Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ligue 1: A kör bezárul – Búcsúzik a francia élvonal – Előzetes

Az utolsó forduló következik, így az utolsó előzetest olvashatja minden kedves olvasónk is a most futó szezonban. A bajnoki cím kérdése már korábban eldőlt, sőt a többség sorsa is világos már, így a klubok java már a nyári erősítéseken dolgozik. Ám van még megválaszolatlan kérdés: Ki lesz a bronzérmes? Ki lesz a harmadik kieső?

2013. május 26. Vasárnap (a sportszerűség jegyében az összes találkozó pontban 21:00-kor kezdődik)
Lorient – Paris Saint-Germain
A bajnoki címét már korábban bebiztosító PSG utolsó mérkőzését egyfajta presztízs harcnak is felfoghatná. Bár a két együttes majdnem napra pontosan egy éve ugyanebben a felállásban játszott, és nyertek is a párizsiak, ám a mostani idényben, még augusztusban komoly akadályt jelentett a Lorient. A kiscsapat már az első félidőben 0-2-re vezetett, és csak Ibrahimovic klasszisán múlott, hogy a fővárosiak végül döntetlenre mentették a találkozót.
A vendégek egyébként már lecsúsztak az európai kupaindulás lehetőségéről, ám becsületüket megtartva még maradhatnak a hetedik helyen, ami még így is szép teljesítmény Aliadiére-éktől.

Olympique Marseille – Stade Reims
A már biztos ezüstös, és BL-főtáblás OM látja vendégül, a nagyot küzdő Reimst. A marseilleiek egyértelműen az összecsapás esélyesei: az „odavágót” bár csak egy góllal nyerte meg az égszínkék gárda, azóta sok-sok forduló lement a Ligue 1-ben. A hazaiak formája egyébként is kiválónak tekinthető, hiszen az előző körben elszenvedett St. Étienne-zakóig, körülbelül két és fél hónapig veretlenek voltak a bajnokságban.

Olympique Lyon – Stade Rennes
A harmadik helyezett Lyon még nem dőlhet hátra, hiszen fontos nyernie, hogy ne kelljen a háta mögött állók eredményei miatt izgulni. Jelen állás szerint az OL egy éves kihagyás után visszatérhet a Bajnokok Ligája mezőnyébe, és igazság szerint a nemzetközi porond nagyobbik sorozatának is szüksége van egy erős Lyonra. Inkább, mint mondjuk egy olyan Lille-re, amely az előző ősszel szénné éget már a csoportkörben. (Hogy a bajnoki címvédő Montpelliér méltatlan szerepléséről már ne is beszéljünk.)

Lille OSC – St. Étienne
A Lyon két üldözője csap össze a lille-i Métropole Stadionban. Aki a találkozót megnyeri, csak annak van esélye megszerezni a bronzérmet, és az azzal járó BL-selejtezős jogot. A két klub életében ritka a meglepetés siker, általában a hazai gárda nyer. A St. Étienne utoljára még 2003 decemberében tudott nyerni Lille-ben.

Ajaccio – OGC Nice
Korzikára utazik a három pontért a Nice. A nizzaiak a BL indulásról lemondhatnak, ám még egy EL szereplés összejöhet, talán nem is érdemtelenül, ha már egy ilyen szép idényt hoztak a Côte d’Azurra. A vendéglátó Ajaccio már megmenekült a kieséstől, azok után, hogy egész idényben attól kellett rettegnie.

Toulouse – Montpelliér
Utoljára lép pályára hivatalosan címvédőként a Montpelliér, mégpedig a szintén gyászos szezont produkáló Toulouse pályáján. Természetesen az elvárások az idény előtt a vendégeknél voltak nagyobbak, de hamar be kellett látniuk, hogy nem csak a két (kupákkal együtt négy) frontos harc miatt, hanem mert szimplán gyenge a keretük, ilyen minőségű ellenfelekkel szemben szinte kizárt a duplázás lehetősége.

Girondins Bordeaux – Évian TG
Ha csak nem szalad bele egy nagyjából tízgólos vereségbe az Évian, akkor már biztos, hogy túléli a mindig kritikus második szezont. Az imént felvázolt nagyarányú betlire persze aligha kell számítani, hiszen a Bordeaux ebben az idényben nem éppen a nagy góltermeléséről híres. Sőt, semmiről sem. Inkább csak a rossz idénykezdet ásta alá a borvárosiak évét, ám kétségtelen, hogy a taktikájuk sem túl célra vezető.

Bastia – Sochaux
A Sochaux-nak mindenképpen szüksége van legalább egy pontra, ami(ke)t azonban a hazai pályán mindig harapós újonctól, a Bastiatól kellene elvennie. A Bastia már biztos bennmaradó, ellentétben a vendégekkel, akik egy esetleges vereséggel még mindig izgulhatnak, hogy mi lesz A Troyes meccsének eredménye.

Valenciennes – Troyes
Egyszerű a képlet: A Troyes-nak menekülnie kell a győzelembe, hogy pontszámban beérje, és talán jobb gólkülönbségével beelőzze a Scohaux-t. A Troyes egyébként szenzációs hajrát produkál, ugyanis utolsó hét Ligue 1 fellépésén ötször nyert, ezzel idénybeli pontjainak jó részét megszerezve. A Valenciennes éve nem sikerült a legjobbra, bár valós félni valójuk nem volt egyszer sem, hiszen annál jóval jobb játékosok alkotják, mintsem, hogy kiessen.

Stade Brest – Nancy
A minden mindegy meccs: a Nancy egyértelműen az idény leggyengébb csapata. És ezt tényleg nem csak a szerzett pontszám, hanem a mutatott játék is bizonyítja. A Brestnél még az előző fordulóig is reménykedhettek a bennmaradásban, ám jövőre végül velük sem találkozhatnak olvasóink a Ligue 1-vel kapcsolatos írásainkban.

A bajnokság élmezőnye, és a hátsó régió: 1. PSG 80 pont, 2. OM 70 pont, 3. OL 64 pont, 4. St. Étienne 62 pont, 5. Lille 61 pont, 6. Nice 61 pont,… 16. Évian 40 pont, 17. Sochaux 40 pont, 18. Troyes 37 pont, 19. Nancy 35 pont, 20. Brest 29 pont.

Balogh József