Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Valahol Európában 2. rész: orosz, portugál, skót, cseh, és szlovák bajnoki körkép

Valahol Európában: Radványi Géza 1947-es filmsikerének filmcímét kölcsönöztük új, heti cikk-járatunknak. A minden hét elején megjelenő írásunk célja az olyan európai ligák aktuális állásának, illetve nagy csapatainak eredményeinek bemutatása, amelyek nem csak nálunk, hanem itthon máshol se kapnak akkora hangsúlyt a sportsajtóban. Természetesen, ameddig kérés nem lesz rá, itt sem a san marinói első osztállyal fogunk foglalkozni, hanem inkább az elit, és a magyar NB1. közé ékelődött bajnokságokról fog szó esni. A hétvégi összefoglaló második részében az orosz, a portugál, a skót, a cseh, és a szlovák bajnokságot vesszük górcső alá.

Oroszország – Premjer Liga
Ugyan csak döntetlenezett a második helyen álló címvédő Zenit, az éllovas CSZKA még jobban megtorpant, ugyanis vereséget szenvedett a Rubintól. A minimum bronzéremre hajtó Anzsi a Szpartak Moszkvától kapott ki, így a harmadiktól, a hatodik helyig feltömörödött az élcsapattok garmadája. Dzsudzsák Balázs és a Dinamo remek sikert aratott az utolsó Mordovijával szemben. A Lokomotív vesszőfutása aligha ért a végéhez, de legalább most nyertek a vasutasok: legújabb „áldozatuk”, a Rosztov gárdája volt.
A két, automatikusan kieső helyet, az Alanyija, és a már említett Mordovija foglalja el, esélyük a túlélésre, minimálisra csökkent. A két, osztályozós pozícióban pedig a Volga, és a Krilja szerénykedik,
A 26. forduló eredményei:
Volga Nyizsnij Novgorod Krijla Szovjetov Szamara 1-1
Dinamo Moszkva – Mordoviya Szaranszk 3-1
Tyerek Groznij – Amkar Perm 2-1
Lokomotív Moszkva – FK Rosztov 3-1
Szpartak Moszkva – Anzsi Mahacskala 2-0
Kuban Krasznodar – Zenit Szentpétervár 2-2
Rubin Kazany – CSZKA Moszkva 2-0
Alanyija Vlagyikavkaz – FK Krasznodar 2-3

A bajnokság élmezőnye, és a hátsó régió:
1. CSZKA 57 pont, 2. Zenit 54 pont, 3. Anzsi 47 pont, 4. Rubin 44 pont, 5. Szpartak 44 pont, 6. Dinamo 43 pont,… 13. Volga 25 pont, 14. Krilja 24 pont, 15. Alanyija 16 pont, 16. Mordovija 16 pont.

Portugália – Liga Sagres
Az arcvonalak már néhány körrel ezelőtt rögzültek Portugáliában. Az Európa Ligában is menetelő Benfica még mindig négy pontot ver, a címvédő Porto együttesére. Pedig nem voltak egyszerű helyzetben a „Szupersasok”, lévén, hogy csak tegnap este léphettek pályára, míg már szombaton begyűjtötte a remélt három egységet. Jorge Jesusék talán a egy kicsit a teher miatt is, de nehezen, csak egy-egy büntetővel és öngóllal múlták felül, a harcos Marítimot.
Eldőlni látszik a bronzérem sorsa is, a Braga négy ponttal van lemaradva az idény meglepetés csapatától, a Paçostól. A Sporting utolsó öt fellépéséből már a negyediket húzta be, amihez hasonló remek szériát egész szezonban nem tudott produkálni.
A kieső zónában még semmi sem dőlt el, bár az egyszeres kupagyőztes (1998-99) Beira-Mar nincs irigylésre méltó helyzetben.
A 25. forduló eredményei:
Estoril-Praia – Braga 2-1
FC Porto – Vitória Setúbal 2-0
Gil Vicente – Olhanense 2-0
Guimarães – Paços Ferreira 2-2
Rio Ave – Beira Mar 2-1
Sporting Lisboa CP – Nacional 2-1
Académica Coimbra – Moreirense 1-0
Marítimo – Benfica 1-2

A bajnokság élmezőnye, és a hátsó régió: 1. Benfica 73 pont, 2. Porto 69 pont, 3. Paços 50 pont, 4. Braga 46 pont,… 7. Sporting 36 pont,… 13. Coimbra 24 pont, 14. Olhanense 21 pont, 15. Moreirense 21 pont, 16. Beira-Mar 20 pont.

