Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

„Csődöt mondtunk!”; „Nagyszerű este volt.” – magyar és román vélemények

Az utóbbi évek legrosszabb teljesítményét nyújtva szenvedett háromgólos vereséget a magyar válogatott világbajnoki selejtezőn Bukarestben. A két kapitány nyilatkozata itt elérhető. Most a játékosok értékeléséből és a sajtóvisszhangokból szemezgetünk.

A magyar nemzeti tizenegy csapatkapitányaként ezúttal Dzsudzsák Balázs volt. A szélső ezúttal nem nyújtott kiemelkedőt, ahogy a csapat sem, és szenvedett már-már megalázó vereséget. Mindezt nehéz megemészteni annak tükrében, amit a pályán láthattunk. „Nem tudom értékelni a meccset, felesleges is értékelni. Mit tudok mondani? Csalódás volt az egész mérkőzés, nagyon sajnálom, nagyon sajnáljuk, hogy ennyi szurkolónak csalódást okoztunk. Nem hiszem, hogy két nap alatt lehet a drukkereket kárpótolni, és abszolút meg is lehet őket érteni emiatt, mindent megtettek azért, hogy segítsék ezt a csapatot. Biztosan az is kevés lesz, ha kedden hazai pályán tudunk nyerni, és persze azt is megértjük, ha nem jönnek ki a stadionba. Nincs mentség erre a mérkőzésre. Nem tudtunk semmit megvalósítani abból, amit ígértünk, amit nyilatkozgattunk, amiért kijöttünk. Persze más, ha nem így kezdünk, ez teljesen megzavart minket, de nagyon utálom a »mi lett volna, ha« kezdetű felvetéseket. Tény, hogy így nem lehet kezdeni egy mérkőzést. Csődöt mondtunk.” – nyilatkozta Dzsudzsák Balázs az NSO Tv-kamerái előtt.

Guzmics Richárd a találkozó második percében több lehetőség közül választhatott volna, ő éppen a legrosszabbat találta megfelelőnek. De nem csak rajta múlott. Miért nem korrigáltak a társak? Miért kellett már a találkozó elején feladni, hiszen 90 perc sok idő? „Nagyon nagyot hibáztam, sajnos nem tudom semmissé tenni. Azt beszéltük meg, hogy az első percekben próbáljuk meg átívelni a középpályájukat, ezt akartam tenni, de belsővel rosszul találtam el, ha bárhogy máshogy belerúgok egy jó nagyot, és kimegy a stadionból, az sem baj. Sajnos rosszul találtam el, ez pedig döntően befolyásolta a mérkőzést.” – mondta a Haladás hátvédje az MTI-nek.

A román játékosokat is meglepte a magyarok motiválatlansága, illetve, hogy ők motiváltabban léptek pályára. Az egyéneket háttérbe szorítva a csapat érdemeit hangsúlyozzák. „A román csapat a sztár, nem én, hatalmas dicsőség számomra a válogatottban szerepelni és boldoggá tenni az embereket. Nem számítottunk arra, hogy ilyen nagy különbséggel győzünk, de teljesen megérdemeltük. Nem üzenek semmit azoknak, akik nem hittek bennem, de jól tettem a dolgom, ez mindent elmond. Győzelmünk megérdemelt, sokaknak okoztunk ezzel örömet. A törökök ellen minden más lesz, az egy sokkal erősebb csapat, de a mai teljesítményünkre lehet támaszkodni. Fatih Terim tudja, hogyan rázza gatyába csapatát, azt hiszem, hátrány számunkra, hogy ő lett az új török szövetségi kapitány.” – foglalta össze a pénteken látottakat Ciprian Marica.

„Nagyon fontos győzelmet arattunk. Boldog vagyok, hogy boldoggá tehettem az egész országot. Meglepett még minket is, hogy mennyire motiváltan futballoztunk. Tudtuk jól, hogy ha győzünk, megelőzzük a magyarokat, tehát ez egy kulcsmérkőzés volt. Nem várt különbségű sikert arattunk, itt az ideje, hogy bezsebeljük a dicsérteket. A szurkolók támogatását köszönöm, ők újra kellenek ahhoz, hogy jó mérkőzést játsszunk Törökország ellen. Nagyszerű érzés a csapatkapitányi karszalagot viselni, érzem az extra terhet magamon, de büszkeséggel tölt el.” – így Vlad Chiriches.

A román sajtó nem kíméli a mieinket, a sajátjaikat viszont piedesztálra emeli

A legnagyobb román sportlap, a Pro Sport az első gólt szerző Maricát, és a szövetségi kapitányt élteti, mondván a legösztönösebb és legszerencsésebb döntést hozta meg Piturca, a csapat nélküli támadó bevetésével. Az orgánum kiemeli, hogy szinte „magyar földön” verték meg a hazaiak a magyar válogatottat, ugyanis a bukaresti aréna gyepszőnyege nagy részben magyar. A lap szerint három kulcsfigurája volt a találkozónak: a Borceanu-Pintilii szűrőkettős, illetve Dori Goian. Előbbi kettő hatékonyan állította meg a vendégakciókat, míg a hátvéd levette a pályáról Szalai Ádámot.

A Gazeta Sporturilor a méltatás mellett megtalálta a magyar drukkereket: „A magyar drukkerek azért jöttek, hogy feldúlják Bukarestet, de aztán a farkukat behúzva távoztak, miután Piturca csapata briliáns győzelmet aratott.” A keselyűként lecsapó Maricát méltatja a lap, hozzátéve, hogy a mieinket úgy söpörték el a hazaiak, „mint a Duna hullámai”. Az újság szerint a Szalai-Böde páros úgy játszott, mint „két ijedt kisiskolás az első napon.”

A lap szerint Marica volt a találkozó legjobbja, kilences osztályzatot kapott, míg Pintilii és Matel egyaránt nyolcast. A magyaroktól Dzsudzsák és Hajnal hatost, Bogdán hetest, Guzmics hármast érdemelt a román újság szerint. A Gazeta szerint ezzel a sikerrel minden bizonnyal Románia végez a második helyen. A törökök legyőzését is belekalkulálták a végső sorrendbe. Eszerint Románia 19; Magyarország 17; Törökország 13 ponttal fejezi be a selejtezősorozatot.

A többi nemzetközi sajtótermék változatos hangot üt meg. A romaniansoccer.ro tényszerű tudósítást közöl, a Hotnews szerint fenomenális román siker született péntek este, a Libertatea szerint – Piturca szavait idézve – a magyarok leckét kaptak a románoktól. A lap kiemeli Pintillit, mint a hazaiak turbináját, akinek bombájától térdre rogytak a magyarok. Az Adevarul már a matematikával van elfoglalva, hozzátéve, hogy Bourceanu sárga lapok, míg Pintilii sérülés miatt nem lehet ott kedden a gyepen.

Az UEFA honlapja rutinból nyerő románokat említ, a győzelemmel nagy lökést adva maguknak.

Gavalovits Sándor