Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Sorsdöntő bukaresti ütközet következik

A hajrájára fordulnak az európai vb-selejtezők, melyek közül kiemelkedik a Románia – Magyarország rangadó. És nem csak történelmi háttere miatt.

Mindkét együttes a legjobb formájára készül, hiszen aki itt elbukik, nehéz helyzetbe kerül a pótselejtezőért vívott küzdelemben. A magyar válogatott annyival kedvezőbb helyzetben van, hogy egy ponttal megelőzi keleti szomszédját, így győzelem esetén nagy lépést tesz a pótselejtező felé. Hozzá kell azonban tenni, ha idehaza márciusban nem kapják meg a fiúk azt a szerencsétlen gólt a végén, akkor most némileg nyugodtabban lehetne készülni, mert akkor négy pont előnnyel játszhatna a nemzeti csapat a román fővárosban.

A két együttes az elmúlt időszakban felemás eredményeket produkált. A mieink legutóbb Csehországgal játszottak a Puskás stadionban augusztus közepén, és egy-egyes döntetlent értek el, míg Románia Szlovákiával mérkőzött Pozsonyban, az a találkozó is 1-1-es végeredménnyel zárult. A mieinknél hiányozni fog többek között a sérült Gera Zoltán, Mészáros Norbert, Juhász Roland trió, valamint a meccshiánnyal küzdő Pintér Ádám. Míg a vendéglátóknál Mutu, Pantilimon is a kimaradók között található.

A nyugalmas felkészülés inkább csak a magyar együttest jellemezte, hiszen Romániában Victor Piturca úgy tűnik, lassan közutálat tárgya lesz. Adrian Mutu nehezményezi, hogy nem hívta be őt a szakember, a román hatóságok eljárást indítottak vele szemben korrupciós ügyletek gyanújával, és a szövetség vezetői sem állnak mögötte száz százalékos bizalommal, alighanem a menesztéséhez vezetne egy magyarok elleni kudarc.

„A legjobb teljesítmény kell” – Egervári Sándor

A szokásos mérkőzés előtti sajtótájékoztatón a magyar kapitány, Egervári Sándor kifejtette, csapatának az elmúlt három esztendő legjobb formáját kell nyújtania, illetve a kezdő tizenegyet közvetlenül a találkozó előtt jelöli ki. „Természetesen igazi sportemberhez illően győzelemre szeretnénk játszani, de tudjuk, rendkívül nehéz egy magyar válogatottnak Bukarestben. Kiegyensúlyozott a két csapat, az eddigi három év legjobb játéka kellene a három ponthoz. A tradícióinkat, történelmünket illetően bármikor lépünk fel Bukarestben, mindig nehéz dolgunk van. A legtöbb esetben nem jártunk sikerrel, most sok év után újra nyerni szeretnénk. A csoport második helyéhez elsősorban erre lenne szükségünk. Tudjuk, hogy a románok fegyelmezett csapatjátékot képviselnek, ezért nem könnyű a helyzetünk”
Az esetleges vereség következményeiről megjegyezte, hogy ez esetben még nem szállnának el az esélyek, de akkor mindhárom hátralévő meccset meg kell nyerni. A felállással kapcsolatban a védelem hiányzóit emelte i ki: „A védelem stabilitása fontos lesz, és bár két rutinos belső hátvéd – az egyik Juhász Roland, a másik pedig Mészáros Norbert, a csapat egyik leggyorsabb védője – kiesett, de a cseh meccs tapasztalatait felhasználva egy zártabb védekezésre törekszünk. Három évvel ezelőtt felállítottunk egy lécet, azóta felkészült a közösség arra, hogy sikerrel vegye az akadályt. Hat forduló után is megvan az esély, hogy elérjük az álmunkat.”
A román zsurnaliszták rákérdeztek Mutu hiányának hatására is: „Nem félünk, hanem tiszteljük az ellenfelet, aki fél, az ne jöjjön Bukarestbe. A budapesti meccs az utóbbi évek legsportszerűbb találkozója volt, a játékosok mindent elkövettek a sikerért, de a sportszerűség keretein belül. A lelátón esetleg tapasztalható feszültség nem ragadhat át a pályára.” – reagált a felvetésre Egervári.

