Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ligue 1: Szezonösszefoglaló – Valóban a PSG volt a legjobb? – 1. rész

A címben feltett kérdés nyilván költői, hiszen mindig az adott sorozat győztese a legjobb. Sőt, a francia bajnokság idei kiírásában ez hatványozottan igaz, hiszen a súlyos milliókból megerősített párizsi gárda valóban kiemelkedett a 20 csapatos mezőnyből. Mostani cikkünk azt hivatott bemutatni, hogy melyik gárda miként, milyen említésre méltó, illetve akár méltatlan eredményt ért el, a 2012/13-as idény során. A részletes elemzést a helyezés szerinti csökkenő sorrendben kezdjük. Jó szemezgetést!

1. Paris Saint-Germain 83 pont
Nehezen lendültek bele a fővárosiak. Ancelotti, és az ügyeletes szupercsapat a nyári kereterősítés közepette, mindössze három döntetlent tudott felmutatni a Ligue 1 első három játéknapja után. Az ezt követő időszakban azonban egyre inkább összecsiszolódott a PSG, és miközben haladtak a Bajnokok Ligájában is, szinte folyamatosan a dobogón helyezkedtek. A párizsiak januárban vették át a tabella első helyét végleg. Az akkor hátra lévő 17 körben már nem adták ki kezükből a vezetést, így teljesen megérdemelten nyerték meg a klubtörténet harmadik bajnoki címét. A PSG győzelmének teljes jogosságát még jól mutatja az a tény is, hogy messze ők lőtték a legtöbb, és ők kapták a legkevesebb gólt is a szezon 38 fordulója során. Tőlük került ki a bajnokság gólkirálya, és legjobb játékosa is egyben: Zlatan
Ibrahimovic. A svéd csatár 30 találattal lett megkoronázva, kétszeresen is.

2. Olympique Marseille 71 pont
Összességében jó évet zárt az OM. Az égszínkékek a 38 forduló alatt egyszer sem álltak hátrébb a negyedik helynél. Sőt, Elie Baup gárdája még az idény elején vezette is a táblázatot, hat körön át. Ám jött egy PSG elleni 2-2, és lecsúsztak. Ha már a PSG-nél járunk, az idei szezonban a marseilleiek vesszőparipája a rangadók voltak. Az erősebbek klubok közül csak a Lille ellen tudtak egy sovány győzelmet felmutatni, egyébként a két fő rivális, a párizsiak, és a Lyon ellen is csak egy-egy remi volt a legtöbb, amire képesek voltak. Összességében tehát elmondható, hogy a kikötővárosiak a kiérdemelt pozícióban zártak. A legkiemelkedőbb játékosuk idén, a francia válogatottba visszavágyódó André-Pierre Gignac volt, aki mindössze 16 Ligue 1meccset játszhatott végig, mégis elért 13 gólt, amivel a legeredményesebb marseillei volt.

3. Olympique Lyon 67 pont
Egy éves kihagyás után ismét a dobogón zárt az OL, így újra ott lehet ősztől a Bajnokok Ligájában, már ha túléli a hétszeres bajnok a nyári selejtezőket. A Lyon ugyan időszakosan még a tabellát is vezette, ám a januári folytatás után kissé leeresztettek, és néhány, a kiesés elől menekülő klub elleni vereség hatására hamar lemondhattak a bajnoki elsőségről március környékére. Rémi Garde gárdája idén nem nyert egyetlen serleget sem (tavaly azért összejött egy kupasiker), ám még egyszer elmondjuk, hogy egy olyan nagy költségvetésű klubnál, mint a lyoni, óriási szükségessége van egy-egy BL szereplésnek. A szezon legjobbja a Stade Gerlandban nem egyértelmű. Jól teljesített a kapus Rémy Vercoutre is, aki sérüléséig 11 alkalommal nem kapott gólt. A házi gólkirály Bafetimbi Gomis 16 gólja kicsit kevés, tekintve, hogy a PSG-s Ibrahimovic 30-cal zárt. Említésre méltó még Clement Grenier is, aki iránt megnőtt a nemzetközi érdeklődés is, látva szezonbeli teljesítményét.

