Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A City sztárja bizakodó a belga esélyek iránt

A Manchester City, és a belga válogatott, azaz a „Vörös Ördögök” védő „atyaúristene”, Vincent Kompany úgy véli, hogy nemzeti csapata csak egyre erősebb és erősebb lesz. Szerinte a válogatott még nem érte el a minimális célját sem: azaz legalább egy VB vagy EB szereplést.

Nagy tornán utoljára 2002-ben szerepelt a belga válogatott, az akkor Világbajnokságon a nyolcad döntőig jutottak, ahol a későbbi brazilok állították meg őket. A 12 évvel ezelőtti keretből egyébként mára már csak a veteránnak számító Daniel van Buyten maradt hírmondónak.

Azóta átélt egy nagy válságot is a belga futball. És ha a klubszinten nem is jönnek az eredmények, a nemzetközi porondon, felnőtt egy olyan generáció, amely jócskán túlszárnyalhatja bármely korábbi belga válogatott teljesítményét, és történelmet írhat. A mostani gárdában 16 játékos becsült értéke legalább 10 millió euró. A kerettagok java, főleg a kulcsemberek mind nagy csapatokban játszanak, mint például a Chelsea, az Arsenal, a Tottenham, a Porto, a Zenit, és még sorolhatnánk.

A minap a gárda védelmének egyik legfontosabb pillére, a Manchester City csapatkapitánya, Vincent Kompany beszélt a válogatott esélyeiről, céljairól, a pénteki, Szerbia elleni selejtező előtt:
„A lelkesedésünk egy igazi lökést adhat. Nem lesz nyomás rajtunk, bár számomra z különösebben sem lényeges tényező. A következő Európa Bajnokság Franciaországban lesz, versenyben lehetünk a győzelemért. Majd jön a 2018-as VB, akkor még erősebbek lehetünk. Ha nem kvalifikáljuk magunkat Brazíliába, attól még nem leszünk elveszett nemzedék Oroszországban sem. Ebben a generációban még 10 év van. Az lenne az elvesztegetett idő.”

Valóban csodálatra méltó, főleg a magyar szemnek az, ahova a belga labdarúgás fel fejlődött. Pár éve, még semmi esélyük nem volt kijutni egy-egy tornára. Azonban a mostanra valóban beérett generáció az egyik legtehetségesebb együttest alkotja Európában, valójában már most sajnálatos lenne, ha nem láthatnánk őket a jövő évi seregszemlén. Persze a mulasztásra kevés az esély, hiszen egy esetleges szerbek elleni sikerrel már szinte féllábbal ott érezhetik magukat Brazíliában.

Balogh József