Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Premier League: City vs United; Az 5. forduló elôzetese

A legutóbbi két Premier League szezon győztese zárja majd a hétvégét. Ám előtte természetesen másik kilenc találkozót is rendeznek szombaton, és vasárnap, a világ talán legerősebb bajnokságában. Valószínűleg Gera Zoltán még nem ezen a héten tér vissza, a West Bromwich első csapatába, így továbbra is magyar játékos nélkül követhetjük az angol bajnokság küzdelmeit. Sajnos! De félre a búval, következzen az 5. játéknap előzetese!

Premier League – Az 5. forduló előzetese
2013. szeptember 21. Szombat
Norwich City – Aston Villa 13:45
Az angolfoci legfelsőbb osztálya szombat kora délután ismét a lovak közé csap. A nyitómeccset a Norwich City kapta, amely az idei évet is bukdácsolással kezdő Aston Villát fogadja. Egyik klub sincs irigylésre méltó formában, illetve helyzetben. Bár sem a hazaiak, sem a vendégek nincsenek még a kieső zónában, ez a fordulót követően megváltozhat. A „Kanarák” legutóbb a Whit Hart Lane-en kaptak ki, az egyre inkább belelendülő Spurs-től. A Villa menedzsere az a Paul Lambert, aki tavaly nyáron pont a mai ellenféltől csatlakozott a birminghamiekhez. A skót menedzser pozíciójának veszélyéről egyelőre nem érkezett hír, mert bár az „Oroszlánok” remekül, egy Arsenal elleni sikerrel kezdték az idényt, azóta már három vereség rontotta mérlegüket.

Liverpool – Southampton 16:00
A listavezető ’Pool alighanem szeretné megtartani éllovas helyét. A „Vörösöknek” ehhez, a másodéves Southamptont kellene leigázniuk, az Anfield Roadon. A Soton is még csak egyszer kapott ki a ligában, még augusztus utolsó napján, a fentebb már emlegetett Norwichtól. A két gárda utoljára „Szentek” otthonában, találkozott, amikor is a hazaiak 3-1-re tudtak diadalmaskodni. Brendan Rodgers fiai egy esetleges győzelemmel már ma biztosítani tudnák, hogy a többiek eredményeitől függetlenül, a tabella élén maradnak, a következő fordulóig.

Newcastle United – Hull City 16:00
Fényévekkel előrébb tart a Newcastle, mint tavaly ilyenkor. A „Szarkák” ma délután pedig könnyen újabb három pontot tehetnek hozzá, eddigi mérlegükhöz. Alan Pardew tavaly kőkemény évet élt túl a kispadon, annak ellenére, hogy kiváló keretet gyűjtött maga köré. A St. James’s Parkban elvileg nem lehet ellenfelük, az élvonalba négy év után visszatérő Hull City. Természetesen Steve Bruce csapatát sem, szabad leírni, főleg azért nem, mert a United még sosem győzte le „Tigriseket”. Sőt, a sárga-feketék már kétszer is megalázták Newcastle-t, a „Toon Army” szeme láttára, egyszer az FA kupában (2009), egyszer a PL-ben (2008).

West Bromwich Albiom – Sunderland 16:00
Gyaníthatóan Gera Zoltán nem lesz ott a WBA meccsén,. Legalábbis nem a kezdőcsapatban, illetve a kispadon. A sérüléséből éppen csak felépült, magyar játékos pedig nagy segítségére lenne, Steve Clarke egyelőre bukdácsoló, és kissé öregecske csapatának. A birminghamiek pillanatnyilag csak az utolsó előtti, 19. helyen állnak, ami meglepő, remek nyári átigazolásaik fényében. A „Baggies” az elmúlt hónapokban két nemzetközi sztárt is igazolt, az uruguayi Diego Luganot a védelembe, míg Nicolas Anelkat a támadósorba. Utóbbi kettőt ráadásul ingyen szerződtették, míg a francia Sessegnonért, illetve Anichebeért komoly milliókat áldoztak. Igaz, egyelőre négyük közül egyikük sem tett le sokat az asztalra, sőt, a veterán védő még csak pályára sem lépett a bajnokságban.

West Ham United – Everton 16:00
Nem állt meg az élet az Everton együttesénél, annak ellenére, hogy David Moyes hosszú-hosszú évek után távozott a kormánytól. Ám ahogy a Sir Alex a Manchester Unitednél, úgy a fiatalabb skót menedzser is biztos alapokat hagyott a liverpooliaknál utódja, Roberto Martínez számára. A Wigan ugyan kieséssel, ám FA Kupa győzelemmel búcsúzó mester eddig jól teszi a dolgát a „Toffees-nél” is, hiszen a veretlen a csapat, négy fordulót követően. Ezt pedig csak a Beatles „szülővárosának” két kiválósága, a Liverpool, és az Everton mondhatja el magáról. Nem felejtkezünk meg a „londoni munkásosztály kedvencéről”, a Wes Hamről sem. A „Kalapácsosok” a 10. pozíciót foglalják el, azaz pont mai ellenfelüket követik a PL mezőnyében. Sam Allardyce csapatának statisztikái egyelőre meglehetősen kétarcúak: a két rúgott góljuk meglehetősen gyenge teljesítmény, ám a veterán finn hálóőrük, Jussi Jääskeläinen még csak egyszer kapitulált, a lement négy kör alatt.

