Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Spurs: Jövőre már építik az új stadiont!

Úgy tűnik, hosszú évek várakozása után, végre megkezdik a Tottenham Hotspur új otthonának építését, amely egy vadonatúj aréna lesz, mivel az Olimpiai Stadiont, a West Ham veheti birtokába jövőre.

A tavalyi évben rendezték az ötkarikás játékokat, de már előtte is harcba szállt egymással az Olimpiai létesítményért, a West Ham United, és a Tottenham Hotspur. A két együttes versenyfutásából végül, a „Kalapácsosok” kerültek ki győztesen. Ebből kifolyólag, a Spurs-nél szükség volt arra, hogy elővegyék, a már 2008 óta érlelődő projektjüket, ami a saját aréna építését jelenti.

Daniel Levy elnök, egy 56 ezres otthont álmodott meg annak idején, ami igény esetén, az újratervezés miatt, akár tovább nőhet. A korábbiakban, az új stadion becsült költségei, 400 millió fontra rúghat. Ám a 2008-as tervek, azóta már kissé idejétmúltak lehetnek, ezt pedig belátják az észak-londoni klub vezetői is, így további költségnövekedésre számítanak. Mindennek fedezésére, egy későbbi névadó szponzor beszállására számítanak, aki a Közel-Keletről, a Távol-Keletről, vagy esetleg az Amerikai Egyesült Államokból érkezhet.

A projekt eddigi késedelme, tehát nem csak az Olimpiai stadionra való ácsingózás, de finanszírozási hiányosságok miatt volt lehetséges. A tavalyi évben, a londoni városvezetés, Boris Johnson polgármesternek, és a bahamai Joe Lewis klub-főtulajnak is köszönhetően, 17 millió fonttal száll be a kivitelezésbe, sőt a milliárdos elintézte, a garantált banki hiteleket is, ami szintén szükséges.

Az új otthon építését azért is tartják fontosnak a Spurs vezetői, mert a hamarosan bevezetendő pénzügyi fair-play miatt, minden csapat csak annyit költhet, amennyit bevételei megengednek. A nyereség pedig hatalmasat ugorhat, egy hipermodern, sokférőhelyes stadionnal, már ha annak megfelelő lesz a kihasználtsága.

A lényeg pedig, hogy az új aréna, vagy tetszik úgy, szentély, a 2016-17-es idényben nyílhat meg, a „Yid Army” számára.

Balogh József