Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez (FIFA) fordul a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat

Az RMDSZ által létrehozott szervezet a pénteki Románia-Magyarország világbajnoki selejtezőn történt magyarellenes megnyilvánulásokra kívánja felhívni a FIFA figyelmét. – közölte vasárnap délelőtt a maszol.ro kolozsvári portál.

A FIFA-nak írt levélben – Tamás Sándor, Kovászna megye közgyűlésének elnöke, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Markó Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője által aláírt üzenet – a panaszosok rámutattak: egyes román szurkolók magyarellenes, idegengyűlölő magatartása nem elszigetelt jelenség. „Újabban megszokottá vált az, hogy focimeccseken folyamatosan skandálják azt, hogy a magyarok hagyják el az országot” – írják.
A levél írói azt várják a Nemzetközi szövetségtől, hogy határozottan lépjen fel a magyarellenes hangulatot gerjesztőkkel szemben: „Számunkra elfogadhatatlan, miközben nézzük a tévében a meccset, azt látjuk, hogy el akarnak bennünket kergetni az országból. Ha ilyesmi történik, az ellen minden egyes alkalommal határozottan fel kell lépnünk. Nem tolerálhatjuk, hogy a labdarúgó-mérkőzések vagy bármilyen más sportesemény az uszítás, intolerancia és gyűlölet színtere legyen” – szögezte le a szervezet vezetése.
Kitértek arra, hogy a hasonló esetek mély nyomot hagynak az erdélyi magyar közösségekben, gyengítik az erdélyi magyarok biztonságérzetét, félelmet és bizalmatlanságot keltenek. A levélírók ezért a legszigorúbb büntetés kiszabására kérik a FIFA-t, utalva arra, hogy a sport nem a gyűlöletről, hanem a tiszteletről szól.

A háromszéki Mikó Imre Jogvédő Szolgálat korábban is fordult már az UEFA-hoz, és a FIFA-hoz is hasonló magyarellenes megnyilvánulásokkal kapcsolatban. Ennek a tevékenységnek eredménye volt a tavaszi 20 ezer svájci frankos FIFA büntetés, amelyet a hollandiai világbajnoki selejtezőn kifeszített transzparens miatt kapott a Román Labdarúgó Szövetség (FRF). – idézte fel a maszol.ro.

A magyar Himnusz alatt jól hallható a fütyülés:

Gavalovits Sándor