Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

„Apa, kezdődik!” – Este ismét magyar bajnoki

Útjára indul a labda a honi élvonal új idényében. A kupakudarc megemésztése után immár az OTP Bank Ligára figyel a fociszerető magyar.

Este hétkor Pápán, Iványi Zoltán sípszavára indul a 2013-2014-es évad. Ebben a szezonban már több csapat is bajnokesélyesnek mondható.

2013. július 26., péntek
19.00 Lombard Pápa – Puskás Akadémia – vezeti: Iványi Zoltán (tv.: Duna TV)
Az előző esztendőben éppen csak bent tudott maradni a Lombard az első osztályban, amit idén szeretnének elkerülni. Ennek érdekében próbáltak erősíteni a Veszprém megyeiek, aztán majd a bajnoki meccseken eldől, hogy mennyire sikerült. Mindenesetre érkezett a Ferencvárosból Orosz Márk, a nagy rivális Haladástól Kenesei Krisztián valamint Ivancsics Gellért Kispestről. A trió csak a nevesebbek. A támadósor erősnekígérkezik, ám Goran Maric kiesésével érzékeny veszteség érte a sárga-feketéket. A szerb támadó a felkészülési időszak egyik barátságos meccsén szenvedett súlyos térdsérülést, ami miatt fél évre harcképtelenné vált. Nem volt nagy játékosmozgás az újoncnál. Mindössze öt játékos érkezett Felcsútra: Bertus Lajos Kecskemétről, Tischler Patrik az MTK-tól, Lubos Hajdúch Kaposvárról, Uros Nikolic a Videotonból, Hahn János Paksról tette át székhelyét a Puskás Akadémiához. A távozók között jobbára kiegészítő embereket találunk. A kivételt a Videotonhoz távozó Kleinheisler László, és Nagy Dániel jelenti. Az előző évadban magabiztosan NB II-es bajnok csapat stabil együttessé válhat az élvonalban, bár a középpályáról egy fix pont, Szakály Dénes sérülés miatt kiesett, de a helyére így is tud megfelelő játékost találni Benczés Miklós.

2013. július 27., szombat
16.30 Újpest – MVM Paks – vezeti: Németh Ádám (tv.: Sport 1)
Emlékezetes tavasznyitányt produkált a két csapat ebben a párosításban az előző bajnokságban. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és nagy változások voltak mindkét együttesnél: a fővárosiaknál és Pakson edzőt cseréltek. Itt Kozma István, ott Horváth Ferenc vette a szakmai munka irányítását. A lila-fehérek meglehetősen sokat változtattak a keretükön. Sokan távoztak, kevesen érkeztek, így szinte teljesen kicserélődött a budapestiek kerete. Pakson nem volt ekkora játékosmozgás, igaz érzékeny pontot jelenthet Vayer Gábor távozása, míg az érkezők között ott van a Pécsről visszatérő Simon Attila, aki újra felveheti a paksi góllövőcipőt. Kíváncsian várjuk, hogy a gyengülni látszó Újpest mire megy majd az atomvárosiak ellen.

19.00 Pécs – Ferencváros – vezeti: Szabó Zsolt (tv.: Sport 1)
Rutinos és kevésbé rutinos játékosok érkeztek a Baranya megyei székhelyre a nyáron. Pár kivételtől eltekintve fiatalokat szerződtettek a piros-feketék, miközben jópár futballistától megváltak. Nem volt ekkora mozgás a Ferencvárosnál, ahol eddig mindössze hat futballista érkezett, Busai Attila pedig kölcsönből tért vissza. A zöld-fehérek a támadósort erősítették meg leginkább, hiszen az előző szezonban Böde Dánielen kívül nem sokan szereztek gólt. Azonban jó hír a Fradi szimpatizánsoknak, hogy a válogatottban is bemutatkozó korábbi paksi futballista a felkészülési időszakban termelte a gólokat, és ezt a formáját szeretné megtartani a bajnokságra is. A találkozó első félidejében nem lesznek jelen a stadionban a vendégszurkolók, miután a körülményes jegyvásárlás mellett az adataikat a jegyértékesítésre kiválasztott idegen szervezetre bízza az eseményszervező.

19.00 MTK – Mezőkövesd – vezeti: Andó-Szabó Sándor
Változatlan kék-fehérek, harapósnak ígérkező újonc. Így lehetne összefoglalni a két együttes párharcát. Bár az MTK-tól többen is távoztak a nyáron, mégis dobogóra esélyes lehet Garami József legénysége. A klubot cserélők helyére újra fiatalok kerülnek, így folyamatosan láthatunk csiszolatlan gyémántokat. A fiatalokat remek érzékkel kiválasztó mesteredző továbbra is nagy lelkesedéssel irányítja a leghosszabban szolgált klubjának játékosait. A Mezőkövesd második borsodi csapatként mutathatja meg magát az élvonalban. Véber György neve garancia a támadófocira, és a megalkuvás nélküli játékra, amellyel a másodosztályban legutóbb maga mögé utasította riválisait. A sárga-kékek is leginkább a támadószekcióban erősítettek, hiszen ide érkezett Balajti Ádám, Melczer Vilmos és Szabó Viktor is. Az MTK legnagyobb vesztesége talán Tischler Patrik, Rafe Wolfe, Balajti Ádám és Hidvégi Sándor négyes távozása.

