Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A legendás Frank Rost büszke a női csapatára

A német válogatottban korábban négyszer is pályára lépő Frank Rost, a Werder Bremen, a Schalke 04, és a Hamburgben töltötte pályafutása jórészét, majd tavalyi visszavonulása után edzősködésbe kezdett.

Rost azonban nem akármilyen kihívásba kezdett, és a Hamburger SV női csapatának irányítását vette át 2012-ben. A kikötővárosiak a harmadosztálynak megfelelő vonal, északi csoportjában, azaz a Regionalliga Nordban szerepeltek, és szerepelnek majd jövőre is, hiszen a feljutás, legalábbis egyelőre, nem jött össze.

A hamburgi lányok a 12 csapatos bajnokság 6. helyén végeztek. A 22. fordulós idény győztese, a Bundesliga bajnokának, a Vfl Wolfsburgnak a második csapata lett.

A minap Rosttal beszélgettek, még a bajnokság előző havi befejezése előtt, szóba került, hogy mennyire népszerű a női labdarúgás, mit vár a jövőtől, és hogy valóban sok a nehéz anyagi helyzetben lévő klub női vonalon.

„Nagy lépés a női labdarúgásnak, hogy jelen van az oktatás, és a szakmai ismeretek is az ő számukra. A nők ráadásul gyakran erősebbek fejben, és a hozzáállásuk is sokkal pozitívabb, könnyebben lehet irányítani őket, ez a személyes tapasztalatom. A többség nem óriási összegért játszik itt, hanem a sport végett. Nehézséget persze okoz, hogy nincs mindig idő a szakmai tudományos részletek betanítására. Talán csak a Duisburg küzd nagy anyagi nehézséggel az első ligában, a többiek helyzete stabilabb. Nálunk még keményebb. Egyszerűen nehéz fenntartani az egészet, a kisebb érdeklődés miatt. A fél-profizmus érződik: a minőségi képzés, és a támogatók hiányában Sokat kell még lobbizni a magasabb szintek irányában, hogy mindenkit felhozzunk az elvárt szintre.” –nyilatkozta Rost, a tőle megszokott őszinteséggel.

Balogh József