Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ligue 1: Folyatódik a Monaco – PSG versenyfutás; Rangadó Lyonban

A gyorsan elmúló válogatott szünet után, ismét beindul a nagyüzem Európa pályáin. Így lesz ez a francia bajnokságban is, ahol gyilkos tempót diktál elől, az újonc Monaco, és a címvédő Paris Saint-Germain. Az üldöző bolyban nagy a helyezkedés, sokan szeretnének még odaérni a dobogóra. Vasárnap kerül megrendezésre a játéknap legnagyobb rangadója, a Lyon – Bordeaux meccs lesz, bár a helyezések alapján, a mai Nice – OM se gyenge.

A 10. forduló programja:
2013. október 18. Péntek
OGC Nice – Olympique Marseille 20:30
Papíron egyértelműek az esélyek, ám korántsem biztos, hogy a negyedik helyezett, el tudja hozni a három pontot, a hatodiktól. A Marseille, ha továbbra is szeretné megtartani bajnoki elsőségről szólt álmait, kötelező lenne megnyernie, mégy egy ilyen rangadót is, ami még így is a forduló legjobbja lehet. Az OM már most négypontos hátránnyal követi, a Monaco-PSG duót, és a harmadik helyért is komoly harcban van egy sor gárdával, élükön a Lille-lel.

Stade Reims – Toulouse 20:30
A másik mai meccs, két, kiesőzóna elől iszkoló gárda találkozója lesz. A hazai Reims elképesztő szériában van: utóbbi hat bajnokiján rendre döntetlent játszott (három 1-1, és szintén három 0-0). A Toulouse mérlege már sokkal kuszább, bár utóbbi négy Ligue 1 fellépéséből hármat is megnyert, ami feltűnő javulás, a gyenge szezonkezdetet követően.

2013. október 19. Szombat
Paris Saint-Germain – Bastia 17:00
A címvédő nyitja a szombati napot, a 10. fordulóban. Zlatan Ibrahimovicék, a jó sorsolásnak köszönhetően, egy kötelező győzelemmel rázódhatnak vissza a ritmusba, ami a válogatott szünet után, így nem lesz lehetetlen küldetés. Természetesen a párizsiak még így is beleszaladhatnak a késbe, hiszen miért is ne, a legváratlanabb helyen szerezze meg, a vendég Bastia első, idegenbeli győzelmét? Laurent Blanc, akit már játékosai is egyre inkább elfogadnak, egyre biztosabb kézzel nyúl meccs közben, a csapat stratégiájához, így azért a PSG sikere, szinte garantálható.

Évian TG – EA Guingamp 20:00
Most már harmadik éve, hogy az Évian a biztos kiesők táborát erősíti, de csak kapaszkodnak az „ásványvizesek”. A TG bár augusztus óta nyeretlen hazai pályán, aligha fog megijedni, az újonc Guingmap-tól. A vendégekről mégsem gondolhatjuk, hogy feltartott kezekkel fognak kimenni a pályára, mert bár pincemélyen ők rendelkeznek, a liga legértéktelenebb összértékű (16,9 millió euró) keretével, már 11 pontot szorgoskodtak össze, az elmúlt kilenc játéknapon.

Ajaccio – Nantes 20:00
Korzikára látogat, a több éves purgatórium után, nem csak hogy újra élvonalbeli Nantes, de még szárnyal is. A „Kanárik” az ötödik pozícióban büszkélkednek, és mindössze öt ponttal vannak lemaradva, a listavezető duótól. Az Ajaccio helyzete viszont korántsem ennyire rózsás, ugyanis Fabrizio Ravanelli tanítványai eddig egyszer tudták begyűjteni a három pontot, igaz a Lyon skalpja három hete, nem volt rossz eredmény.

Stade Rennes – Valenciennes 20:00
A sereghajtó Valenciennes új vezetőedzővel, Ariel Jacobs-szla vág neki, a 10. fordulónak. A vendég együttes pedig igenis verhető ellenfélhez, az elmúlt években egyre kevésbé fontos tényezőnek számító, Rennes-hez látogat. A Stade biztos középcsapatnak számít, ennek ellenére még javíthat, a most elfoglalt 11. helyén, de ugyanakkor, akár ronthat is.

Montpelliér – Lille OSC 20:00
A 2011-es, és a 2012-es bajnok csap össze, Montpelliér városában. A hazaiak, a gyenge szezonkezdet, és döntetlenek sora után, az előzőt fordulóban (szintén saját pályán) a földbe döngölték a Lyont. Ekkor pedig elég volt szinte ez az egy meccs, és a gazdag klubok belföldről, és külföldről egyaránt, a Montpelliér utolsó, már nagyértékkel bíró tehetségét is, Rémy Cabellat is, a célkeresztjükbe vették. A LOSC egyelőre brillírozik, és a dobogó legalsó fokán áll. Ez pedig nagy dicséret lehet, René Girard vezetőedzőnek, aki idény nyáron vette át, a Romához távozó Rudi Garcia helyét. Azt mondtuk már, hogy Girard pont a holnapi ellenféltől érkezett?

2013. október 20. Vasárnap
Sochaux – AS Monaco 14:00
Az első helyen álló Monaco, a másik újedzős csapathoz, a Sochauxt tiszteli meg, vendégjátékával. A „Hercegségbeliek” eddig veretlenül száguldanak az élen, ám talán mégsem lepődnénk meg olyannira, ha ez a sorozat éppen most szakadna meg. A hazaiak új mestere, az a Hervé Renard lesz, aki tavaly Afrikai Nemzetek Kupája győtelemre vetette, Zambia válogatottját. Szokták mondani, hogy az új seprű jól seper, talán az új mester, új lendületet is visz, a kieső helyen álló, ám jobb sorsa érdemes csapatba.

Saint-Étienne – Lorient 14:00
Jó nyitás után, egyre lejjebb süllyed a Ligue 1 tabelláján, a Saint-Étienne. A „Zöldek”, a tavaly még stabil középcsapatnak számító Loreint-t fogadják, amely mostanra egészen a 18., már kieső helyre hagyta esni magát.

Olympique Lyon – Girodins Bordeaux 17:00
Ha csak a bajnoki címek számát nézzük, akkor egyértelműen a hétvége francia derbijéhez van szerencsénk. A Lyon, mint az imént is említettük, fatális vereséget szenvedett, a Saint-Étienne-től, ennek ellenére a vezetőség, de még a játékosok is ragaszkodnak Rémi Garde edzőhöz. A vendégeknél most megy a fogadkozás, legutóbb Grégory Sertic állította, hogy márpedig ők bizony, a három pontért utaznak, a Gerlande-ba. Kíváncsian várjuk, hogy a 14., illetve a 15. helynél melyik fél lesz képes, előrébb lépni, avagy sem.

A bajnokság élmezőnye, és a hátsó régió:
1. Monaco 21 pont (+11), 2. PSG 21 pont (+9), 3. Lille 17 pont (+7), 4. Marseille 17 pont (+6),… 7. St.-Étienne,…14. Lyon 11 pont, 15. Bordeaux 10 pont,… 18. Lorient 7 pont, 19. Sochaux 5 pont, 20. Valenciennes 4 pont.

Balogh József