Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Hollandia: A PSV bebüntette az Ajaxot; Kapaszkodik a Feyenoord!

Európában ma a rangadók napját tartották, és ahogy az NB1-ben, úgy a holland Eredivisie-ben sem felejtettek el „megtartani” egy nagy hagyományú klasszikust. A címvédő Ajax, eindhoveni fellépéséről beszélünk. Persze a két gigász mellett más is pályára lépett ma, mint például az éllovas Zwolle, vagy a legendás Feyenoord.

Eredivisie – 7. forduló; Vasárnapi eredmények.
Vitesse Arnhem – PEC Zwolle 3-0
Gólszerzők: Piazón (35., 88. perc), Leerdam (68.)
Az idei legnagyobb különbségű győzelmét arató Vitesse Chelsea kölcsönjátékosok garmadáját foglalkoztatja. Így már csak a nagyszámok törvényszerűsége miatt is, egy Londonból érkező tini nyert meg a meccset, az arnhemiek számára. A sárga-feketék hőse pedig nem volt más, mint a 19 esztendős brazil támadó középpályás, Lucas Piazón. Az előző idény felét, a spanyol Malagánál töltő fiatal karmester csapata első, és második találatát szerezte. Az eddig éllovas Zwolle mérlege már nem bírta el az újabb nyeretlen meccset (zsinórban a harmadik), és visszacsúszott a második helyre.

Feyenoord – Utrecht 1-0
Gólszerző: Vilhena (35. perc)
Egyetlen szerzett gól is elég volt ahhoz, hogy tovább folytassa menetelését a Feyenoord, amely az első három körben elszenvedett sorozatos vereségei után, már a harmadik győzelmét aratta, és lépett fel a 8. pozícióba a tabellán.

NAC Breda – AZ Alkmaar 3-0
Gólszerzők: Verbeek (50. perc), Poepon (74.), Hooi (90+3.)
Hatalmas meglepetésre, két forduló alatt, két győzelemmel, és 8-1-es gólkülönbséggel kecmergett ki a NAC, a kiesőzónából. A Breda kezdőjében, ismét ott volt a védelem balszélén, a nyáron szerződtetett Bodor Boldizsár, míg a padon helyet foglalt a veterán hálóőr, Babos Gábor. Érdekesség, hogy csak az első félidő volt a hazaiaké, míg a második játékrészben a kupagyőztes dominált. Ennek ellenére az Alkmaar nem tudott mit kezdeni, a vendéglátó kontráival. Bodor végigjátszotta a mérkőzést.

PSV Eindhoven – Ajax 4-0
Gólszerzők: Matavz (53. perc), Willems (61.), Hiljemark (64.), Park Ji-Sung (68.)
Hiába uralta a teljes 90 perc során az Ajax a találkozót, a rangadó három pontját, és a tabella vezető helyét, a hazai PSV szerezte meg. Nem csak a 7. forduló, de az egész szezon legnagyobb rangadójára került sor ma, az eindhoveni Philips Stadionban. Mindkét fél annak reményében lépett pályára, hogy esetleges győzelem esetén az élre állhat. Nos, ebben a kiváltságban végül egy volt Barcelona játékos által edzett csapat részesült. Jó, ez csak egy kis játék volt, ugyanis mindkét kispadon, a katalánok korábbi játékosa ül. A PSV-nél az egykori remek középpályás, Phillip Cocu, míg az Ajaxnál Frank de Boer foglalt helyet a kispadon. A három pont megszerzésének pedig végül előbbi örülhetett. Cocu hiába csak most nyáron vehette át az együttese irányítását, egyre jobban megtalálja a közös hangot játékosaival. Igaz, az összhanggal a túloldalon sem lehet, lehetett nagy probléma, hiszen az Ajax elmúlt három évében mindannyiszor bajnok lett, egyaránt de Boer vezetésével. Nos, talán a szerencse, és végül a hatékonyabb támadójáték lett a PSV sikerének a kulcsa: az eindhoveni gárda, a második 45 percben, egy negyedórás attak rohammal négy gólt is berámoltak Kenneth Vermeer kapujába. A hazaiak sikerének értékét tovább növeli, hogy minden találatot más és más játékos szerzett.

A bajnokság élmezőnye, és a hátsó régió:
1. PSV 15 pont, 2. PEC 13 pont, 3. Twente 12 pont (+11), 4. Heerenveen 12 pont (+4), 5. Vitesse 11 pont (+4), 6. Groningen 11 pont (+3), 7. Ajax 11 pont (0), 8. Feyenoord 10 pont,… 12. NAC 8 pont (+2), 13. Roda 8 pont (-5),… 16. Waalwijk 5 pont, 17. ADO 4 pont (-6), 18. NEC 4 pont (-12).

Balogh József