Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

„Nincsenek jó emlékek Kovács Zoliról” – Nyilasi

Újabb csokornyi nyilatkozatot adunk közre. Ezúttal Böde Dániel, Gyömbér Gábor, Somalia, Kabát Péter, Balajcza Szabolcs és Simon Krisztián illetve Dusan Vasiljevic várakozásait olvashatják.

Nyilasi Tibor, a Ferencváros legendája szoros találkozón hazai sikert vár, ám emlékeztet Kovács Zoltánra és az utolsó percekre: „Minden a Fradi mellett szól. Ezzel együtt persze, gondolom, Kabát Péter fel fogja tüzelni a játékostársait, és nem lesz ez egy sima meccs. Függetlenül attól, hogy a Fradi a toronymagas esélyes, a veszély mindig ott leselkedik. Volt azt hiszem 2006-ban egy meccs, amikor a Fradi vezetett a végén, ünnepeltek a nézők, de a lilák két gólt lőttek, talán Kovács Zoli révén, és mindenki lehervadt. A derbiben minden benne van, de azért szerintem érvényesülni fog a papírforma.”

Böde Dániel harmadik Derbijére készül. A korábbi Paks játékos tavaly még ugyanúgy készült, mintha szimpla mezei bajnoki lenne, ma már más a véleménye: „Tavaly azt mondtam, hogy ugyanúgy készülünk a derbire, mint minden meccsre. Így viszont, hogy játszottam már az Újpest ellen a Fradi mezében, azt mondom, nem lehet ugyanúgy készülni, mert ezeknek a meccseknek megvan a varázsa, a pikantériája. Másfajta felkészülést igényel a mostani helyzet. Mondhatjuk, hogy ez “a meccs” mindenkinek. Az ellenfél két legveszélyesebb játékosa Kabát Péter és Simon Krisztián, utóbbi nagyon lendületes játékos és jól is cselez. Emellett robosztus centerük van, úgyhogy a szélről érkező beadásokra és a pontrúgásokra nagyon figyelnünk kell. Viszont ahogy láttam, elfáradtak a meccsek végére talán. Szerintem 2-0-ra nyerünk.”

Gyömbér Gábor is nagy várakozással tekint az összecsapás elé, illetve nincs kétsége afelől, hogy a lilák nem a tudásuknak megfelelő pozíciót foglalják el: „Nehézkesen kezdték a bajnokságot. Keresték a megfelelő összeállítást, emellett sok volt a sérültjük is. Kezdenek most már összeállni, és az utóbbi hetekben jó játékot is mutattak. A szerencse eddig nem nagyon volt mellettük, úgyhogy sok pontot elhullajtottak. Kiélezett, nagyon jó mérkőzést várok.”

Somalia szeretne újra hasonló bombagólt szerezni, mint tavasszal: „Teljesen egészséges vagyok, és természetesen azt is remélem, hogy sikerül még egy olyan hatalmas bombagólt lőnöm, mint tavasszal. Főleg az lenne különleges, ha újra bal lábbal tudnék betalálni. Ez a csapatnak és nekem is nagyon fontos lenne. Persze, egyáltalán nem fontos, hogy ki szerzi a gólt. Csakis egyetlen dolog számít, hogy legyőzzük az Újpestet. Tudjuk, hogy nem lesz egy szimpla találkozó. Sokat beszélünk a derbiről az öltözőben, de higgadtnak kell maradnunk, és akkor győzhetünk. Nagyon várom már, hogy pályára léphessek. Óriási érzés, hogy a szurkolók ennyire támogatnak minket. Azt szeretném, ha a lehető legboldogabbak lennének. Ehhez elengedhetetlen, hogy győzzünk, de azt is szeretném, ha ezt jó játékkal tennénk meg.”

Az Újpest játékosai szerint megverhető a Ferencváros. Kabát Péter szerint a zöld-fehérek már az első negyedórában nekik esnek: „Hideg fejjel kell pályára lépni és nem 100 százalékra van szükség, hanem többre. Nagyon agresszívan kell futballozni, a Fradi pedig biztos le fog támadni minket, nekünk fog jönni az első 15 percben. Agresszívan kell fellépni, a széleket lezárni, mert a két csatáruk elöl nagyon erős, magas. Zártan kell védekezni, de a támadásról sem szeretnék lemondani. Lesznek helyeink, amiket kihasználva gólt, gólokat tudunk rúgni. Nagyon sok helyzetünk nem lesz, azokból kell betalálni.”

Balajcza Szabolcs is megélt már jó néhány feszült rangadót az Újpest kapujában, most sem számít másra: „Én biztosan felfokozott idegállapotban vagyok. Aki játszott már derbin, az biztosan abban van. A Haladás elleni meccs után vasárnap volt egy regeneráló edzésünk, akkor az edzőnk azzal kezdte, hogy ez a legfontosabb hét az ősszel. Tudatosítva van ez mindenkiben, de túlpörögni nem szabad. Pénteken lesz még egy közös programunk, egy összetartás, próbálunk egy kicsit lazítani, mert mindenki feszült. Nagyon nehéz meccs lesz. Az FTC “elég jól néz ki”, ezzel együtt vannak gyengéi, nem véletlenül kapott ki már kétszer. Győzelemre számítok.”

A 2010-es Szusza stadion-beli derbi egyik hőse, Simon Krisztián Böde Dánieltől tart leginkább: „Itthon ez a meccs a csúcs. Az ellenfél legveszélyesebb embere Böde Dániel, nem szabad hagyni, hogy ránk forduljon. A Ferencváros legnagyobb erőssége, hogy felvállalja a nyílt támadójátékot, a zöld-fehérek a szélről nagyon erősek, veszélyesek. A védekezésben viszont talán gyengébbek, úgyhogy szerintem 2-1-re nyerünk.”

Dusan Vasiljević is szerzett már gólt a Fradi ellen. A szerb légiós hasonlóan társaihoz kiélezett mérkőzésre számít: „Már mindenki alig várja, hogy kezdődjön a derbi. Keményen dolgoztunk a héten is, szeretnénk bebizonyítani, hogy egy ilyen jó csapattal, mint a Fradi is partiban tudunk lenni, és le is tudjuk győzni. Képesek vagyunk arra, hogy nyerjünk a derbin. A legutóbbihoz hasonlóan most is szoros meccsre lehet számítani, viszont remélem, most mi szerezzük az első gólt, vagy ha a végén dől el, akkor mi lőjük a gólt a 90. percben. A tavaszhoz képest kicsit szerintem erősödött a Fradi, de mégsem érzem azt, hogy jobb csapatuk lenne, mint az Újpest és nagyon remélem, hogy ezt be is tudjuk majd bizonyítani a Puskás-stadionban.” Az új játékosok közül sok a külföldi, akik még nem élték át a Derbi hangulatát, ám Vasiljević szerint mindenki átérzi, mit jelent ez a mérkőzés. „Senkinek nem kellett elmagyarázni, mert mindenki érzi, hogy nagy meccs következik, egész héten erre a találkozóra készültünk, mindenki, így én is csak arra várok, hogy kezdődjön már a derbi.”

Gavalovits Sándor