Skócia – Premier League
A már bajnok Celtic kissé leeresztett, így nem is túl meglepő, hogy a Rangers kizárása óta, a második hazai erőnek számító Motherwell elpáholta a zöldeket. A harmadik helyezett Inverness kikapott fő riválisától, a St. Jonhstone-tól, míg eközben a nyakukra esett a z újonc Ross County is, amelynél a dobogóval együtt, az Európa Liga indulásról is álmodoznak.
Az alsóházban is megy a küzdelem, bár a lényegi kérdés eldőlt, hiszen jövőre ismét csak egy Dundee lesz a mezőnyben, hiszen az FC-nek túl nagy falat volt egyelőre az első liga. Aközben az is kiderült, hogy a korábbi egyszeres bajnok gárda utóda, a másodosztály bajnoka, a Partick Thistle lesz.
A 35. forduló eredményei:
Ross County – Dundee United 1-0
St. Johnstone – Inverness 1-0
Dundee FC – Hearts 1-0
Hibernian – St. Mirren 3-3
Aberdeen – Kilmarnock 1-0
Motherwell – Celtic Glasgow 3-1

A bajnokság élmezőnye, és a hátsó régió: 1. Celtic 72 pont, 2. Motherwell 60 pont, 3. Inverness 51 pont, 4. St. Johnstone 50 pont,… 11. St. Mirren 37 pont, 12. Dundee FC 29 pont.

Csehország – Gambrinus Liga
Kihasználta a Plzen, a Sparta pénteki, hazai botlását (remijét), és a Jablonec elleni győzelemmel két pontos előnyre tett szert. Még öt forduló van hátra a bajnokságból, ám aligha árulunk el nagy titkot azzal, ha biztosra vesszük, az utolsó pillanatig kiélezett csatát, az elsőségért. A többieknek, óriási ponthátrányuk miatt esélyük sincs beleszólni a végső sikerbe. Csak egy négy-öt fős fogat versenyez még a bronzért, és az EL selejtezőért. Köztük van a tavalyi kupa győztes Sigma, és a címvédésről már biztos lemaradó Slovan is.
A nagy múltra visszatekintő Slavia most épp Pribramban égette meg magát, a jelenleg elfoglalt 8. helynnél előrébb már aligha végezhet, nem úgy, mint hátrébb. A két kieső hely közül, az egyikre nagyon szép „reményekkel” pályázik a Budejovice, de még nagy bajban lehet a folytatásban is, a kétszeres kupagyőztes, egyszer még az UEFA Kupában is menetelő Teplice.
A 25. forduló eredményei:
Dukla Praha – Sigma Olomuc 0-0
Sparta Praha – Vysocina Jihlava 2-2
Pribram – Slavia Praha 2-0
Jablonec – Viktoria Plzen 1-3
1. FC Slovácko – Ceske Budejovice 2-0
Teplice – Hradec Králové 0-2
Mladá Boleslav – Slovan Liberec 2-3
Brno – Baník Ostrava 2-1

A bajnokság élmezőnye, és a hátsó régió: 1. Plzen 56 pont, 2. Sparta 54 pont, 3. Jablonec 41 pont, 4. Sigma 41 pont, 5. Slovan 41 pont,… 9. Slavia 27 pont,… 14. Hradec 24 pont, 15. Teplice 23 pont, 16. Budejovice 20 pont.

Szlovákia – Corgon Liga
Az éllovas Slovantól már aligha lehet elvenni története hetedik bajnoki címét, bár éppenséggel az üldözők is tesznek arról, hogy a pozsonyiaknak ne legyen nehéz dolga. Az elmúlt hétvégén a négy közvetlen követő, a Ruzomberok, a Trencin, a Kosice, és a Senica is kikapott. Utóbbiak, vagyis a szeniceiek ráadásul pont a listavezetővel szemben maradtak alul. A riválisok botlását főleg (a Slovanon kívül) a címvédő zsolnaiak használták ki, és jöttek fel, a még így sem túl szédítő magasságot jelentő ötödik helyre a táblázaton.
Az utolsó két helyen most épp a Trnava, és a Tatran áll, ám öt körrel a vége előtt még hátul sem dőlt el semmi az égvilágon.
Egyébként aprószépséghiba, de ha nem húznak bele a szlovák gólvadászok, akkor az a David Depetris lesz a gólkirály, aki már január óta a török másodikligás Rizespor játékosa. A trencséniek argentin játékosa ősszel 16 gólt szerzett.
A 28. forduló eredményei:
MFK Kosice – Zlate Moravce 0-2
Slovan Bratislava – FK Senica 3-2
Szpartak Trnava – AS Trencin 2-0
Tatran Presov – FC Nitra 0-1
MSK Zilina – MFK Ruzomberok 3-0
Szpartak Myjava – Dukla Banska Bystrica 2-1

A bajnokság élcsoportja, és a hátsó régió: 1. Slovan 55 pont, 2. Senica 46 pont, 3. Kosice 42 pont, 4. Trencin 41 pont, 5. Zilina 38 pont,… 11. Trnava 28 pont, 12. T. Presov 28 pont.

Balogh József