Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

12 év után újra BL győztes a Bayern!

Ma este végre elérkeztünk az egész európai klubidény záró akkordjához. Magyarán a Bajnokok Ligája londoni döntőjéhez, ami végül a várt hatalmas csatát hozta, a két német sztárgárda, a Borussia Dortmund, és a Bayern München együttesei között.

Már a találkozó előjátéka is varázslatos volt. A Wembley gyepén a fellépők tucatjai a két finalista színeiben pompáztak, ám már a parádé pillanataiban, a játékos kijáróban gyülekeztek a csapatok, a játékvezetőkkel együtt. Apropó játékvezetés: a 2012/13-as idény döntőjét az olasz Nicola Rizzoli vezette, akinek az esti rangadó volt az idénybeli ötödik BL fellépése.

Már a kezdés előtt kiderült napokkal, hogy a legnagyobb dortmundi ász, Mario Götze, amúgy is pikánsnak várható szereplése, sérülése miatt végül elmarad, ám ettől eltekintve nem volt meglepetés a kezdőcsapatok névsorában, mindkét oldal a legjobbjaival állt ki. Azonban már a kezdő sípszó előtt látszott Jürgen Klopp arcán az óriási feszültség, ami szólhatott a Borussia „rövidebb” padjának is. Természetesen a müncheni Jupp Heynckes se lehetett sokkal felszabadultabb, bár a meccs előtt ő maga nyilatkozta le, hogy ez lehet élete utolsó nemzetközi kupadöntője.

Az első tíz percet Blaszczykowski kapura lövése zárta le, ami az első igazán komoly helyzet volt a találkozó elején. A piros-fehérek az előző mondat ellenére már ekkor többet birtokolták a labdát, bár már korábban hangsúlyozták, hogy a saját játékukat fogják játszani a fináléban is. A Ruhr-vidékiek, ha nem is játszottak teljesen alárendelt szerepet, látszott, hogy ma nekik kell majd a kontrákra, az ellenfél hibáira építkezniük. Az ezt követő percekben hiába időzött még mindig többet a labda a „Bőrnadrágosoknál”, a Dortmund jobban megdolgoztatta „Kuba”, és Reus révén Neuert, míg a túloldalon Weindenfeller viszonylag nyugalommal követhette az eseményeket. Az első nagy „vendég” helyzetre végül a 26. percig kellett várni: ekkor egy beadást Mario Mandzukic fejelt életerősen a ketrec irányába, ám az imént említett portás remekül nyújtózott, és tolta léc fölé a labdát. A szünetig hátralévő idő talán legveszélyesebb játékosa Arjen Robben volt, aki egyszer hiába vezette rá a Borussia kapujára a labdát, sem akkor, sem egy másik nagy helyzeténél nem tudott túljárni a rutinos Weidenfeller eszén.

Az első 45 perc egyik legérdekesebb momentuma a gólok hiányában az volt, hogy Franck Ribéry kis híján nehéz helyzetbe hozta a Bayernt, hiszen majdnem kiállíttatta magát. Lewandowskival vívott párbaja során a francia karmester egyértelműen indulatosan ütött a lengyel támadó irányába. A figyelmeztetés bármilyen színnel elmaradt.

A folytatásban maradt a színvonalas játék, bár helyzetek nehézkesen alakultak ki. Annál több volt viszont az oda-odalépésből, tüskéből. Már az első félidőben is érezni lehetett a még nagyobb tét miatti feszültséget, meglepő módon Rizzoli nem szórta a sárgalapokat, mégis kezében tartotta az indulatokat. Az 59. percben Ribéry labdáját Robben a leshatáron kapta meg, majd továbbította azt Mandzukicnak, aki vezetéshez juttatta a Bayernt, amely az azt megelőző percekben is már közelebb állt a gólszerzéshez. A bajorok öröme nem tartott végül sokáig, hiszen a „hazaiak” tizenegyeshez jutottak a 68. minutumban. Dante egy gyomorba rúgást úszott meg végül sárga nélkül, így végül nem kellett zuhanyoznia menni, ami tanúskodik az olasz játékvezető nagylelkűségéről. A megítélt büntetőt végül Gündogan elvállalt, belőtte, azaz 1-1-re módosult az állás.

Az összecsapás talán legnagyobb helyzetét hagyta ki a Bayern a 72. percben, ekkor Müller jobbról érkező bepasszát vágta ki a kaputorkából, és az érkező Robben elől Neven Subotic.

A hátralévő percekben már komoly fáradtság látszott a dortmundi játékosokon, amit ki is használt a Bayern több alkalommal is. Roman Weidenfeller kisebb-nagyobb bravúrjaira volt szükség, ám a 89. percben már ő is tehetetlen volt, és az abszolút fölényben lévő piros mezesek újfent megszerezték a vezetést. Ribéy több ember közötti továbbítását Robben küldte be bokából, a tehetetlen portás mellett, 2-1! Rizzoli a gól után három perc hosszabbítást rendelt el, ám egy Julian Schieber lövést leszámítva, a Dortmund már nem tudott mit kezdeni a hátránnyal.

A Bayern végül javarészt megérdemelten, néha a bíró jószívűségének is köszönhetően múlta felül a Bajnokok Ligája idei döntőjében a Borussiua Dortmundot, és gyűjtötte be a klub történetének ötödik BEK/BL győzelmét.

Borussia DortmundBayern München 2-1 (0-0)
Wembley, London
Vezette: Nicola Rizzoli (olasz)
Dortmund: Weidenfeller – Piszczek, Subotic, Hummels, Schmelzer – Gündogan, S. Bender (Sahin, 90. perc) – Blaszczykowski (Schieber, 90.), Reus, Großkreutz – Lewandowski.
Bayern: Neuer – Lahm, J. Boateng, Dante, Alaba – J. Martínez, Schweinsteiger – Ribéry (Gustavo, 90. perc), T. Müller, Robben – Mandzukic (Gomez, 90+3.).
Gólszerzők: Gündogan (68. perc, büntetőből), illetve (Mandzukic (59.), Robben (89.)
Sárgalapok: Großkreutz (73. perc), illetve Dante (29.), Ribéry (73.)

Balogh József