Chelsea – Fulham 16:00
Londoni rangadó is lesz a hétvégén. Bár ez nem túl ritka, hiszen hat gárda is szerepel a fővárosból, a Premier League-ben. Az Európa Liga győztes Chelsea , a Stamford Bridge-en fogadja, a Fulham együttesét. A „Kékek” gyaníthatóan nem sok pihenőt kaptak szerda óta, ugyanis arcpirító vereséget szenvedtek hazai pályán a Bajnokok Ligájában, a svájci Baseltől. A Fulham formája is egyelőre több, mint a borzasztó, mert bár győzelemmel kezdték az idényt Martin Jolék, azóta még a csak egyetlen újabb sikerük volt, és az is csak a Ligakupában, a kis Burton Albion ellen.

2013. szeptember 22. Vasárnap
Arsenal – Stoke City 14:30
Az Emirates impozáns lelátói közé látogat, az Arsenal utóbbi éveinek egyik legnagyobb mumusa, a kőkemény, hagyományos angol futballt prezentáló Stoke. Persze a sosem túl babonás, és inkább földhöz ragadt Arséne Wenger aligha ha ijed meg a vendégektől, sőt látva az „Ágyúsok” félelmetes formáját, ami hat győzelmet jelent a sorozatban, a szurkolóknak sincs mitől tartani. A hétközi BL meccsen, a londoniak remek csapatjátékot mutattak be, a Marseille ellen. A csapat idei legjobb játékosa, a walesi középpályás, Aaron Ramsey szerencsére még mindig jó formában van, és ami még meglepőbb, az, hogy még nem sérült meg! A tavalyi sokat szapult éve után, a francia Olivier Giroud magára talált, és megalkuvást nem ismerő egyénisége végre áttörte a gátat, mint majdnem másfél évtizede, Thierry Henry esetében. Az agilis csatár négy találatával, Bentekével, és Sturridge-dzsal egyetemben vezeti a góllövőlistát. A „Potters” mellesleg szokás szerint erőn felül teljesít: legutóbb a Manchester City ellen húzták ki Mark Hughes fiai 0-0-val, egy számukra szerencsésen alakuló mérkőzésen.

Crystal Palace – Swansea City 14:30
A csütörtöki Európa Ligás fellépése után, ismét idegenbe látogat a Swansea. A valenciai túránál egyszerűbbnek ígérkezik a Selhurts Parkba tett kirándulás. Igaz, a walesieknek végül a „Denevérek” elleni meccs sem volt túl nagy megerőltetés, ugyanis könnyen, háromgólos győzelemmel tértek haza Spanyolországból. Hogy mire számíthatnak ma a „Hattyúk” az kérdéses, bár a liga legalacsonyabb játékos átlagértékű csapata, a Crystal Palace is kénytelen lesz elébb, vagy utóbb pontokat szerezni, ha valóban meg akarja tartani első osztályú tagságát.

Cardiff City – Tottenham Hotspurs 17:00
A Tottenham is EL csoportmeccsen volt érdekelt tegnapelőtt, és nyert könnyedén, a norvég Ttromsö ellen. A Spurs a jelek szerint átvészelte a Garteh Bale elvesztését (igen, tudjuk kicsit erős ez a szó, 100 millió eurós díjért cserébe!), sőt új kuclsembert is talált, a már most nagyon otthonra találó dán, Christian Eriksen személyében. Az Ajax korábbi játékmestere egy hete gólpasszal debütált, a White Hart Lane-en, a második számú európai kupasorozatban pedig már az első gólját is megszerezte, új klubjában. A hazai Cardiff eddig a legjobban teljesítő újonc: a walesi kiscsapat (ottani mértékkel óriás) egyelőre a 12. helyen áll, 5 megszerzett ponttal.

Manchester City – Manchester United 17:00
A forduló záróakkordja lesz, az előző két idény bajnokának, a két városi riválisnak, a manchesteri Citynak, és Unitednek a csatája. A találkozóra a „Kékek” arénájában, az Etihadban kerül sor. Legutóbb, ugyanebben a pályaválasztói felállásban tavaly decemberben ütköztek meg, akkor a „Vörös Ördögök” elhozták a három pontot idegenből. Igaz utána (eddigi utolsó randijukon) viszont a City rabolta el a három pontot, az Old Traffordról. A megbízható angol fogadóirodák szerint Manuel Pellegrini kékei a három pont megszerzésének esélyesei, azonban a MU oddsai sem elhanyagolhatóak. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy David Moyes tanítványai sokkal meggyőzőbb teljesítményre képesek, máris változik a kép. A City ellenben hullámzó teljesítményre is képes: a 2012-es bajnok kikapott már az újonc Cardifftól, de előtte még 4-0-ra elgázolta a Newcastle-t is. A United száműára eddig a rangadók nem túl jó eredménnyel zárultak, ugyanis Chelsea-vel ikszeltek, míg a Liverpooltól kikaptak. Összességében elmondható, hogy az összecsapás három esélyes, valószínűleg egy-egy klasszis játékos, klasszis teljesítménye lesz majd a döntő különbség. Gondolunk itt például Robin van Persie folytatódó góltermésére, Wayne Rooney „feltámadására”, vagy a hazaiaknál az új fiúk, mint Álvaro Negredo, vagy Jésus Navas remeklésére.

A bajnokság élmezőnye, és a hátsó régió:
1. Liverpool 10 pont, 2. Arsenal 9 pont, 3. Spurs 9 pont, 4. ManCtiy 7 pont, 5. ManUtd 7 pont, 6. Chelsea 7 pont,… 18. Crystal Palace 3 pont, 19. WBA 2 pont, 20. Sunderland 1 pont.

Balogh József