Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Náci magyar szélsőség, hazátlan huligánok, kóbor kutyák – kemény román vélemények

Nem csitulnak a kedélyek a pénteki bukaresti események után. A Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselője, Bogdan Diaconu nácizmussal vádolta meg Magyarországot, illetve az MLSZ-t ostorozza, amiért – tényként közölve – a nemzetközi szervezeteknél készül bepanaszolni a román csendőrség túlzott agresszióját.

Magyarország olyan fertőző góc a térség számára, amelyben forr a gyűlölet szomszédjaival szemben – ezt a következtetést vonta le a magyar szurkolók bukaresti incidensei kapcsán Bogdan Diaconu, a Romániában kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselője az Adevarul című liberális kötődésű lap blogrovata által vasárnap közölt írásában.
„Európa tétlenül szemléli, amint a náci vétetésű magyar szélsőségesség lángra lobbantja a térséget (…) ahelyett, hogy határozottan és gyorsan fellépne ellene” – írta a kormánypárti politikus.
A „Magyarország félrebeszél” című írásában tényként közölte, hogy a magyar szövetség a nemzetközi szerveknél készül bepanaszolni a román hatóságokat, Amiért „a román karhatalom túlzott erőszakot alkalmazott a magyar huligánokkal szemben, akik törtek-zúztak Bukarestben.”
Diaconu szerint a magyar hatóságok előre eltervelt módon a magyar kormány tudtával akarják a bukaresti csendőrség áldozataiként beállítani a „barbár viselkedésű” magyar szurkolókat. A politikus úgy látja, hogy az etnikai diszkriminációval való vádaskodás az egyetlen választásikampány-téma a szélsőséges magyar pártoknak. A szombaton közzétett bejegyzésében „budapesti pofátlanság csúcsának” nevezte a magyar külügyminisztérium ama megnyilvánulását, miszerint „leckét akar adni” Romániának: ne lépjen fel etnikai alapon a magyar huligánok ellen, ahelyett, hogy otthon tartotta volna „neandervölgyi vadembereit.”

Az Adevarul blogrovatában írt Cristi Dumitru történész (a bukaresti külügyminisztérium külhoni románsággal foglalkozó Eudoxiu Hurmuzachi Intézetének volt igazgatója) is. A történész nem tett különbséget huligán és huligán között. A bejegyzést „Az ő huligánjaik, a mi hülyéink: emberarcú kóbor kutyák” címmel közölte a lap.
„Számukra a nemzeti színek vagy a klubok feltétlen imádata csak ürügy arra, hogy gyűlölni lehessen mindent, ami más” – mutatott rá a szerző.
Egy hasonlóságra és egy különbségre hívta fel a figyelmet Dumitru: A gazdátlan ebek és a huligánok is csak falkába verődve válnak agresszívekké, ám lényeges különbség, hogy amíg a kutyákat az élelemszerzés és a létfenntartás ösztöne hajtja, addig a futballhuligánokat a nyers erőszak öröme, és az ellenfél – olykor ellenség – megalázása motiválja. A történész megjegyezte, hogy a kórházban ápolt csendőrt egy román ultra dobta fejbe utcakővel.

A román napilap főszerkesztője, Dan Marinescu és publicistája, Grigore Cartianu pénteken élő internetes közvetítésben kommentálta a Bukarest utcáin történteket. Megfigyeléseik összegzését a „Miért nincs a huligánoknak hazájuk” című írásban adták közre. Marinescu uszítónak tartotta, hogy a román hírtévék Háború, Bukarest lángra lobbant főcímekkel tudósítottak a magyar szurkolók randalírozásáról, amely szerinte nem annyira szokatlan és apokaliptikus, mint ahogy azt a hírekben beállították. „Ezek nem szurkolók, hanem huligánok. A huligánoknak nincs hazájuk. Románok és magyarok is vannak köztük. Most a magyarok voltak hibásak”– vélekedett Grigore Cartianu.

Gavalovits Sándor