Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ráhangolás – már csak három nap a rangadóig

Mészáros visszatért klubjához. Már javában készülnek mindkét oldalon. Egervári Sándor a mentális felkészítés fontosságát hangsúlyozta, míg román kollégája bízik csapat nélküli támadójában, valamint a bukaresti közönség erejét méltatta.

Ahogy az várható volt, gerincproblémái miatt nem tudja vállalni a játékot Románia és Észtország ellen Mészáros Norbert. A Debrecen védője ugyan végigjátszotta a hétvégi Pécs elleni bajnokit, de kedden hazatér, hogy további vizsgálatok kiderítsék, mi okozza a gerincbántalmait.

Mentálisan is toppon kell lenni

Egervári Sándor szövetségi kapitány a mentális felkészítés fontosságát hangsúlyozta a pénteki, románok elleni világbajnoki selejtező előtt. A hazai szurkolók ugyanis mindent meg fognak tenni, hogy csapatukat győzelembe hajszolják.

„Túl vagyunk az első közös edzésén, és meggyőztek a játékosok, hogy mentálisan és fizikailag is jó formában vannak. Nyilván ebben a pár napban inkább a mentális és taktikai felkészítés a fő célunk, hiszen a romániai mérkőzés során nagyon fontossá válik, hogy fejben is mindenki jó állapotban legyen.” – adott helyzetjelentést a kapitány MLSZ honlapján. Hozzátette, nehéz lesz felkészíteni a játékosokat a román szurkolók fanatizmusára. (Halkan jegyezzük meg, régen rossz, ha valaki megijed egy ilyen atmoszférájú találkozón.)

„Aki még nem játszott Bukarestben, az nem tudja, mi vár rá. A román szurkolók nemcsak a stadionban csinálnak hangzavart, korábbi mérkőzéseken már a szállodánál is letáboroztak, és kolompoltak egész éjjel, csak hogy a játékosok ne alhassanak. Erre fel kell készíteni mindenkit, de biztos vagyok benne, hogy a külső körülményektől függetleníteni tudjuk magunkat, és csak a játékra koncentrálunk, amivel az ellenfél fölé tudunk kerekedni.” – fűzte tovább gondolatát Egervári.

A klub nélküli támadójában bízik a román kapitány

A szezon végén távozott a Schalke 04 együttesétől Ciprian Marica, és azóta nincs csapata a támadónak. Ennek ellenére Victor Piturca számít a 39-szeres válogatott csatárra. „Elmondhatom, hogy Marica kiváló fizikai állapotban van, nagyon jól mozgott az ACS Berceni elleni hétvégi felkészülési meccsen is.” – mondta a román kapitány Marica állapotáról. A románok hétvégén 2-0-ra nyertek a másodosztályú együttes ellen, Marica gólt szerzett. „Maricának elég tapasztalata van ahhoz, hogy kompenzálja a meccshiányát és versenyhelyzetet teremtsen Stancunak.” – hangzott az újabb értékelés.

„Pokol vár a magyarokra” – Piturca

Ugyan nem kellemes Piturca helyzete a román válogatott élén – Mutuval üzengetnek, bírósági eljárás folyik ellene – azonban gőzerővel készül a pénteki fontos vb-selejtezőre. Nyilatkozatai alapján mintha előre magyarázkodna, ám ő is tudja: ha kikap Románia, vélhetően elszállnak a pótselejtezős esélyek. „Magyarország csapatának van egy nagyon erős magja, és nem azért mondom, hogy egy esetleges kudarcra bebiztosítsam magam: ez van. Nekünk az utolsó sípszóig küzdeni kell, és nem lazíthatunk akkor sem, ha vezetést szerez a csapat.” Kihangsúlyozta, hogy csak a győzelem elfogadható csapatától, mert csak ebben az esetben maradhat életben Románia a világbajnokságért folytatott küzdelemben, és ebben számít a drukkerek támogatására is: „Kiegyensúlyozottak az esélyek és a hazai közönség támogatása döntő lehet. A közönség a 12. játékos lehet a meccsen, és velük együtt kiharcolhatjuk a hőn óhajtott győzelmet. Nem hinném, hogy a két-háromezer magyar szurkoló hangja hallatszani fog az 52 ezer románnal szemben. Persze a meccset a pályán játsszuk, nem a lelátókon, úgyhogy csak tőlünk függ, a játékosoktól függ és remélem, megfelelő teljesítményt tudunk nyújtani.”

Gavalovits Sándor