeni a csapatot. A hannoveri Mame Biram Diouf is szerepel az esetleges érkezők listáján, a szenegáli támadó korábban a Manchester United csapatában is megfordult. A szezonban 25 meccsen tíz gól és hat assziszt a mérlege, szerződése 2014-ig érvényes. Becsült piaci értéke a transfermarkt.de szerint 10 millió euró.

Tavaly Marco Reus érkezett a Mönchengladbach csapatától és könnyen elképzelhető, hogy idén is követi valaki. A kiszemelt a 22 esztendős Patrick Herrmann, aki 93 német első osztályú találkozónál tart a klub színeiben. A jobblábas középpályás idei statisztikája 29 meccs, 6 gól, 4 gólpassz. A játékos a felnőtt válogatottban még nem mutatkozott be, a pályán leginkább a jobb szélen érzi otthon magát. Szerződése 2015-ig köti őt jelenlegi csapatához, értéke 7,5 millió euró.

Hamburgban is nézelődtek a csapat megfigyelői, akik a házi góllövőlistát holtversenyben 11 találattal vezető Son Hjung-Min-re hívták fel a vezetőség figyelmét. A dél-koreai támadó idén tölti be 21. életévét, értékét 13 millió euróra becsülik. Fiatal kora ellenére már 12-szer magára ölthette hazája válogatottjának mezét is.

Hollandiából is érkezhet egy tehetséges játékos, hiszen az Ajax mérkőzésein is rendre ott vannak a megfigyelők. A kiszemelt a hírek szerint a dán Christian Eriksen, akit nem csak Dortmundban látnának szívesen. A 21 éves, mindkét lábával hasonlóan ügyes játékos már 33-szoros válogatottnak vallhatja magát. Leginkább támadó középpályás poszton bevethető és főként az előkészítésben jeleskedik, hiszen 30 holland bajnokin 9 gól mellett 14 előkészítésében játszott szerepet. 2014-ig köti őt szerződés Amszterdamba, értéke 16 millió euró. A játékos azonban a napokban azt nyilatkozta, hogy hízelgő a Dortmund érdeklődése, ám jelenleg csak arra koncentrál, hogy csapatával az élen zárjon a holland pontvadászatban, aztán majd ráér gondolkodni a jövőjét illetően.

Ők lennének tehát azok a játékosok, akik jelenleg a klub első számú célpontjai. A szezon végéig biztosan lesznek még újabb jelöltek, hiszen Dortmundban a cél egyértelmű: kellően megerősíteni a csapatot a következő szezonra. A világsajtóban a „német Arsenalként„ aposztrofálják a csapatot, utalván az angol csapat játékos politikájára, ám Jürgen Klopp célja nem elsősorban a fiatal játékosok csapatba építése, hanem ezzel párhuzamosan a trófeák begyűjtése is.

Móra Tamás