21.00 Győr – DVTK – vezeti: Erdős József (tv.: m2)
Kínos kupakudarcát feledtetné Pintér Attila legénysége, ami nem lesz könnyű, lévén egy nehéz ellenfél ellen kell helyt állnia a rajton a zöld-fehéreknek. Az új játékosok közül még nem mindneki vette fel a győri ritmust, ám a régiek közül is sokan mintha elfelejtették volna, hogyan kell futballozni. A BL-búcsú után a Diósgyőr is megfricskázhatja a győrieket, akik nem biztos, hogy meg tudták emészteni a szégyenteljes kiesést. A piros-fehérek egyre erőteljesebben viselik Tomiszlav Szivics keze munkáját. Rudolf Gergely – bár még közel sincs csúcsformában – egyre inkább megleli debreceni önmagát, míg a védelem is kezd összeállni Miskolcon, így már a bajnoki rajton is meglepetést okozhatnak idegenben.

2013. július 28., vasárnap
16.30 Videoton – Haladás – vezeti: Kassai Viktor (tv.: Duna TV)
A kiesés lavináját elindított fehérvári alakulat látja vendégül a stabil lábakon álló, ám kissé átalakuló Haladást. A Mladost Podgorica elleni kiesés után ígért retorzió elmaradt a Vidinél, így José Gomesnek abból kell főznie, amije van. Egy sokra tartott keret, ahol hemzsegnek a légiósok, kevés fiatallal vegyítve. A piros-kékek már hetekkel ezelőtt a bajnokságra fókuszálhat, miután gyenge teljesítménnyel könnyűnek találtatott a nemzetközi porondon. Az érkezők minősége megkérdőjelezhető, bár vannak rutinos játékosok közöttük. Sajnos azt kell látni, hogy a fehérváriak nem nagyon bíznak saját tehetségeikben, hiszen újfent egy jelentős külföldi kontingenst szereztek be, míg a Haladás továbbra is bátran nyúl a fiataljaihoz. A legnagyobb talány, hogy miként fogja kárpótolni a székesfehérvári brigád a csalódott szurkolóit.

18.30 Kecskemét – Honvéd – vezeti: Solymosi Péter (tv.: Sport 2)
Új edző, változatlan filozófia Kecskeméten. Megszokott edző, változó filozófia Kispesten. Két klub eltérő célokkal indul a bajnokságnak. A kecskemétiek szeretnének minél jobban szerepelni, míg a kispestiek újfent kilépnének a nemzetközi porondra. Mindkét cél dicséretes, ám a kispestiek nehéz helyzetben vannak, hiszen a Vojvodina elleni vesztes párharc rámutatott, hogy messze van még Európa. Főleg azért, mert a csapat átlagéletkora nem éri el a huszonöt-huszonhatos ideális küszöböt. A fiatalok között azonban vannak igazán tehetségesek, de a rutintalanság még kiütközik. Ugyanakkor meglepő módon a rutinosabb játékosok is hibáztak, ami azért szokatlan. A Kecskemét új edzővel, Bekő Balázzsal vág bele az új évadba, és a játékbeli felfogás megmarad, azaz támadófutballt fog játszani idén is a lila-fehér csapat, amely elvesztette rutinosabb játékosai egy részét a nyáron: Vaskó Tamás, Mohl Dávid, Hullám Attila egyaránt távozott, helyükre pedik fiatalok és légiósok érkeztek. Kapust is mielőbb találnia kell a klubnak, miután Antal Botond megsérült, Borszéki Csaba pedig gyanúsítottként került a Központi Nyomozó Főügyészség látókörébe fogadási csalások kapcsán.

20.30 DVSC-Teva – Kaposvár – vezeti: Farkas Ádám (tv.: Sport 2)
Reményt adó döntetlen után fájóan sima kudarccal ért véget a Loki európai kalandja a norvég Strömsgodset ellen. A hajdúságiak az utóbbi tíz esztendő legsikeresebb magyar klubjának mondhatják magukat, így a korábbi évekhez hasonlóan idén is legalább egy csoportkörküszöböt vártunk volna. Nagy változás nem történt a keretben, bár elvesztették elsőszámú csatárukat a piros-fehérek. Adamo Coulibaly távozására reagálva több támadót is igazoltak a cívisvárosiak, de eddig nem brillíroztak, ez igaz a védelemre is, ahol szintén majdnem az egész csapatrészt kicserélték, eddig minden eredmény nélkül. Kaposváron ezúttal is leginkább fiatal légiósok érkeztek, miközben például a tavalyi szezon egyik legjobbja, Lubos Hajdúch távozott. A zöld-fehérek így újfent a középmezőnyt célozhatják majd meg.

Gavalovits Sándor