4. OGC Nice 64 pont
A korábbi Lyon edző, és a Monacot eddigi utolsó bajnoki címére vezető Claude Puel ismét csodát tett, ugyanis a szegényes költségvetésűk, és játékos keretű nizzai gárdát vezette fel majdnem a dobogóra, és azzal együtt a Bajnokok Ligájába. Természetesen az elért negyedik hely is tiszteletre méltó. Kíváncsian várjuk, hogy a Ligue 1 véget ért szezonjának legalacsonyabb átlag életkorú (24,1 év) csapatát a nyáron mennyire rabolják szét a pénzesebb gárdák. A szezon talán két legjobbja, a védő Renato Civelli, és hasonmása, a támadó Darío Cvitanich. A két argentin származású játékos (sőt utóbbi részben horvát is, amiről neve is árulkodik (abszolút) meghatározói voltak a Nice-nak mind elől, mind hátul. Cvitanichot aligha tudják majd megtartani Puelék.

5. St. Étienne 63 pont
A zöldek, ha nem is produkáltka kimagasló idényt, a papíron lévő erőviszonyoknak megfelelő pozícióban végeztek, bár szinte végig eséllyel pályáztak ők is, a dobogó harmadik helyének megszerzésére. Egyértelmű, hogy a francia rekordbajnok St. Étienne szurkolói számára az idény csúcspontja, a Stade de France-ban aratott Ligakupa győzelem volt, a Rennes ellen. A most befejeződött idényben nagyon úgy tűnt, hogy a kihagyások nem tesznek jót a csapatnak, ugyanis az idény elején, majd a téli aprócska szünet után is nehezen lendültek játékba Aubameyangék. Apropó a gaboni támadó: Pierre-Emerick Aubameyang volt a legkimagaslóbb játékosa idén a zöldeknek. A fiatal csatár második a góllövőlistán a Ligue 1-ben, 19 góllal, emellé pedig még 14 gól passzt is felíratott a neve mellé. Egyébként a már-már veterán brazil, Brandao teljesítménye sem elhanyagolható: 11-szer tréfálta meg az ellenfelek portásait, társait pedig 3-szor szolgálta ki.

6. Lille OSC 63 pont
Valóban egészen meglepő. Mármint egyrészt, az, hogy egy ilyen minőségi kerettel rendelkező egylet, hogy tudta így elszúrni az idény elejét, illetve, hogy az őszi szenvedés után Rudi Garcia miként tudott a LOSC padján maradni. A Lille hat vereséggel zuhant ki a BL-ből, tehát nagyobbat égett, mint a Montpelliér, de talán sok volt számukra a többfrontos kihívás, ugyanis mihelyt lekerült róluk a nemzetközi porond nyomása, elkezdtek jönni az eredmények hazai terepen. A januári folytatás után már valós remények kezdtek kibontakozni, hogy nemcsak az Európa Liga, de még a Bajnokok Ligája szereplés is újra elérhető. A szezonban viszonylag kiemelkedőt, Salomon Kalou, Dimitri Payet, és Marko Basa ért el. Utóbbi, a montenegrói védő teljesítménye azért is dicséretes, hiszen védekező szerepe ellenére 5 bajnoki találatot ért el.

7. Girondins Bordeaux 55 pont
Janus-arcú idényt ért el a Bordeaux, hiszen a borvárosiak a bajnokságban borzasztóan szerepeltek, a 13. forduló után végleg lecsúsztak a dobogóról, ám a feketeleves csak a 2013-as folytatásban következett be. Bár Francis Gillot együttese menetelt a kupában, és az Európa Ligában, a Ligue 1-bne folyamatosan alulteljesítettek, és szedték be a nagyobbnál is nagyobb pofonokat. A kiesés elől menekülő Brest ellen érték el a mélypontot, ekkor, vagyis a 26. játéknapon a 10. helyre süllyedtek. A hajrára elért hetedik hely egyébként meglepő ténnyle is szolgál: mégpedig azzal, hogy a keret erőssége alapján még túl is teljesítettek, hiszen az értékek alapján a girondiniak játékos-anyaga csak a 8. volt a mezőnyben. Természetesen kijutott a jóból is, hiszen a Bordeaux nyerte idén a Coupé de France-t, a fináléban az Éviant felülmúlva. Az első hat gárdával ellentétben a hetedik helyezett klubból nem emelhető ki senki.

