Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A Dortmund útja a Wembley-g

16 esztendő után újra Bajnokok Ligája döntőt játszik a német Borussia Dortmund csapata. Ahhoz, hogy erre sor kerüljön a csapatnak egy nagyon hosszú és kemény utat kellett bejárnia. Most, hogy a trófea tényleg már csak egy karnyújtásnyira van, nézzük meg, hogyan is jutott el a német iparváros csapata a fináléig.

A csapat tavaly első helyen végzett a bajnokságban, így automatikusan kvalifikálta magát a BL főtáblájára. 2012. augusztus 30-án Monacóban kisorsolták az idei kiírás csoportjait. A Dortmund nyugodtan állíthatjuk, hogy a legnehezebb csoportba került. A D jelű kvartettben olyan csapatokat kapott még maga mellé, mint a Real Madrid, Manchester City és az Ajax. Három forduló után kiderült, hogy a csoportban a City és az Ajax a leggyengébb láncszem, így a német alakulatnak minden esélye megvolt a továbbjutásra. A csapat élt is a lehetőséggel, ráadásul még a Realt is megelőzték a csoportban, hisz idegenben döntetlent, míg hazai pályán egy győzelmet tudtak felmutatni a királyi gárda ellen.

A D csoport végeredménye
1. Dortmund 14 pont
2. Real Madrid 11 pont
3. Ajax 4 pont
4. Manchester City 3 pont

Az egyenes kieséses szakaszban a csapat ellenfele az ukrán Sahtar Donyeck lett. A klub idegenben kezdett, ahol a donyecki arénában egy 2:2-s döntetlent sikerült elérniük. Az eredmény, bizakodásra adott okot, s a csapat hazai pályán könnyedén 3:0-ra győzte le ellenfelét.
Összesítésben: Sahtar Donyeck – Borussia Dortmund 2:5

A következő körben, a negyeddöntőben egy picit örülhetett a csapat, hisz talán a legkönnyebbnek vélt ellenfelet kapta a Malaga révén. Azonban a csapat majdnem kiesett, ugyanis a spanyol együttes meglehetősen jól futballozott. Spanyolországban egy 0:0-s döntetlent játszottak, míg hazai pályán a Dortmund 3:2-re nyert, nem akármilyen hajrát, végjátékot bemutatva. A 89. percben meglepetésre a Malaga állt nyerésre, hisz 2:1-re vezettek. Azonban a 90. percben jött Reus, majd a 91.-ben Santana és csodával határos módon megfordították a meccset, s ezzel a németek jutottak az elődöntőbe.
Összesítésben: Malaga – Borussia Dortmund 2:3

Az elődöntőben a csapat a csoportellenfelét a Real Madridot kapta. Ősszel a Dortmund bebizonyította, hogy nem véletlenül van a BL-ben. A Real Madrid személyében újra egy igazán komoly ellenféllel álltak szemben. A Németországban rendezett első meccs azonban nem ezt tanúsítja, hisz a csapat Lewandowski mesternégyesével 4:1 arányban legyűrte a Blancókat. A Real hazai pályán hiába győzte le 2:1-re a Dortmundot, kevésnek bizonyult a továbbjutáshoz. A Dortmund tehát 16 hosszú év után újra ott van a fináléban.
Összesítésben: Borussia Dortmund – Real Madrid 4:3

Báló Bence