Hajnal Tamás is részt vett a sajtótájékoztatón. A válogatott irányítója röviden ismertette várakozásait: „Jó volt megérkezni és az atmoszférát magunkba szívni. Nagy kihívás előtt állunk, de felkészültünk rá. Azért jöttünk ide, hogy nyerjünk, de az a mérkőzés menetétől függ, hogy utólag egy döntetlennel is kiegyeznénk-e. Otthon éreztük, hogy verhetőek, abból sok önbizalmat lehet meríteni.”

„Csak a győzelem elfogadható” – Victor Piturca

A román kapitány magabiztos nyilatkozattal mutatta, a románok is készen állnak az ütközetre. Azonban kérdés, hogy az elmúlt hónapok belviszályai mennyire viselték meg a csapatot, és a kapitányt. Aki alatt akár inoghatna is kispad, kérdés ő miként látja saját helyzetét. „Elméletben egy döntetlen esetén is maradna esélyünk a második hely megszerzésére, de a győzelemre törekszünk. Akárhogy is nézzük, Törökországot meg kell vernünk. Tisztában vagyok a mérkőzés fontosságával, de ez akkor is csak egy futballmeccs, amelyet élvezni kell – ahogy Jenei Imre is tanította nekünk. Romániát fogjuk képviselni 50 ezer szurkoló előtt. Úgy kell küzdenünk, mint a kutyáknak, de úriemberként, szép játékot játszva.” – kezdte sajtótájékoztatóját a hazaiak szakvezetője. „Nehéz összecsapásra számítunk egy olyan ellenféllel, amely az utóbbi időkben rohamosan fejlődik. Sorsdöntő lehet a találkozó. Még nem döntöttem el, kik fognak szerepelni a kezdőcsapatban.” A kezdőcsapatról Piturca sem árult el semmit, ám kifejtette, hogy gondolkodik a klub nélküli Ciprian Marica bevetésén, kétséges ugyanakkor Vlad Chiriches játéka. A kapitány szavaiból kiderült, hogy Gabriel Torje minden bizonnyal a kezdő sípszótól a pályán lesz, mint ahogy a Stuttgart üdvöskéje, Alexandru Maxim is.
„Ez a legfontosabb mérkőzés, el kell felejteni a tizennégy évvel ezelőtti összecsapást. Akkor az első helyért Portugáliával voltunk versenyben, most a második helyet igyekszünk megcsípni. Nem gondolom, hogy botrányba torkollana a meccs. A magyar csapat nem szokott letámadni, megnézzük, hogyan állnak majd a találkozóhoz. Minden támadójuk veszélyes. Nagyjából egyenlő erőt képvisel a két gárda, a szurkolók jelenthetik a különbséget.”

A hazaiak csapatkapitánya, Razvan Raţ is jelen volt a sajtótájékoztatón. A rutinos bekk szerint ez a találkozó vízválasztó lehet a sorozat hátralévő mérkőzései szempontjából: „Olyan meccset játszunk, amely eldöntheti a továbbjutást, úgyhogy mindent bele kell adnunk. Mindegy, mit mondunk most, a pályán dől el minden. Kevesebbet kell beszélni, és többet kell tenni. Holnap bármi megtörténhet. Fontos, hogy nagyon jól védekezzünk. Egy álom lenne mindannyiunk számára, ha kijutnánk a vb-re. Mindenkinek tisztában kell lennie ennek a súlyával.”

Világbajnoki selejtező, D. csoport
Románia – Magyarország
Bukarest, Arena Nationala, 20.00, vezeti: Alberto Undiano Mallenco (Roberto Díaz Pérez, Pau Cebrian Devis – spanyolok), tv.: m1, Kossuth Rádió

A csoport további programja:
Észtország – Hollandia
Törökország – Andorra

A csoport állása:
1. Hollandia 18 p., 2. MAGYARORSZÁG 11 p., 3. Románia 10., 4. Törökország 7 p., 5. Észtország 6 p., 6. Andorra 0 p.

Gavalovits Sándor