8. Lorient 53 pont
Előzetesen is a középmezőnybe várták a szakértők a Lorient együttesét, ám Christian Gourcouff együttese végül minden várakozást felülmúlt, és a 8. helyen végeztek. Az idényt egyébként remekül kezdték a bretagne-iak, mégpedig egy PSG elleni 2-2-vel, ám egy októberi-novemberi gyengélkedéssel visszacsúsztak a táblázaton is. A 2012-es év végére magukra találtak, jó esély nézett ki akkor, hogy az idény végén még a dobogót is elérheti a Lorient. A narancs-feketék legnagyobb értéke idén a csapatjáték volt, általában vagy az egész gárda rosszul játszott, vagy egyenletes, remek teljesítményre volt képes minden csapatrész. Egy labdarúgót mégis ki tudunk emelni a kulcsjátékosok sokaságából is: Jérémie Aliadiére-t. Az Arsenal nevelésű játékos 30 esztendősen kissé későn érőnek számít, 15 bajnoki gólja önmagáért beszél. Ezek után persze aligha kell majd csodálkozni, ha a nyáron egy magasabban jegyzett gárdához igazol.

9. Montpelliér 52 pont
A címvédő gárda finoman szólva is leszerepelt az idényben. Pedig a nyáron nem rabolták szét a bajnok keretét. A kulcsemberek közül a gólvágó Olivier Giroud távozott (az Arsenalba), a többiek maradtak. Ennek ellenére nem működött a tavalyi szisztéma, talán az ellenfelek is kiismerték a Montpelliér játékát, persze ez nem ok, a BL-beli sima búcsúra. A kispadon René Girard ugyan végig ülte az idényt, ám nem kapott hosszabbítást, ami köszönhető a rossz eredményeknek, illetve személyes botrányának is. Érdekes volt, amikor a vezetőedző szeptemberben még nyíltan BL győzelemről álmodozott, majd októberben már, mint egy idegbeteg, úgy perlekedett Gelsenkirchenben, a Schalke személyzetével. No, de vissza a csapat teljesítményéhez: ugyanis akadt egy-két játékos, aki azért a tőle telhető legtöbbet, és talán még egy kicsi pluszt is hozzáadva teljesített, az idény negatív meglepetését szolgáltató együttesében. A fiatal korzikai játékos, Rémy Cabella jogosan kopogtathat a „Les Blues” nagycsapatának ajtaján, az egész mezőny egyik legjobb középső támadó-középpályásává vált. Souleymane Camara formája sem esett vissza a keserves idény ellenére, 10 góllal zárta a bajnokságot, akárcsak a legfényesebb csillagnak tekinthető montpelliér-i. Aki Younés Belhanda volt. A 23 esztendős marokkói csatárért be is jelentkezett az angol Aston Villa.

10. Toulouse 51 pont
A Toulouse idei kerete valóban csak a minimális cél, azaz az első tízben végzésre volt elegendő. Egyelőre nincsenek információink, hogy a lilák komolyabb erősítést terveznek-e a nyáron. Alain Casanova fiai főleg a bajnokság első felében vitézkedtek, ám a téli pihenő után folyamatosan visszaestek. A taktikát folyamatosan változató, a legmegfelelőbbet kereső mester sehogy sem tudott rájönni, a stabil eredmények kulcsára. Az elmúlt idény legjobb Toulouse játékosa, a házigólkirály, Wissam Ben Yedder lett, aki a gall U21-es válogatott tagja, amelyből hamarosan kiöregszik, így elképzelhető, hogy hamarosan mégsem a „Les Blues” –t szolgája majd, hanem származásának megfelelően a tunéziai nemzeti csapatot.

Kedves Olvasóink, ez volt a Ligue 1 2012/13-as idény-összefoglalójának első része, hamarosan jelentkezünk a második tíz együttes értékelésével is!